“Rektör seçildiği tarihten bugüne kadar Gaziantep’te adından sıkça söz ettiren Prof. Dr. Ali Gür, kendisiyle ilgili ortaya atılan birçok iddia başta olmak üzere merak edilen tüm soruları içtenlikle yanıtladı.”
Rektörlük görevinizde nereden nereye geldiniz?
Kadim bir üniversite olan Gaziantep üniversitesinin son 3 yılını ekip arkadaşlarımızla birlikte götürdük. 2016 yılında göreve geldiğimizde 15 Temmuz’u yaşadık. Kautik durum içerisinde devletimiz bize güvendi. Bir taraftan devlet güvenliği açısından temizlikler yapılırken bir taraftan da işleyen büyük bir kurumumuzu daha da ilerilere götürmek için çalışmalar başlattık.Gaziantep Üniversitesi Türkiye içerisinde hem temizlik yapılıp hem de sistemini koruyarak geleceğe hızlı adımlarla ilerleyen nadir üniversitelerden birisi oldu.
15 Temmuz’un üniversite adına çok sarsıntısı oldu mu?
Hayır çok bir sarsıntısı olmadı. Bu konuda en fazla Tıp Fakültesinde ihraçlar olmuştu .Ancak çok hızlı yeni kadrolarla orada geçmişten daha aktif daha dinamik bir hastane oluştu.O zaman 2016’ da yaklaşık olarak günlük 2 bin 500 hasta bakılırken şuanda 6 bin hasta bakılıyor,ameliyatlar yapılıyor. Aynı zamanda hem hocalarımızın pratik anlamında halka hizmet etmesi hem de hastanenin sadece kendi şehrine değil bölgeye hizmet etmesini sağladı. Bölgenin tamamına hitap ediyoruz. Biz sadece şehir hastanesi,üniversitesi değil bölgenin en büyük üniversitesiyiz. Hatta orta doğunun en büyük üniversitesiyiz ki uluslar arasında ki saygınlığımızda buradan geliyor. Tabi ki bu arada İngilizce Türkçe ve Arapça eğitim yapan tek üniversite olarak ta yakın zamanda bazı süprizlerimiz olabilir.
Ne gibi süprizler?
Suriye tarafında fakültelerimiz açılabilir.Gaziantep Üniversitesine bağlı nasıl Cerablus meslek yüksek okulu varsa Gaziantep Üniversitesi Elbab İktisat Fakültesi de bizim bünyemizde orada eğitim verecek.Cerablusta ki meslek yüksek okulumuz nasıl bizim kurumsallaşmış ve disiplenize eğitimimizi uyguluyorsak orada da uygulayacağız. Tabi hedefimiz şu son zamanlarda çok gündem de olan Suriye meselesi.İstiyoruz ki,mümkün olduğu kadar oradan artık kimse gelmesin.Hatta buradan oraya geri gönderelim. Güvenlikli bölgede siz yüksek öğretimi şekillendirdiğinizde gençler orada kalacaklardır.
Üniversitenizde kaç öğrenciniz var?
Üniversitemizde 50 bin üzerinde öğrencimiz var. Bu yıl mesela 8 bin 900 mezun verdik.Yeni 8 bin 500 öğrenci alacağız.Yani sirkülasyon devam ediyor.Ama mümkün olduğu kadar Gaziantep Üniversitesinin sadece ön lisans programlarıyla değil,yüksek lisans yada doktora programlarıyla devam etmesini istiyoruz.7 binin üzerinde lisans üstü öğrencimiz var.Bir çok üniversitenin öğrenci sayısından fazla. Hedefimiz 10 binlerin de üzerinde. Gaziantep Üniversitesi tıp,mühendislik ve yeni gelişen sosyal alanlarıyla Türkiye’nin cazibe merkezi .Aynı zamanda uluslararası öğrenciler için de cazibe merkezi. 107 ülkeden öğrencimiz var ama hedefimiz 122 ülke.
Mezunlarınızın işe yerleşme kriterlerini takip edebiliyor musunuz?
Resmi olarak yapılan araştırmalarda Gaziantep Üniversitesinin mezun ettiği öğrencilerin iş bulma oranı Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında sıralamasında 14,devlet üniversiteleri arasında da 7. sıradayız. İstanbul-Ankara-İzmir sadece şehir etiketinden faydalanıyorlar ve İstanbul’da 50’nin üzerinde üniversite var. Bunların bir çoğu kurumsal üniversite olmamakla birlikte İstanbul olduğu için tercih ediliyor.
Vakıf üniversiteleri Devlet üniversitelerinin önüne mi geçti?
Devlet üniversitelerinde öğrenci yerleşme oranları kontenjan oranları etkiliyor. Doğal olarak yani Gaziantep Üniversitesi bu konuda şanslı çünkü lisans programları başta olmak üzere herhangi bir kontenjan sorunu olmuyor. Tam tersine biz kalitemiz düşmesin diye kontenjanları düşürmek istiyoruz . Diyoruz ki ;bize daha az kontenjan verin.Üniversitemiz çok büyüdüğü için artık hormonlu büyümeye doğru gidiyoruz. Makine Mühendisliğime 200 öğrenci veriyor.Oysa 50 öğrenci bize yeterli.Laboratuarlarımız yetmiyor. Kilis, Osmaniye, İskenderun ise öğrenci bulamıyor. Adana bilim teknoloji öğrenci bulamıyor.Harran, Maraş’ın kontenjanları dolmuyorken bizde ful. Bizi daha yüksek puanlı öğrencilerin tercih etmesine imkan sağlamak.
“Optimize edilmiş sayıda kaliteli eğitim”
Amacımız bu.Fazla öğrenci almak yerine, daha optimize edilmiş sayıyla daha kaliteli eğitime devam etmek istiyoruz.Mühendisliklerimiz İngilizce olduğu için eskiden beri kalitesini koruyor. Mimarlık, havacılık uzay bilimleri, tıplardan biriside İngilizce eğitim veriliyor.Hedefimiz tıptaki,mühendislikteki başarı sosyal alanlarda ki bölümlerde ilgi görsün.
Öğretim üyesi kadronuz yeterli mi?
Gaziantep Üniversitesi, öğretim üyesi sayısı açısından çok yeterli. Fakat bir anda çok fazla sayıda öğrenci alındı. 2010 da öğrenci sayımız 12 binlerde iken şimdi 53 binleri buldu.Çok sayıda meslek yüksek okulları açılmış buda kaliteyi düşürüyor. Gaziantep sanayi şehridir ve ara elemana ihtiyaç vardır. Hedefimiz, ara eleman değil, aranan eleman yetiştirmektedir.Şuanda Türkiye’de rol model olarak kabul edilen, Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu var. YÖK tarafından da öğrencilere teşvik veriliyor.Türkiye’de ilk kurulan meslek yüksek okulu ve sanayiye çok ciddi katkılar sağlayan bir okul. Diğer meslek yüksek okullarımızın da bu başarıyı yakalamasını istiyoruz
Öğrenciler sözel bölümlerde ki baraj sıralamasından şikayetçiler.Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eğer bir öğrencinin farklı alanlarda çoklu kabiliyeti varsa ona hak verilsin, deniliyor.Sayısaldan başlamış, FEN’ ci olarak girmiş ama FEN’ i tercih etmek istemiyor. İyi bir tıp tercih eden öğrenci fen, matematikten istediği puanı tutturamayınca TM’si de iyiyse gidip iyi bir hukuka giriyor.Bazı öğrenciler açısından sakıncalı olsa da öğrenci açısından avantaja geliyor.Deniliyor ki, eğer iki alanda da çok başarılıysan, aldığın puana göre tercih yap.Bence bu öğrenciler açısından çok sıkışma değil de tam tersine alanlarını genişletiyor.Sadece fen,matematiğe hapsolmuyorlar.Bu konuda benim önerim kendilerini yıpratmadan, düşünce algılarıyla istedikleri bölümü belirleyip önce hedefe kilitlensinler. Yani hukuk istiyorsa hukuk, tıp istiyorsa tıp. Onun altında artık derecelendirmesini yapsınlar. Bu yıl sınavınız çok iyi geçmemiş olabilir. Öğrencilerimiz açısından eğer çok fazla kendini sıkıntıya sokmayacaksalar bir yıl daha denesinler.Çünkü hayallerinin peşinde koşuyorlarsa istemediği bir okula gitmektense bir yıl daha hazırlanmalarında fayda var.
2019 -2020 eğitimine Gaziantep Üniversitesi nasıl hazırlanıyor?
Yeni dönemde peyzaj açısından tamamen bambaşka bir kampüsümüz oluşuyor.Yeni binalar yapmak yerine mevcut fiziki mekanlarımızı restore ederek daha yaşanılabilir, sosyal aktivitelerin çok fazla yer aldığı kampus hedefliyoruz. Makine Mühendisliği 1973’ de kurulmuş kurulan bu fakültemiz çok sağlam yapılmış.Öğrencilerimiz “biz ihmal ediliyoruz” diye şikayet ediyorlar.
Binası olmayan bir öğrenci kitlesine yeni bir alan oluşturmak zorundasınız ama mevcut alanı da restore edersiniz.Mühendisliklerimizi yeniden restore ederek dış mekanları , alt yapısını güçlendirerek yeni bir yüz kazandıracağız. Üniversitemizin kapısını da değiştiriyoruz.Özelliğini kaybetmeyen doğal taştan olmasını istiyoruz.
Yabancı öğrenciniz çok mu?
Uluslararası öğrenciler açısından şuan 107 ülke var ama hedef 120 ülke. Türkiye’ nin en fazla farklı ülkeden öğrencisi olan birkaç üniversiteden birisiyiz.Doğal olarak ta Suriyeli öğrenci sayımsız diğer illere göre daha fazla.Sayıları 2350.Bizim istediğimizde,Suriye güvenlikli bölgesinde fakültelerle birlikte Suriyeli öğrencileri ülkelerinde okutalım.Doktora ve yüksek lisans programları çok fazla sayıda açılıyor.Buda hoca kadronuzun gelişmesi ile alakalı.Doktora programlarının avantajı da ,eskiden ilimizde dahil olmak üzere üniversitelerde yeterli doktora programı olmadığı için araştırma görevlileri OTTÜ,Boğaziçi gibi üniversitelere gönderilirken bugün artık eğitilmek üzere bize gönderiliyor.
“Kendi hafızamızı oluşturacağız”
Sizin hafızanız oluşuyor. Artık bundan sonda Gaziantep doktoralı kavramı oluşuyor.Yani büyük hedef bu.Şu anda 70 tane ayrı alandan doktora programımız var.Mesela hukuk fakültemiz de 4.Yıl mezunlarımız verdik.9 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen doktora programı var.Artık doktora ve yüksek lisans programı öğrencisi yetiştiren,kuluçka makinesi gibi çalışan bir üniversite konumunda.
“Sayıları azaltılmış kaliteli yüksek okullar”
Hedeflerimizin den birisi de, sayısı azaltılmış, sadece ihtiyaç duyulan yüksek kaliteli meslek yüksek okullarıyla, meslekte iş bulmak sorunları olmayacak lisans programlarını ayakta tutmak ve oralara yatırımlar yapmak.Mesela turizm fakültemiz var.Ama öğrenci alamadık.Turizm ve antik kent yönünden zengin olan ilimizde tercih edilmemesi üzücü.Bu yıl güzel sanatlar bünyesindeki gastronomi ve mutfak sanatları bölümünü turizme kaydırarak bölümü aktif hale getirmeyi planlıyoruz.Arkeoloji-turizm-gastronomi üçlemeyle birlikte Gaziantep de yeni bir aura oluşturmak istiyoruz.Bunun içinde turizm fakültesi gerekiyor.
Yeni tercih yapacak öğrencilere mesajınız nedir?
Gençler aileden uzak şehirlerde okumayı tercih ediyorlar.Fakat bu düşündükleri kadar kolay olmuyor ve sonuçta geri dönmek zorunda kalıyorlar.Kişinin en iyi okuyacağı yer yine ailesinin yanındaki güvenli limanlardır.İnsan elinin altındakinin kıymetini bilmiyor.Üniversitemiz her alanda Türkiye’nin en önde gelen kalitelerinin başında geliyor.
“Çocuklarımızı uzaklara gönderip kaybetmeyelim”
Çocuklarımızı uzaklara gönderip kaybetmektense yanı başımızda kaliteli eğitim veren okulları tercih etmeliyiz.
Kaybetmek derken?
Gözden uzakta ne yaptıklarını aileler bilmiyor.Kimlerle yaşıyor,kimlerin eline düştü ,yaşam alışkanlıkları nasıl? Yani kontrolsüzlükten dolayı kaybetmek.Bunu endişe ediyoruz.
Üniversitemiz,şehir merkezinde ve şehir hayatı ile iç içe olan nadir kampüslerdendir .Zengin aktiviteleri ile de en canlı üniversitelerden.Bu alanda şehre de hizmet veriyoruz. Şunu da söylüyoruz öğrencilerimize; Siz sadece eğitim almıyorsunuz.İnsanilik, vicdanilik, etik ve ahlakı da öğreniyorsunuz.
Gaziantep üniversitesi açısından şuanda mühendislikler,tıp çok güçlü.Ve diğer bölümlerimizde şuanda Türkiye ‘de 14-15 inci, dünya üniversiteleri içinde ilk binin içerisinde. Gaziantep Üniversitesini alıp İstanbul’a koysanız ilk onun içerisinde olur. Ama Suriye sınırında gibi algılanıp algıların kurbanı olmayalım.
Gelecek hedefiniz nedir?
Öğrenci bulmakta sıkıntımız yok.Bazı bölümlerde tek tük oluyor.Gaziantep tekstil şehri ve tekstil mühendisliği artık tercih edilmiyor.En zeki öğrenciler yanlış yönlendirilerek ilgisiz bölümlere yönlendirilip yığılmalara neden oluyor.Amacımız,yüksek puanla bölüme gerçekten ilgisi olan öğrenciler alabilmek. Yüksek lisans ve doktora öğrenicileriyle bir klasman üstü üniversite olmak.