Mobil

Gaziantep'te Akıllı Çiçek sistemi ile enerji üretiliyor

Gaziantep'te Akıllı Çiçek sistemi ile enerji üretiliyor
26-05-2017 07:51
Gaziantep

Gaziantep parklarında akıllı çiçek uygulaması ile elektrik enerjisi üretiliyor. Üretilen enerjiler, parklardaki engelli şarj istasyonu ile banklarda ki cep telefonu ve tablet şarjı istasyonlarında kullanılacak

Enerji yönetimi, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji alanında birçok öncü projeye imza atan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerjide güneş, rüzgar ve biyogaz kaynaklarından enerji üretimi için projelerine hız verdi. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ile koordineli olarak yürütülen ve “Krita” adı verilen proje, yeni nesil enerji sistemlerinin tanıtılacağı “Akıllı Şehir” uygulamalarına başlanılmıştı. 2016 yaz döneminde uygulamaya konulan EPDK Ar-Ge fonuyla yürütülen Krite Projesi çerçevesinde pilot alan olarak seçilen Gaziantep Masal Parkında projenin ilk adımı hayata geçirildi. Krita Projesinin Yenilenebilir Çözümler başlığı altında temin edilen 2 adet Smartflower(akıllı çiçekler) sistemleri, pilot bölge Masal Parkı içerisine yerleştirildi. Akıllı çiçeklerle üretilen enerji, bölgedeki engelli araç şarj istasyonları ile banklara yerleştirilecek cep telefonu ve tablet şarj istasyonlarında kullanılacak.

Sistemin çalışması

Smartflower ürününün çalışma prensibi, güneş enerjisinin sürekli takibine dayalı dinamik yapısıyla güneşten elektrik üreten sıradan sistemlere çok daha verimli ve farklı bir yaklaşım izleniyor. Yelpaze şeklinde toplam 12 adet kanat bulunan sistemin, 2.31 kWp kurulu gücü bulunuyor. Üzerinde güneşi iki eksende takip eden mekanik bir sistemi ile sıradan sistemlerden yüzde 40 daha fazla verim elde ediyor. Sistem, her yaprağın ucunda yer alan yumuşak fırçalar ile açılıp kapandıkça kendi kendini temizleme özelliğini de barındırıyor. Sistemin yanına harici olarak anemometre (rüzgar ölçer) monte edilirken, anemometre yüksek seviyede rüzgar ölçerse sistem yaprakları kapanıp kendini korumaya alabiliyor. Rüzgar azalınca tekrardan açılan sistem, otomatik olarak çalışmaya devam eder. Güneşten üretilen elektrik ile park içerisine yerleştirilen engelli araç şarj istasyonu için gereken elektrik sağlanırken, yine bu bölgeye yerleştirilecek olan banklara elektrik enerjisi üretimleri verilerek kişilerin cep telefonu tablet gibi elektronik cihazlarını şarj etme imkanı sunulacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER