Yaşam

GKV’de söyleşi

GKV’de söyleşi
07-12-2017 03:25
Gaziantep

Yaşamını toplumsal kalıcı değer yaratmaya adamış bir “sosyal girişimci” ve yazar Mehmet Kızıltaş,  GKV Özel Ortaokul ve Lise öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen Engellilerle Doğru İletişim Metotları konulu interaktif söyleşisiyle dikkat çekti. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği interaktif söyleşide bir birinden ilginç sorular da yanıtlayan Kızıltaş öğrencilerle çeşitli deneyimlerini de paylaştı.

Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları alanlarındaki bir birinden ünlü isimleri ağırlamaya devam ederken bu kez de Engellilerle 360 Derece İletişim kitabının yazarı Mehmet Kızıltaş’ı öğrencilerle buluştu. Gaziantep kolej Vakfı Özel Okulları çok amaçlı salonunda iki ayrı seans olarak gerçekleştirilen ortaokul ve lise öğrencilerinin katıldığı söyleşiye Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi ve Şube Müdürü Bilal Yıldız, GKV Özel Okulları Genel Müdür Yardımcısı Can Hoşcan ile çok sayıda davetli de katıldı. Kızıltaş engellilerle doğru iletişim kurma metotlarını anlatmanın yanı sıra bir engelli ile ilk kez karşılaşıldığında hangi engel grubundan olursa olsun neler yapılması gerektiğini A’dan Z’ye gözler önüne serdi.

Kızıltaş yaşamından kesitlerle engellilerin sorunlarını anlattı

Engellilerle 360 Derece İletişim kitabının yazarı Mehmet Kızıltaş interaktif söyleşisinde öğrencilere ve topluma bir birinden farklı mesajlar vererek “Dünya nüfusunun %15’ini engelliler oluşturuyor ve maalesef bilinçsizce yaklaşımdan dolayı ayrıştırılma sebebiyle toplumdaki yerlerini boş bırakıyorlar. Oysa onlar da çemberin parçası ve onlarla iletişimin 360 derece algılanması gerekmektedir. Bir gün büyük umutlarla, şehrin en işlek çarşısına doğru yola koyuldum. Gözüm camlardaki “Çırak Aranıyor” yazılarındaydı. Umudum büyüyordu çünkü herkes çırak arıyordu, “Ben neden olmayayım?” diyordum. Küçük bir iş yerine girdim. Tebessümle selam verip, “Amca çırak lâzım mı?” diye sordum. “Evet, lâzım da, bize sen lâzım değilsin.” dedi. İlk iş başvuru deneyimimde engellerim yüzüme vurulmuştu. Engelli olarak kendini nasıl görüyorsan, çevrenin de seni öyle göreceğini kabullenmek çok önemli bir kazanım. Eğer bir engelin varsa, kendini kabullendiğin ve sahip olduğun potansiyeli engelinden ön planda tutarak kendini kabul ettirmeye odaklandığında karşılaşacağın önyargıları kırabilirsin. Bir engellinin istediğinde ve imkân verildiğinde yapamayacağı hiçbir şey yok. Yeter ki ötekileştirmeyin, dışlamayın, önyargılı olmayın. Empati kurmayı asla aklınızdan çıkartmayın. Aranıza kabul edin, davranışlarınızı normalleştirin ve onların yanında olun” dedi. Söyleşide öğrencileri de sahneye çıkararak yaşamından kesitleri dramayla anlatan Kızıltaş öğrencilerle günün anısına hatıra fotoğraf çektirerek anı ölümsüzleştirmeyi de ihmal etmedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER