Gaziantep Ticaret Borsası, Lisanslı Depoculuk Elektronik Ürün Senetleri Platformu (ELÜS) aracılığıyla elektronik ortamda ilk ürün satışını yaptı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, 'Elektronik Ürün Senetlerinin Alım-Satımına' ilişkin yetkilendirilmiş tek borsa olan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), elektronik ortamda ilk ürün alım-satımını başarıyla tamamlayarak, bölge tarımı adına tarihi bir ilki başardı.
GTB iştiraki Borsa Gaziantep aracılığıyla sabah seansında gerçekleştirilen alım-satımda, Kayseri Şekere ait Boğazlıyan Lisanslı Deposunda bulunan tarım ürünleri, Kayseri Boğazlıyan Toprak Mahsulleri Ofisine satıldı.
GTB ile elektronik ürün senetlerinin alım satımına ilişkin sözleşme imzalayarak Borsa Gaziantep platformu üyesi olan Kayseri Şeker’in, Yozgat Boğazlıyan Lisanslı Deposunda çiftçilere ait yaklaşık 343 bin 542 kilogram buğday, elektronik ortamda ürün senedi karşılığında Kayseri Boğazlıyan TMO’ya satıldı. Borsa Gaziantep platformunda işlem gören bu satış GTB’nin elektronik olarak gerçekleştirdiği ilk alım satım olarak tarihe geçti.
Borsa Gaziantep aracılığıyla gerçekleştirilen elektronik satışla ilgili açıklamalarda bulunan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, borsanın 58 yıllık tarihinde elektronik ortamda ilk ürün alım-satımını yapmış ve sistemi hayata kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Borsa Gaziantep’in ELÜS üzerinden alım-satım yapacak gerekli teknolojik alt yapısını oluşturmak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yasal izinleri aldıktan sonra 2 yıl süren özverili bir çalışma sürdürdüklerini aktaran Tiryakioğlu, “Gaziantep’i ülke ve dünya genelinde tarım ticareti ağına bağlayan platformu hizmete kazandırdık. Artık ürün alım-satımları tüm tüccar ve üreticilerimiz için çok daha kolay, hızlı ve kazançlı olacak” dedi.
Dünyada tarım ticaretinin her geçen gün büyüdüğüne ve küresel rekabetin aynı oranda arttığına dikkat çeken Tiryakioğlu, “ Dünyanın sayılı tarım merkezlerinden biri olan ülkemizin tarımda yenilikçi atılımlarla, dünya çapında piyasalarda rekabet gücünü artırarak öne çıkması gerekiyor. Bu konuda Borsalar olarak bizlere de ciddi görevler ve sorumluluklar düşüyor. Şehrimizin ve bölge tarımınızın gelişimine katkı sunmak amacıyla ilgili bakanlıklarımızın destekleriyle hayata kazandırdığımız Elektronik Ürün Senetleri Platformumuz bu noktada tarımsal ürün ticaretinde birçok kolaylığı beraberinde getireceği gibi dünya tarım piyasalarına entegre olmamıza da yardımcı olacak” dedi.
TMO’DA YENİ DÖNEM
TMO’nun Lisanslı Depoculuk Elektronik Ürün Senedi ile ilgili Alım Esaslarını geçtiğimiz ay içerisinde açıkladığını anımsatan Tiryakioğlu, bu esasların tarım sektörüne kazanç oluşturacak cazip birçok olanağı da beraberinde getireceğini vurguladı.
Türkiye’nin çeşitli illerinde kurulu bulunan lisanslı depolarda düzenlenen ürün senetlerinin tescilinin ve ticaretinin yeni dönemle birlikte Borsa Gaziantep’te işlem görmeye başladığını kaydeden Tiryakioğlu, ” Bu konuda üreticilerimize ve tüccarlarımıza en iyi hizmeti verebilmek adına lisanslı depoculuk izni bulunan tüm şirketlerle Türkiye’nin neresinde olursa olsun yetkili borsa olarak sözleşme imzalamaya devam ediyoruz ” dedi.
Yetkili borsalarla sözleşme imzalayan lisanslı depoların üretici ve işletmecilere önemli birçok maddi kolaylığı da beraberinde getireceğine işaret eden Tiryakioğlu, Lisanslı depoya ürün bırakan üretici, tüccar ve şirketlerin sahip oldukları ELÜS’ü teminat göstererek bankalardan kredi kullanabileceğini ve çiftçilerden stopaj kesintisi yapılmayacağını sözlerine ekledi.