Ekonomi

GTB 'Pide Ekmeğini' tescilliyor

GTB 'Pide Ekmeğini' tescilliyor
29-03-2016 08:40
Gaziantep

Gaziantep Ticaret Borsası, zengin Gaziantep mutfağının vazgeçilmez ekmeği 'Pidenin   coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) tescil başvurusunda bulunacak.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu,” Geleneksel yemekleriyle Gastronomi dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağına girmeyi başaran ilk Türk şehri olan Gaziantep, yerel ekmek çeşitleriyle de bu başarıya katkı sunacaktır.” Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), paydaş kurum temsilcileriyle birlikte kentte ekmek kalitesinin artırılmasına yönelik sürdürdüğü çalışmalar kapsamında pide ekmeğinin coğrafi işaretini almak için harekete geçti. GTB Başkanı Tiryakioğlu, Gazianteplilerin sofrasının vazgeçilmezi pide ekmeğinin tescilinin alınmasıyla birlikte üretimde kalite standardının daha da artmasını beklediklerini ifade etti.

Kent Konseyinden gelen talep doğrultusunda Gaziantep Ticaret Borsasının koordinesinde,  ‘Türkiye’de En İyi ekmek Gaziantep'te Yapılır’ (TEGAY)  çalışma grubunun oluşturulduğunu hatırlatan Tiryakioğlu,” çalışma grubunun yaklaşık bir yıl boyunca şehirde ekmek üretimi üzerine yerinde, karşılaştırmalı ve bilimsel çalışmalar yaptığını kaydetti. TEGAY tarafından hazırlanan ekmek raporunun geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen Kent Konseyi toplantısında kamuoyuyla paylaşıldığını anımsatan Tiryakioğlu,” Ekmek raporunun sonucuna yönelik ilgili kurum ve meslek odalarımız tarafından gerekli çalışmalar başlatıldı. Bu konuda pide ekmeğinin coğrafi işaretinin alınması görevini üstlendik. GTB olarak tırnaklı ekmek ve kübban gibi kültürel mirasımızın vazgeçilmez birer parçası olan yerel ekmek tiplerimizi tescilleyecek belli bir standarda kavuşturmak istiyoruz ”dedi.

Pide, ekmeğin Türkiye'nin her bölgesinde farklı çeşitte ve işleme şeklinde değişkenlik arz eden bir ürün olduğunu kaydeden Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Gıda kodeksi tebliğinde her bölgede farklı bir çeşidi bulunan pidenin standart bir un ve teknikle üretilmesine yönelik bir belirleme bulunmamaktadır. Bu sebeple, bu tür yerel ürünlerin kalitesinin korunması için mutlaka standartlarının yerelde belirlenmesi gerekiyor. Bu standartlarda ancak coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınabiliyor. Bizim burada asıl amacımız hem Gaziantep’te pide ekmek üretiminde belli bir kalite standardının yakalanmasını sağlamak hem de Dünya Gastronomi kenti olan şehrimizi sağlıklı ve kaliteli yerel ekmekleriyle de bir marka haline getirmek.” 

Tiryakioğlu, ayrıca GTB tarafından Antep peyniri, Fıstık ezmesi, Kurutmalık ve Antep Karası Üzüm, Bulgur ve firik  gibi Gaziantep’in çeşitli geleneksel ürünlerinin coğrafi işaretinin alınması içinde çalışmalar yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER