Mobil

Bakan Faruk Çelik, "Fıstık gibi şehir"

GAPTARIM ve GAPFOOD Fuarları açılış törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gaziantep’te olmaktan duyduğu sevinci dile getirerek Gaziantep için ‘Fıstık gibi şehir’ dedi.

Bakan Faruk Çelik,
04-02-2016 13:46
Gaziantep

GAPTARIM ve GAPFOOD Fuarları açılış törenine katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gaziantep’te olmaktan duyduğu sevinci dile getirerek Gaziantep için ‘Fıstık gibi şehir’ dedi.

“SORUNLARI AŞACAĞIZ”

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde GAPTARIM ve GAPFOOD Fuarları açılış törenine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Abdulkadir Yüksel, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve çok sayıda davetli katıldı. GAPTARIM ve GAPFOOD Fuarı açılış töreni öncesinde bir konuşma gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Fıstık şehrinde olmaktan, fıstık gibi şehirde olmaktan gurur duyuyorum. Bölgemizde yaşanan olumsuz olayları bölge insanı olarak sizlerde yakından takip ediyorsunuz. İnşallah bölgemizde yaşanan problemleri çalışarak, ekmeğimizi büyüterek aşacağımız inancı içerisindeyiz” diye konuştu.

 !#**g101&in=false**#! 

“TARIM ARAZİLERİNİN DURUMU İÇ AÇICI DEĞİL”

Türkiye’nin en büyük potansiyellerimizden bir tanesinin tarım potansiyeli olduğunu ifade eden Bakan Çelik, “ Ancak dünya ve ülkemiz açısından baktığımız zaman tarım yönünden gidişatın iç açıcı olmadığını görüyoruz. Onun için fuar ve teknoloji kavramları son derece önem arz ediyor. Dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli arazinin 1.3 milyarı kullanılabiliyor. Karşılığında da dünya nüfusunun 2 milyarı yoksulluk sınırında 1 milyar insan ise açlık sınırı altında yaşıyor. Diğer taraftan israf almış başını gidiyor. Türkiye’ye baktığımızda ise ülkemizde 24 milyon hektar tarım arazisi var bu alanın 19 milyon hektarını kullanabiliyoruz. Bu durumu değerlendirdiğimiz zaman düne göre tarım arazilerinin durumunun iç açıcı olmadığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

“ELİMİZDEKİ İMKANLARI RASYONEL BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMELİYİZ”

Sanayileşmenin ve kentleşmenin gerekli olduğunu söyleyen Bakan Çelik, “Tarım arazilerinin verimli kullanılması açısından dünya genelinde bir milyar insan aç durumda bulunuyor. Türkiye’nin tarım ürünleri ile ilgili ithalat ve ihracat rakamlarına baktığımız zaman ne kadar hassas bir davranış içerisinde olmamız gerektiğini görüyoruz. Elimizdeki imkanları en rasyonel şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bu anlamda düzenlenen fuarlar, çiftçilerimizi teknoloji ile buluşturmaları açısından önemli mekanlardır. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Sanayi Devrimi sonrasında meydana gelen teknolojik gelişmeler ister istemez tarım sektörünü etkiledi. Bugün tarım teknolojisinde önemli gelişmeler kaydedildi. 1936 yılında bin 308 olan traktör sayısı bugün bir milyon 240 bini aşmış durumda bulunuyor. Türkiye’de nereden nereye geldiğimizi görmemiz açısından önemlidir” diye konuştu.

“MARKALAŞMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”

Tarıma yönelik desteklere ilişkin bilgiler veren Bakan Çelik, “AK Parti iktidarları döneminde tarıma yönelik destekler çok ciddi bir şekilde ivme kazandı. Uzun yıllardır üzerinde çalışılan Havza Bazlı Destekleme Modellerine geçiş yapılacak. Böylelikle hangi ürünün ne kadar, en fazla nerede ekildiği konularından ithalat ve ihracat oranlarına kadar olan çalışmaları son aşamaya getirmiş bulunuyoruz. Yakın bir dönemde Havza Bazlı Destekleme Modeline geçiş yapacağız. Diğer yandan yaşanan uluslar arası sorunlar tarım ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle Türkiye’nin Pazar çeşitliliğini arttırması gerekiyor. Düzenlenen fuarlar pazarla birlikte anlam kazanacaktır. GAP ile birlikte tarımsal endüstriye ve markalaşmaya dönük yapacağımız çalışmalar önümüzdeki dönemden itibaren önem kazanacaktır” diye konuştu.

“GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Gıda güvenliğine önem verdiklerini ifade eden Bakan Çelik, “Gıda güvenliğine yönelik denetimlerimiz devam edecek ancak önemli bir konu olan gıda fiyatlarının da önemli olduğunu düşünüyorum. Çiftçimiz kazansın ancak bir ürünün tarla ve Pazar fiyatına baktığımız zaman insanın aklının alamayacağı fiyatlar görüyoruz. Raf ve tarla fiyatları arasında büyük farklar var. Gıda fiyatlarındaki yüksek artışlarında takipçisi olacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

“TARIMA 50 MİLYAR TL DESTEK”

Tarım sektörünün en kritik sektörlerin başında geldiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Dünya nüfusu 10 milyara doğru artıyor. Bu şartlar altında bizim gıda ihtiyacını karşılamak için tarımda bilgi ve teknolojiyi daha verimli kullanmak için çaba içerisine girmemiz gerekiyor. Türkiye’de tarım sektöründe çalışan nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 25’tir. Türkiye’de tarım nüfusunun ürettiği katma değer yüzde 8 civarında bulunuyor. Yani Türkiye’de verimlilik düşük, OECD ortalamasının altında bulunuyor. Tarım sektörünü desteklemeye devam edeceğiz. OECD verilerine göre Türkiye tarım sektörüne gayrisafi milli hasılasının yüzde 2.3’ü kadar doğrudan ya da dolaylı olarak destek veriyor. Türkiye’nin milli gelirine bakıldığında 50 milyar liralık bir destek verildiğini gösteriyor. Tarıma doğrudan verdiğimiz destekte 18 milyar liranın altında olmayacak” diye konuştu.

“TOPRAK EMİN ELLERDE”

Fuar açılışında bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Bakan Faruk Çelik’in başarılarını anlatarak, “Toprak emin ellerde, fuarımıza katıldığınız için teşekkür ediyorum. Biz aslında Fırat’ın çocuklarıyız, bu topraklarda 5 antik kent yer alıyor. Su ve toprak bu medeniyetleri bizlere yaşattı. Bizim geçmişimiz geleceğimiz, topraktan ibarettir. Tarıma yönelik yapılan desteklemelere büyük önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından GAPTARIM ve GAPFOOD Fuarı’nın açılışı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve beraberindeki heyet tarafından gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER