Yaşam

GTB’den dengeli beslenme eğitimi

GTB personelleri ile GTB Laboratuvar ve Depoculuk AŞ. çalışanlarının katıldığı seminerde, Beslenme ve Diyet Uzmanı Şimal Kalın, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

GTB’den dengeli beslenme eğitimi
03-02-2016 10:00
Gaziantep

GTB personelleri ile GTB Laboratuvar ve Depoculuk AŞ. çalışanlarının katıldığı seminerde, Beslenme ve Diyet Uzmanı Şimal Kalın, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Beden sağlığının hücrelerden başladığını, hücrelerin sağlığı için ise yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğuna dikkat çeken Dyt. Şimal Kalın, tek taraflı beslenmeden uzak durularak,  tüm besin öğelerinden yeterince faydalanılması gerektiğini söyledi.

Beslenmenin karın doyurmak veya açlık duygusunu bastırmak için yemek, içmek olmadığını vurgulayan Dyt. Kalın,  “ İnsan yaşamak için 50’ye yakın besin öğesine gereksinim duymaktadır. Bunlar, karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral ve su olarak 6 grupta toplanmıştır. Sağlıklı büyüme ve gelişim için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar almamızı gerektiği bilinmektedir. Bu besinlerin az alınması veya gereğinden fazla alınması ise dengesiz beslenmeye neden olur” dedi.

SU İÇİN

Yeterli ve dengeli beslenmenin yolları hakkında da açıklamalarda bulunan Dyt. Şimal Kalın ,”Her şeyden önce yeterince su için, fiziksel aktivitelerinizi artırın, asla öğün atlamayın, doğru pişirme tekniklerini uygulayın, gıda güvenliğine dikkat edin ve  her gün taze meyve, sebze ile  lif içeriği yüksek besinler tüketmeye özen gösterin” şeklinde konuştu.

Doğru beslenmek için  öğün atlanılmaması uyarısında da bulunan Dyt. Kalın, şöyle konuştu:

“Öğünler toplam kaloriyi dengeli bir şekilde zaman dilimlerine yayar. Atlanan her öğün bir sonraki öğünde daha fazla kalori almamıza neden olur ve uzun süre aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır. Açlık durumunda karaciğerde ayrıca kolesterol sentezlenir. Bu nedenle tüm öğünlerimize azami derece de dikkat etmemiz gerekiyor.”

OBEZİTE İLE MÜCADELE

Obezite ile mücadelede, kalori azaltmanın ve fiziksel aktiviteleri artırmanın büyük önem taşıdığını belirten Kalın, bu konudaki önerilerini ise şöyle sıraladı:

 “Her şeyden önce tabaklarımızın porsiyonunu küçültelim, Besinleri çok çiğneyerek, 20 dakikadan önce sofradan kalkmayalım. Yemeklere daha az yağ ekleyerek, kızartma tüketiminden elimizden geldiği kadar uzak durmalıyız. Bunun yanı sıra kolesterolden, zengin besinlerden uzak durarak,  haftada en az iki defa kırmız et veya yumurta tüketmeliyiz.”

Dyt. Şimal Kalın, seminerin son bölümünde ise GTB personellerinin beslenmeyle ilgili sorularına cevap verdi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER