İlk gençlik yıllarından itibaren ülkü ocaklarından başlayıp, MHP’nin birçok kademesinde görevler alan, son olarak MHP Şahinbey İlçe Başkanlığından sonra yapılan il kongresinde delegelerin oylarıyla MHP İl Başkanı seçilen Cahit Çıkmaz, HAKİMİYET okurları için oldukça samimi açıklamalarda bulundu.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Gaziantep’te dünyaya geldim.1979 doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite olmak üzere öğrenimlerimin tamamını Gaziantep’te tamamladım. Gençliğimin ilk dönemlerine denk gelen lise yıllarımdan itibaren ülkücü teşkilat kadroları arasında, çeşitli görevler ve sorumluluklarla davama hizmet ettim. Son olarak Şahinbey İlçe Başkanlığı görevini yürü türken; Genel Başkanımız, liderimiz Dr. Devlet Bahçeli’nin “İstiklal için birlik, İstikbal için dirlik, kazanan Türkiye olacak” sloganıyla başlama emir ve talimatlarını verdiği Olağan 13. İl kongremizde, teşkilatımızın omzumuza yüklediği bu ağır sorumlulukla Gaziantep İl Başkanlığı görevine getirildim.
Güç sarhoşluğundan da kaynaklı “bizden olan, olmayan” diye toplumda bir algı yönetimi var.Siz bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Göreve geldiğimde arkadaşlarıma verdiğim ilk mesaj; “Arkadaşlar ilk önce kendi aramızdan başlayarak birbirimizi kucaklayıp birlik ve beraberlik konusunda ne yapabiliriz onu yakalayalım.”dedik ve bu yolda da ilerledik.Bizi ve teşkilatımızı ilgilendiren, mensuplarını ilgilendiren, Gaziantep’i ilgilendiren bütün konularda birlik olmayı öngörüyoruz.Mesele aslında bir arada durup bir düşünebilmek.Çünkü fikren aynı şeyleri söylüyoruz.Bunu uygulayabiliyorsak ta sıkıntı yoktur.MHP olarak Gaziantep’i ilgilendiren konularda birlik miyiz değil miyiz ona bakmalıyız.Partimin bütün birimlerinde görev aldım ve hedefimde ilk günden itibaren hep şu oldu;”Türk Milliyetçiliği davasında sahipsem milletimi seveceğim.Buda ilk önce kendi arkadaşlarımı sevmekle başlayıp, çevremin ve milletimin tamamını severek Türk milletini nasıl yükseltebilirim, diğer milletlere karşı ekonomik sosyal kültürel nasıl daha fazla yüceltebilirim buna bakıyorsam zaten sıkıntı yok.”
Ayrıştırmalar siyasi partilere neler kaybettirir?
Ayrıştırmaya her zaman karşıyım.Ben kimseyi şu veya bu şekilde ötekileştirmeden aramaktan hiçbir zaman yüksünmem.Bölünmekten, parçalanmaktan kimse fayda görmemiştir.Ekip ruhu ve istişarelerde çok önemlidir.Çünkü hata yapabiliriz ama birlikte kararlar alarak bunu düzeltme yoluna da gidebiliriz.İlk göreve geldiğimiz günden bugüne kadar yaptığımız çalışmaların tamamında birlikteliği kurmaktı amacımız ve bunu da başardığımıza inanıyorum. Siyasi yaşamımızın ilk gününden bugüne, ülkücü hareketin bütün mensuplarını kucaklayarak; “ben” değil biz” anlayışıyla hareket ediyor oluşumuzun bir sonucu olduğunu değerlendirdiğimiz bu durum, sorumluluğumuzu bir kat daha yükseltti.
Pandemide çalışmalarınız nasıl etkilendi?
Pandemiden dolayı yoğun bir şekilde yapamasak ta birliği kurduğumuz zamanki fikri ve hedef noktasında bir yerlere doğru şekilde ilerliyoruz.Bunda da söylemlerimiz ve uygulamalarımızda birlik hedefini tutturduğumuzda da gerek teşkilatımızda gerekse halkımızda istediğimiz hedefleri yakalayacağımıza inanıyoruz.Evet pandeminin başında istediğimiz hızı yakalayamasak ta bugün arkadaşlarımızın özverili çalışmalarıyla güzel bir noktadayız.
Gaziantep basını ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Daha yakın ilişkiler kurmayı düşünüyor musunuz?
Toplumun önemli bilgilerinin vatandaşa yetiştirilmesiyle ilgili özverili bir çalışma yapıyorlar.Onlarında Gaziantep için bir arada durarak hizmet noktasında ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını düşünüyorum.Dijitalleşmeyle birlikte sayıları da fazlalaştı.
Kurumların kendi sitelerinden yaptıkları paylaşımların habercilik anlamında sizce ne kadar değeri olur?
Kurumlar sosyal medya üzerinden kendi haberlerini paylaşarak gazeteciliği anlamsızlaştırmaya çalışıyorlar.Biz kendi haberlerimizi yapıyoruz diyerek gazeteciliğin anlam ve önemini soyutlamaya çalışıyorlar. Bu yüzden pek çok partinin kurumların temsilcileri sosyal medyada görünüp ziyaret aşamasında yoklar. Sosyal Medyada paylaşılanları siz sadece belli guruplara tanıtıyorken habercilik alanında bunu çok daha fazla kitlelere ulaşır ve haber değeri olanlar ön plana çıkarılır.
“Basın bizim için önemli”
Yönetimimize basın mensubu bir arkadaşımızı da aldık.Sosyal medya üzerinden ne kadar haber yaparsanız yapın gazetelerde çıkan haber değeri asla bir olmaz.Doğru haberin ve haberciliği yapanında önemi çok büyük.Gaziantep’e ve siyasete katkısı çok önemli.Onun için mümkün olduğu kadar gazetelerimize ziyaretlerimizi devam ettireceğiz. Pandemi de basın bültenleri aracılığıyla yaptığımız faaliyetleri duyurmaya çalıştık.
İttifak ortağı olmanız sizi kısıtlıyor mu?
İktidar da muhalefette görevini yapsın taraftarıyız.Muhalefet noktasında da Gaziantep de bir muhalefet görmüyorum. Siyaseten tarzımız,duruşumuz; sıkıntı ve problemler noktasında eğer çözüm üretilemiyorsa bazılarının yaptığı gibi gündemde kalabilmek adına sanki başarı varmış gibi göstermek değildir.Oysa sonuca gidebilmek,bir şeyleri çözümleyebilmek bizim için gerçek başarıdır.Mesela bir arada gündemde yurt problemi vardı ve bunu en hızlı çözen de yine Gaziantep oldu.
Fahiş kira artışları ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Evet bugün Gaziantep’e atanan bir öğretmen hem ev bulmakta hem de uygun fiyatlı ev bulmakta güçlük çekiyor.Sorunun kaynağı ise;Pandemi döneminde öğrenciler evleri boşaltmak durumunda kaldılar.Kısa vadede boşaltmayacak olan Suriyeliler de o evlere yerleşmişler.Evlerini vermeyenler de pandemi de boş kaldı, zarar ettik diyerek yüksek fiyatlar istemeye başladılar.Araştırmalarımızda bu sonuçlara ulaştık.
Öğrencilerin yurt sorunları yeterince çözülebildi mi?
Yeni açılan yurtla birlikte öncelikle kız öğrencilerinin çoğunluğu yurtlara yerleştirildi.Erkek öğrencilerde yerel yönetimlerce misafirhanelere yerleştirildiler.Bize ulaşan gençlerimiz için çözümleyici sonuçlara ulaşmış bulunmaktayız.Belediyelerimiz bu sorunu çözmek adına gece gündüz çalıştılar.Ama öncesine bakarsak öğrencilerin barınma sorunu bağıra bağıra ben geliyorum, dedi. Tedbir anlamında geç kalındı.Yine de verilen çabalarla ilimiz, yurt konusunda en hızlı adımı atan illerden oldu.
Diğer bir etkide artık hiçbir aile çocuğunu cemaat yurtlarına göndermek istemiyor.Barınma sorunlarının bir b ölümü de bunlardan kaynaklanıyor.
Aileler haklı değil mi? İnsanlar çocuklarının ileri ki döneminde şu veya bu şekilde fişlenmesinden korkuyorlar. Gaziantep’te kaç tane cemaatlere ait yurtlar var?
Sayılarını tam olarak bilmiyorum.Ama tabelalarından gördüğüm varlıklarını bildiğim bir takım yurtlar var.Buraları da öğrenciler şu veya bu sebeplerden dolayı tercih etmek istemiyorlar.
Saha çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
MHP olarak hem üyelik çalışmalarına hem de esnaf ziyaretlerine hızla devam ediyoruz.Alan çalışmalarımızda öncelikle kendi arkadaşlarımızdan başlamak üzere toplumun bütün kesimlerini ziyaret ediyoruz.Esnaf ziyaretlerinde kesinlikle esnaf seçmeden her görüşten olan kim varsa ziyaret ediyoruz sıkıntı ve görüşlerini dinliyoruz.Amacımız medyatik olmak olmadığından her türlü şikayet ve sıkıntıları,eleştirileri dinliyoruz.
“Cumhur ittifakının ortağıyız ama hükümetin ortağı değiliz”
Görüşmelerimiz doğrultusunda,pandemiye rağmen esnafımız sıkıntılı süreçten hızlı bir şekilde çıkabilmeyi başardı.Buda ilimiz adına güzel bir gelişme. Derdimiz kimseyi yalnız bırakmadan problemleri dinleyip elimizden geldiğince de çözüme ulaşmasını amaçlıyoruz.Genel başkanımızın da dedikleri gibi” Cumhur ittifakının ortağıyız,ama hükümetin ortağı değiliz.”Bize gelen sorunların çözüm noktalarının nasıl olması gerektiğini bildiriyoruz.Bir çoğunun çözüldüğünü de görüyoruz.
Kentin en önemli sorunlarını sıralayacak olursanız en başa hangisini koyarsınız?
En önemli sıkıntılarımızın başında Suriyeliler geliyor.Kent nüfusunun büyük bir oranını özellikle yoğun olarak yaşadıkları kırsal bölgelerde bölge sakinlerimizden fazla nüfusları oluşmakta.Hizmet noktasında baktığınızda yaklaşık 600 bin Suriyeliye eğitim, sağlık,iş gibi alanlarda hizmet veriyoruz.Bunlarla ilgili toplumsal hayata uyum sorunları da başı çekmekte.Onlarda artık ilk geldikleri gibi değiller.Belli bölgelerde konuşlanarak bir arada yaşamaya özen gösteriyorlar.MHP’nin Suriyeliler ilgili ciddi araştırmaları,çalışmaları var. Bugün kiralık ve sayılarında yetersizlik ve yüksek fiyatlar var.Neden çok göç alıyoruz? Bu sorunların kaynağının başında da Suriyeliler geliyor.Bundan sonra da hem bunların nüfus artışlarına yönelik hem de yerli halkın ihtiyaçlarına yönelik ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor.
Olası bir erken seçim ya da zamanında yapılacak bir seçimde hazır kıta nasıl gideceksiniz?
Ortak hedefte bir miyiz değimliyiz bu önemli.Teşkilatlar noktasında yönetim mekanizmasında olan ya da olmayan bütün partili arkadaşlarımız aynı hedefe doğru bir karar alarak yürüyoruz.Hedefimiz 2023 yılında yapılacak genel seçimlerde MHP’yi seçimlerde başarılı kılabilmek.Gaziantep’te en yüksek oyu alarak başarılı olabilmek.Bunun içinde disiplinli ve kordineli şekilde çalışmalar yapıyoruz.En son Gaziantep’te yapılan bölge toplantısında 13 tane ilin şehrimizde ağırlanması ve genel başkanımızın talimatıyla Gaziantep’ e verilmesini önemli buluyoruz.Bu bizi daha da heyecanlandırıyor.
Tüm teşkilatlarımız alanda çalışmalar yapıyorlar.İlçe başkanlarımız birbirleriyle iletişim halinde değerlendirmeler yapıyorlar.Çağa ayak uydurabilmek için bir yazılım gerçekleştirdik.Teşkilatlarımızın daha hızlı bilgi sahibi olabilmesi açısından yazılımı ilgili başkanlarımızın kullanımına açtık.Bir günde hedeflediğimiz nokta ayda üç bin kişiyle konuşup almış oldukları bilgileri iletsinler.
Gaziantep doğal olarak yaşanılan bütün olumsuz süreçlerden etkileniyor. Yine de bildiğiniz gibi bütün bu süreçler de geçicidir. Bizler Milliyetçi Hareket’e mensup neferler olarak bu süreçten ülkemizle birlikte şehrimizin de kazançlı olarak çıkacağına inanıyoruz. Biz Gaziantep MHP olarak,teşkilatlarımızla il ve ilçelerimizle daima hizmete hazır bir şekilde,durup dinlenmeden halkın hizmetinde,yanında olacağımızı iletmek istiyorum.