Gaziantep’in önemli simgeleri arasında yer alan Gaziantep Kalesi’nde restorasyonçalışmaları devam ediyor. Kale eteklerinde başlatılan çalışma ile Gaziantep Kalesi’nin korunması ve gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılmasının hedeflendiğini söyleyen Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, “Gaziantep Kalesi, Gaziantep’in gözbebeğidir” dedi.
!#**v297&pl=true**#!
!#**h10333**#!
Gaziantep Kalesi 5 bin 500 yıllık tarihi geçmişi ile kentin önemli simgeleri arasında yer alıyor. Gaziantep Kalesi’nde süregelen restorasyon çalışmaları hızla devam ederken kale çevresinde başlatılan çalışma ile kale eteklerinde yer alan toprak alanların muhafaza edilmesi ve galeri adı verilen hendek alanların korunması için çalışma başlatıldı. Glasses adı verilen yöntem ile Gaziantep Kalesi’nde sağanak yağışlar nedeniyle meydana gelen toprak kaymalarının engellenmesi hedefleniyor. Yapılan çalışma ile Gaziantep Kalesi’ni korumayı hedeflediklerini dile getiren Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, Gaziantep Kalesi’nde süren restorasyon çalışmalarına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.
“ÇALIŞMALAR 450 GÜN İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK”
Projeye ilişkin konuşan Aykanat, “Gaziantep Kalesi şehrimizin kalbi diyebileceğimiz, ender eserlerimiz bir kültür varlığımızdır. 1970’li yıllarda yapılan kulelerden birinin yıkılmasıyla birlikte kuleler arasındaki iletişim kesilmişti. O süreçte İl Kültür Müdürlüğümüz, Röleve Anıtlar Bölge Müdürlüğümüz ve mimari projeyi yapan proje müellifinin bilgileri doğrultusunda aşama aşama bir proje gerçekleştirildi. Giriş kulelerindeki yapı geçtiğimiz yıl içerisinde tamamlandı. Şimdilerde ise yağan yağmurlar nedeniyle kale çevresindeki toprak kayıplarının önlenmesi amacıyla kale çevresine Glasses Yöntemi adı verilen bir yöntem uygulanıyor. Bu yöntemle kale çevresindeki toprak kayıpları en aza indirilecek ve kale altında bulunan galeriler sağlamlaştırılarak, diğer kale örneklerinde de görüldüğü gibi hendek yapısını da tamamlayacaklar. Böylelikle kalemiz hem güzel bir görünüme hem de toprak kaymaları önlenerek tarihi eserimizin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda güzel bir çalışma olacak. Bu çalışmada Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’nın bizlere mali anlamdaki destekleri büyük önem taşıyor. Röleve Anıtlar Bölge Müdürlüğümüzün teknik destekleri, İKOP’un çalışmaları Yatırım İzleme Daire Başkanlığı gözetiminde devam ediyor. Müzemizin gözetiminde bu çalışmalar tamamlandığında ‘Gaziantep’in Gözbebeği’ kalemizin, gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacak. 450 gün içerisinde Gaziantep Kalesi’nde çalışmalar tamamlanacak. Proje tamamlandığı zaman kalemiz Gaziantep’e yaraşır bir görünüme kavuşacak” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP KALESİ’NİN DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NE GİRMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ”
Gaziantep Kalesi’nin UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunmadığını ifade eden Aykanat, “Gaziantep’te UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne giren iki alanımız bulunuyor. Bunlar Hitit Krallık merkezlerine heykel taslaklarının hazırlandığı Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, diğeri ise Örenyeri’ndeki Zeugma Arkeolojik Sit alanıdır. Gaziantep Kalesi’ne ilişkin henüz somut bir adım atılmadı. Gaziantep Kalesi’nin de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini temenni ediyoruz. Kaleler bilindiği gibi yaşayan varlıklar gibidir. Bir takım eksiklikler giderilmediği takdirde süreç içerisinde zarar görüyor. Bizim çalışmalarımızda bu yapıyı korumaya yönelik bir uygulamadır” şeklinde konuştu.