Gaziantep Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat ile Gaziantep Turizmi, Kültür Varlıkları ve ‘Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı’ Projesi’ne ilişkin keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Gaziantep Turizmine ilişkin konuşan Aykanat, kente yönelik olumsuz algının gerçekleştirilen projelerle ortadan kalktığını ifade etti. Gaziantep’in güvenli bir kent olduğuna vurgu yapan Aykanat, “Gaziantep dünyadaki tüm kentler kadar güvenli bir şehir. Tüm dünyada olumsuz münferit olaylar meydana gelebiliyor. Gaziantep güvenli bir kent, yerli ve yabancı tüm turistleri Gaziantep’i keşfetmeye davet ediyoruz” dedi.
!#**v553&pl=true**#!
Gaziantep kendine has tarihi ve kültürü ile dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında yer alıyor. Gaziantep Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat ile Gaziantep Turizmi üzerine röportaj gerçekleştirdik. Gaziantep’in ‘Yaşayan Kültür Mirası’ olduğunu ifade eden Aykanat, “Gaziantep gerçek bir insanlık mirası ve bu mirası gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak için canla başla çalışıyoruz” diye konuştu.
-Gaziantep'in tanıtımı konusunda başlatılmış olan 'Şimdi Gaziantep'e Gitme Zamanı' Projesi kentin tanıtımı konusunda ne kadar başarılı oldu?
Mehmet Aykanat: Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya'nın koordinasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, sivil toplum örgütleri ile birlikte 'Şimdi Gaziantep'e Gitme Zamanı' projesiyle kamuoyunda Gaziantep'e yönelik oluşan olumsuz algıyı ortadan kaldırmaya yönelik çalışma başlatıldı. Türkiye genelinde baş gösteren turist sayısında meydana gelen azalmanın Gaziantep'te de olduğunu görerek, önümüzdeki sezonda Gaziantep turizmi ve kültürel değerlerini tanıtımı konusunda yapılması gerekenler ortak akıl ile birlikte masaya yatırıldı. Bilindiği gibi geçtiğimiz haftalarda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un ekibiyle birlikte Türkiye'nin birçok yerinden Bölge ve Yürütme Kurulu Başkanları Gaziantep'te buluştu. Hürriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve birçok gazete yazarı Gaziantep'e gelerek, Gaziantep'in kültürel ve tarihi yapısı, gastronomisi ile ilgili bilgiler vererek, kenti tanıttık. Bu geziler sırasında Zeugma Mozaik Müzesi ve Roma Dönemi'ne ait eseleri incelediler. Şehrimizin tanıtımı noktasında Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ve şehrin ileri gelenlerinin büyük bir çabası var. Kente gelen misafirlerimiz Kültür Merkezi'nde, tarihi dokunun ayağa kaldırıldığı Bey Mahallesi, Gaziantep Kalesi, Han ve Hamamlarımızı ziyaret ettiler. 5 bin 500 yıllık tarihe sahip Gaziantep'i ziyaret eden misafirler Bakıcılar Çarşısı, Yemek Kültürü, 16 müzemizi ziyaret ederek, Gaziantep Kültürü'nü tanıma imkânı buldular. Hürriyet Gazetesi yazarları Gaziantep'te gördükleri, yakından tanıma fırsatı buldukları Gaziantep Kültürü'nü köşelerine taşıdılar. Gastronomimiz ile ilgili misafirlerimize güzel seçkiler sunuldu. Bu alanda da geçtiğimiz yıl UNESCO tarafından Kültür Varlıkları listesine alınan Zeugma Mozaik Müzesi, Yesemek Açık Hava Heykel Müzesi bulunmasının yanı sıra Gastronomi alanında kentimizin Yaratıcı Şehirler Ağı’na alınması Gaziantep’i daha yüksek noktalara taşıyacak. Bu anlamda Gaziantep ile ilgili proje ve gelişmelerin geri dönüşlerini görmeye başlıyoruz. İlimize 80 kilometre uzaklıkta bulunan Nizip ve Yavuzeli sınırları içerisinde kalan Rum Kale’de restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Burada bulunan tarihi yapılarımız Dink Damı, Aziz Nerses Kilisesi, Sur yapıları ve Galerin temizleme işlemleri gerçekleştirildi. Cumhuriyet Döneminde iskân gören 8 evin restorasyonu yapıldı. Önümüzdeki sezonda buralarda turistler tarafından gezilip görülebileceğine inanıyorum. Öte yandan Rum Kale çevresinde yapılan tekne turları turistlerin ilgisini çekiyor. Bu turlarda kent turizmine katkı sağlıyor.
KÜÇÜK İSTANBUL ‘GAZİANTEP’
- ‘Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı’ projesiyle ilgili geri dönüşler aldığınızı söylediniz. Ne gibi geri dönüşler aldınız?
Mehmet Aykanat: “Bir tur operatörü tarafından düzenlenen Mardin’den başlayarak Gaziantep’te sona eren turlarda şunu gördük: Kentimize gelen turistler, hayretlerini gizleyemediler. Gaziantep’in eski Gaziantep değil, gelişmiş, tarihi dokusuyla ön plana çıkan, camileri, han, hamamları restorasyon yapılarak yeniden ayağa kaldırılmış, modern bir şehir gördüklerini söylediler. Düzenlenen turlarla Gaziantep’e gelen tur operatörlerini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür, Spor ve Halkla İlişkilerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Tural ile birlikte karşılayarak Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde misafir ettik. Geçmişte ‘Küçük Buhara’ olarak anılan Gaziantep, bugün ‘Küçük İstanbul’ olarak anılıyor.”
“GAZİANTEP’E GELMENİN TAM ZAMANI”
-İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ‘Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı’ Projesine katkısı nelerdir?
Mehmet Aykanat: Gaziantep’i keşfetmek isteyen insanları kentimize davet ediyoruz. “Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı” projesinde Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’nın destekleri, bu projeyi yürüten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve projeye desteklerini esirgemeyen kurum ve kuruluşların el birliğiyle kentimizin tanıtımı konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu projede Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüzün üzerine düşen, kente gelen turistleri karşılama, kentin tanıtımı noktasında turistlere gerekli materyallerin sağlanması noktasında desteklerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’den ve yurtdışından gelen ve kentimizi ziyaret etmek isteyen tüm turistlere, Gaziantep’in keşfedilmesi gereken bir kent olduğunu ifade ediyoruz. Gaziantep’e gelmenin tam zamanı olduğunu söylüyoruz. Tüm dünyada münferit olaylar meydana gelebiliyor. Gaziantep güvenli bir kent ve Gaziantep’te hiçbir güvenlik sorunu bulunmuyor. Biz Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Gaziantep’i keşfetmeye davet ediyoruz”
“TURİST SAYISINDA CİDDİ BİR AZALMA OLMADI”
-2016 yılında Gaziantep’e ne kadar turist geldi? Gaziantep turizminde ciddi bir kayıp yaşandı mı?
Mehmet Aykanat: “Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’e gelen turist sayısında bir düşüş var. Ancak bu düşüş korkulacak düzeyde değil. Eylül- Ekim aylarında Kültür Turizmi ağırlıklı olarak Gaziantep’e son dönemlerde gelen turist sayısında artış var. Son 10 ayda turistik belgeli konaklamalara baktığımızda 420 bin civarında turist Gaziantep’te konaklamada bulundu. Bu rakamlar Gaziantep’e gelen turist sayısını net bir şekilde yansıtmıyor. Çünkü günü birlik olarak kente gelen yerli turistler bu tesislerde konaklamadığı için net rakamları ifade etmiyor. Günü birlik gezi için gelen turistleri de hesapladığımızda son 10 aylık dönemde 500 bin civarında turistin Gaziantep’e geldiğini söyleyebiliriz. Gaziantep’te bulunan 16 müzemize gelen ziyaretçilerin istatistiklerini baktığımız zaman, ziyaretçi sayısında bir düşüş olduğunu görüyoruz. Ancak bu düşüş korkutucu düzeyde değil. 10 aylık dönem içerisinde 100 binin üzerinde ziyaretçi Zeugma Mozaik Müzesi’ni ve Yesemek Örenyeri’ni ziyaret ettiklerini görüyoruz. Diğer yandan 2015 yılına baktığımızda turizm belgeli tesislerde konaklayan turist sayısının 454 bin olduğu tespit edilmiş. Geçen yıla oranla kente gelen turist oranında ciddi bir azalma olmadığını bu rakamlardan görebiliyoruz. Konaklama kapasitemize baktığımızda 7 bin yatak kapasitesine sahip turizm belgeli tesis olduğunu görüyoruz. Yatırım belgeleri de tamamlandığında Gaziantep’te turizm belgeli tesislerdeki yatak kapasitesi 10 binin üzerine çıkacak.”
“GAZİANTEP’İN GÖZBEBEĞİ: GAZİANTEP KALESİ”
-Gaziantep Kalesi’nde süren restorasyon çalışmaları ne zaman tamamlanacak?
Mehmet Aykanat: “Gaziantep Kalesi şehrimizin kalbi diyebileceğimiz, ender eserlerimiz bir kültür varlığımızdır. 1970’li yıllarda yapılan kulelerden birinin yıkılmasıyla birlikte kuleler arasındaki iletişim kesilmişti. O süreçte İl Kültür Müdürlüğümüz, Rölöve Anıtlar Bölge Müdürlüğümüz ve mimari projeyi yapan proje müellifinin bilgileri doğrultusunda aşama aşama bir proje gerçekleştirildi. Giriş kulelerindeki yapı geçtiğimiz yıl içerisinde tamamlandı. Şimdilerde ise yağan yağmurlar nedeniyle kale çevresindeki toprak kayıplarının önlenmesi amacıyla kale çevresine Glasses Yöntemi adı verilen bir yöntem uygulanıyor. Bu yöntemle kale çevresindeki toprak kayıpları en aza indirilecek ve kale altında bulunan galeriler sağlamlaştırılarak, diğer kale örneklerinde de görüldüğü gibi hendek yapısını da tamamlayacaklar. Böylelikle kalemiz hem güzel bir görünüme hem de toprak kaymaları önlenerek tarihi eserimizin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda güzel bir çalışma olacak. Bu çalışmada Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’nın bizlere mali anlamdaki destekleri büyük önem taşıyor. Rölöve Anıtlar Bölge Müdürlüğümüzün teknik destekleri, İKOP’un çalışmaları Yatırım İzleme Daire Başkanlığı gözetiminde devam ediyor. Müzemizin gözetiminde bu çalışmalar tamamlandığında ‘Gaziantep’in Gözbebeği’ kalemizin, gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacak. 450 gün içerisinde Gaziantep Kalesi’nde çalışmalar tamamlanacak. Proje tamamlandığı zaman kalemiz Gaziantep’e yaraşır bir görünüme kavuşacak.”
“PANORAMA MÜZESİ GAZİANTEP SAVUNMASINI ANLATACAK”
-Gaziantep Savunması’nı anlatacak olan Gaziantep Panorama ve Kahramanlık Müzesi ile çalışmalar ne hangi aşamada?
Mehmet Aykanat: “Bir şehrin geçmişini, yaşadığı mücadeleleri anlatacak olan Gaziantep Panorama ve Kahramanlık Müzesi, Gaziantep’in gururu olacak. Gaziantep Panorama ve Kahramanlık Müzesi’nin yer tespiti ile ilgili olarak Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ile görüşmelerimiz oluyor. Projenin yürütme işi tamamen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu için teknik detaylar konusunda bilgi sahibi değiliz. Şu anda müzenin yerleşkesi ile ilgili olarak çalışmaların devam ettiğini biliyoruz.”
!#**v14&pl=true**#!
-İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Gaziantep’te hangi çalışmaları sürdürüyor? Çalışmalar hakkında bizleri aydınlatır mısınız?
Mehmet Aykanat: Hasan Süzer Arkeoloji Müzemiz ile ilgili teşhir, tanzim çalışmaları devam ediyor. Teşhir, tanzim çalışmalarında son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu süreçler biraz yavaş işliyor gibi görünüyor ama netice itibariyle kurul süreçleri, en güzelini, en iyisini yapabilmek, Gaziantep’te bulunan müzelere gelen ziyaretçilerimize ve kent sakinlerine sunabilmek için titiz çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalar sonunda Gaziantep’e güzel bir çalışma kazandırmış olacağız.”
!#**v22&pl=true**#!
!#**v23&pl=true**#!