Ekonomi

Gaziantepli şireciler yüzyıllardır aynı yöntemi kullanıyor

Gaziantepli şireciler yüzyıllardır aynı yöntemi kullanıyor
29-09-2016 06:13
Gaziantep

Pekmez, pestil, dilme ve sucuğu ile meşhur Gaziantep’te, şire üreticileri yüzyıllardır aynı yöntemi kullanıyor.

Üzümlerin bağdan kesilmesi ile başlayan şire serüveni, daha sonra evdeki sal diye adlandırılan havuzlarda ezilerek suyunun çıkarılması ile devam ediyor. Çıkarılan su daha sonra kazanlarda kaynatılarak pekmez, pestil, dilme ve sucuk gibi ürünlere dönüşüyor. Gaziantep'te doğal şire üreticileri, fabrikasyon ürünlerden ise şikayetçi. Fabrika ürünlerinin fazla ve ucuz olması nedeniyle sıkıntı çektiklerini belirten şireciler, doğal ve sağlıklı olması nedeniyle organik ürünlerin de tercih edildiğini kaydetti.



“Uzun ve zahmetli bir işlem’’
Şire zamanını en yoğun şekilde yaşayan Şehitkamil ilçesine bağlı Suboğazı Mahallesi’ndeki her evde üzümler eziliyor, kazanlarda kaynatılıyor. Uzun ve zahmetli aşamalardan geçtikten sonra hazırlanan şire ürünlerinin fiyatının 15 ile 25 lira arasında değiştiğini söyleyen Ecevit Özgün, her yıl aynı zamanda bütün köyün bu işlemleri yaptığını dile getirdi.
Ürünlerin serildikten sonra hava durumuna bağlı olarak 3-4 gün içerisinde kuruyup tekrar toplandığını belirten Fadime Ceylan, yapılan bu işte en büyük riskin ise yağmur ve tozlu hava olduğunu söyledi.

“Fabrikasyon şire ürünleri fiyat dengesini bozuyor’’
Uzun ve meşakkatli bir işlem sonrası hazır hale gelen bu şire ürünlerinin satışı sırasında sıkıntı yaşadıklarını belirten Şaban Yapış, fabrikasyon ürünlerin piyasadaki fiyat dengesini bozmasına tepki gösterdi. Yapış, “Vatandaşlar bu ürünlerden alırken doğal ev yapımı olanı tercih etsinler. Çünkü fabrikasyon ürünlere şeker katıyorlar. Biz ise sadece üzümden olan en doğal ürünleri hazırlıyoruz. Ama piyasadaki fabrikasyon ürünler 5 liraya kadar fiyatları aşağı çekiyorlar. Biz ise orijinal doğal ürünleri 15- 20 liradan satıyoruz’’ diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER