Mobil

Gaziantep'te Anadolu Arkeoloji Enstitüsü kuruluyor

Gaziantep'te Anadolu Arkeoloji Enstitüsü kuruluyor
30-05-2016 06:22
Gaziantep

GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte 'Anadolu Arkeoloji Enstitüsü' kurulması çalışmalara başlandığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulması planlanan ve AB tarafından desteklenen, Anadolu Arkeoloji Enstitüsü için 'AB- Türkiye Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi Uluslararası Araştırma Konferansı' düzenlendi. Kentteki bir otelde düzenlenen konferansa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Fatma Şahin, AB delegasyonu temsilcileri, çok sayıda üniversitenin Arkeoloji Bölüm Başkanları, kazı başkanları ile yerli ve yabancı arkeologlar katıldı.

Kurulması planlanan enstitünün yapısının belirlenmesi amacıyla yapılan konferansta konuşan Fatma Şahin, Gaziantep'in ve Anadolu topraklarının kültürel açıdan çok zengin olduğunu fakat bunu anlatmakta zorluklar yaşandığını ifade ederek şöyle dedi:

"İnsanlık tarihi kadar eski bu coğrafyada elimizdeki en büyük hazinemiz kültürel mirasımız. Kültürel miras bugün insanlık tahindeki karanlık noktaları aydınlatmak için bizim en büyük güç, ışık ve yol göstericidir. Yüzyıllardır bu coğrafyada ve bu medeniyetlerde, dünyanın en önemli medeniyetleri en güçlü dönemini yaşamış ama bunu dünyaya anlatmakta, bunun yaşanmışlığı ve tarihiyle bir çekim gücü oluşturmakta yeterince başarılı olamamışız. Bir türlü bu bölgenin dünyanın dikkatini çekmesinde yeterince başarılı olamamışız. Bu şehirde olan 5 medeniyete baktığınız zaman Roma döneminden, milattan önce kurulan insanlık dönemi kadar eski Dülük Antik Kenti'nden kalan en güzel eserleri görüyorsunuz. Osmanlının, Selçuklunun, İslam Medeniyetinin en güzel eserlerinin bu bölgede, bu şehirde olduğunu görüyorsunuz. Aslında dünyayı gezdiğinizde, dünyanın en iyi müzelerine gittiğiniz zaman Anadolu hazinelerinin oradaki müzeleri nasıl süslediğini de görüyorsunuz. Böyle bir gerçekle karşı karşıyayız. Dolayısıyla, bizim bilgiyi toparlamamız ve bilimsel manada böyle bir arkeoloji enstitüsü kurulma ihtiyacının çok önemli bir ihtiyaç olduğunu ve çok geç kalınmış bir ihtiyaç olduğunu gördük. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak ilgili bakanlıklarımızla çalışarak bu projeyi bu aşamaya getirdik. Gastronomi, yolculuğumuzda büyük bir başarı yakaladık ve bir Türkiye projesi olan UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler' olarak bilinen ağda arkadaşlarımızın çabasıyla yerini aldı. İkinci aşama ise arkeoloji alanı. Özellikle kentler yarışında, bölgesel yarışta biz bu konuda iddialıyız."

Yapılan konuşmaların ardından konferansa katılanlar enstitüye dair fikirlerini paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER