Röportajlar

GÜVENLE ZAYIFLAMA VE SAĞLIKLI BESLENMENİN DOĞRU ADRESİ

HAKİMİYET Gazetesi olarak sağlıklı yaşamın anahtarı olan beslenme konusunda uzmanlaşmış bir isimle sizler için bir araya geldik. Konuğumuz, başarılı çalışmalara imza atmış, akademik alanda da kendinden söz ettiren, Beslenme Diyet ve Sağlıklı Yaşam Merkezi sahibi Doktor Yeşim İşgüzar.

GÜVENLE ZAYIFLAMA VE SAĞLIKLI BESLENMENİN DOĞRU ADRESİ
12-10-2024 22:59

Profesyonel bir bakış açısıyla danışanlarına sağlıklı yaşamın kapılarını aralayan İşgüzar, sağlıklı beslenmenin sırlarıyla ilgili değerli bilgileri sizler için  paylaştı.

Her bir lokmanın birer sağlık hazinesi taşıdığı bu özel röportaj sizlere sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralamaya davet ediyor.

Sağlıklı yaşamınıza değer katmak dileğimizle….

 

Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

--1988 Gaziantep doğumluyum. Gaziantep Kolej Vakfı Fen Lisesinden mezun olduktan sonra Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü ikincilikle tamamladım. Lisans sürecinin son yılında altı ay kadar  Budapeşte Semmelweis  Üniversitesi’nde, klinik ve kurumsal diyetisyenliğe yönelik ciddi bir dönemden geçtim. Bu süre zarfında çeşitli spesifik hastaneler de,spesifik hastalıklarla ilgili çalışmalar yaptım. Ayrıca  Nestle Healthinstitutie gibi büyük bir firmada kurum diyetisyenliği ile ilgili tecrübe kazanma şansım oldu. Mezun olunca Nizip Devlet Hastanesinde bir buçuk yıl kadar çalıştım.Ama değişime ve gelişime çok açık olduğum için memuriyetten istifamı verip, Özel Yaşam Hastanesi’ne geçiş yaptım. Çalışırken aynı zamanda  yüksek lisansımı çocuk beslenmesi üzerine tamamladım. 2013- 2021 yılları arasında Özel Gaziantep Emek Hastanesi’nde görev aldım. Bu süreçte Gazi Üniversitesi’nde doktora programımı tamamlayarak doktor ünvanını almaya hak kazandım. Mesleki anlamda çeşitli makalelerim, kitap bölüm yazarlığım ve çeşitli projelerde katkılarım bulunmaktadır. 2021 yılından itibaren de akademik donanımımı tamamladıktan sonra 400 metrekare  olan ve içerisinde çok çeşitli hizmetlerin mevcut olduğu kendime ait sağlıklı yaşam merkezini yönetmekteyim.

Sağlıklı beslenmeyi alanında deneyimli bir uzman olarak  siz nasıl tanımlarsınız.?

--Sağlıklı beslenmek  öncelikle bir yaşam şeklidir. Sağlıklı beslenmek demek aslında sadece diyet yapmak değildir. Diyetin kelime kökenine de baktığımızda zaten beslenme biçimi demek olduğunu görüyoruz. Sevdiğim güzel bir söz vardır. “Önce  kendin olabilmek için her şeyden önce kendi sağlığına kıymet vermen ve  kendi sağlığına kıymet verebilmek içinse mutlaka sana uygun sağlıklı beslenme biçimini kavraman gerekir”. Bana göre eğer insan kendini seviyor ve değer veriyorsa  mutlaka sağlıklı beslenmek zorundadır .

Diyet programlarıyla ilgili çok fazla bilgi kirliliği var. İnsanlar internetten gördükleri sağlıksız ve şok diyetleri uygulayabiliyorlar. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

--Evet Maalesef beslenme konusunda çok ciddi bilgi kirliliği var. Buda insanların kafasını karıştırmakta. Şok diyetlerle ilgili şunları söyleyebilirim; Öncelikle bu durum eğitim sistemindeki aksaklıklarla başlamakla birlikte, bölümümüzde eğitim gören bazı öğrencilerin vasıflı bir eğitim alamamasından tutun da kısa yoldan para kazanmanın yollarını arayan, bazen meslek etiğine uymayan meslek etiği kavramını anlamamış sektördeki bir çok sayıdaki meslektaşlarından hızlıca sıyrılıp ön plana çıkmak için bazılarının kullandığı güvensiz bir yöntem. Dolayısıyla insanların biraz düşünüp, biraz araştırıp her gördüklerine her duyduklarına inanmamaları gerekir. Vücudun kendi biricik yöntemi ve beslenme biçimi olduğunu ve her uygulamanın her vücuda uygun olmayacağını hatta zarar bile verebileceğini biliyor olması gerekir. O yüzden sağlam adımlar atmak için doğru kişilerle çalışmak gerekir.

Neden hızlı kilo alırken, sonrasında çok zor veriyoruz? Vücudumuzu nasıl tanıyabiliriz?

--Bazen uzun yıllar sağlıklı beslenseniz, egzersiz yapsanız hatta  her ikisini de doğru şekilde yönetseniz bile genetik altyapımız dolayısıyla bazı yağ doku inflamasyonları veya otonom bazı hastalıklar dolayısıyla bölgesel olarak istediğiniz forma ulaşamayabilirsiniz . Diyetin bölgesel incelmede belli bir sınıra kadar etkili olduğu durumlarda bu noktada mutlaka teknolojisine ve sağlığa zararsız olduğuna güvendiğiniz onaylı cihazlardan destek alabilirsiniz. Fakat bu işi yaparken de çalıştığınız kişinin konusunda uzman, dürüst, güvenilir ve cihazın sağlık anlamında gerekli donanımlara sahip olduğundan emin olmalısınız.

Geniş bir alana yayılmış oldukça fonksiyonel olarak oluşturulmuş kliniğinizin verdiği hizmetlerden kısaca  bahseder misiniz?

 

--400 metrekare olan merkezimiz, birincil olarak klinik anlamda tüm durumlarda ve hastalıklarda kişiye özgü diyet hizmetleri verebilmektedir. Fonksiyonel beslenme, gebelik ve emzirme dönemi danışmanlığı ,okul çağı çocuk beslenmesi danışmanlığı, bölgesel incelme danışmanlığı, bölgesel incelme cihaz hizmetleri, yeme bozukluğu ve kilo alma, lipödem tiroit fonksiyon bozukluğu, diyabet romatoid artrit alerji gibi birçok otoimmün  hastalıklarda diyet hizmetleri ayrıca  fizyoterapist eşliğinde Reformer ve manuel masaj hizmeti, kişiye özel olarak hazırladığımız sıvı detoks programları, yine  kişiye özel diyetle beraber takviye kullanım danışmanlığı hizmeti, selülit tedavisi gibi bir çok hizmet mevcuttur.

Kliniğinizde hizmet verdiğiniz son teknolojik özel  cihazlarınız hakkında bilgilendirme yapabilir misiniz?

--Kliniğimizde son teknoloji ve FDA onaylı cihazlar liposuction ve lipoliz etkileri ile kalıcı olarak yağ hücrelerini yok etmektedir. Ameliyatsız liposuction işlemini yapan cihazımız BTL VAnquish me  olup bir dünya markasıdır. Klinik olarak etkisi ile herhangi bir zararı olmadığı tüm dünyaca kanıtlanmıştır. Bu sistemde cihaz problemli bölgedeki yağ hücrelerini seçerek 200 wattlık yüksek radyo frekans, radyo frekans etkisi ile yağ hücrelerini sıvılaştırarak lenfatik sisteme atmaktadır. Lenfatik sisteme atılan sıvılaştırılmış yağ, ter ve idrar ile dışarıya atılmaktadır.

Bu cihazı kullanırken herhangi bir diyet programı uygulanmakta mı?

--Kişi diyet yapmadan da cihazın etkilerini %100 görebilmektedir. Ancak sonucun yıllarca kalıcı olması için tüm yöntemlerde olduğu gibi yağ hücresi vücuttan yok edilse bile kişi mutlaka sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmelidir. Ameliyatlı liposuctiona göre çok daha konforlu, temassız, seans sırasında uyuduğunuz, sadece ısı hissettiğiniz, hiçbir yan etkisi olmayan bu üst düzey teknolojik yöntemle genetik olarak zorlayıcı, diyetle ve egzersizle yok edemediğiniz alt veya üst bacak, basen, kol, karın/göbek gibi tüm vücuttaki yağlarınızdan kolayca kurtulabilmektesiniz.

Danışanlarınızdan cihazla ilgili nasıl geri dönüşümler alıyorsunuz?

--Cihazın etkisi ilk seansta bile gözle görünür olup size çizilen plandaki seanslar bitse ve cihaza girmeseniz dahi cihazın etkisi devam etmekte ve total etkisi 90 gün içerisinde oturmaktadır. BTL VAnquish cihazında memnuniyet oranı %99 gibi yüksek bir seviyededir. Önemli olan nokta, belirlenen bölgesel incelme planına sadık kalmak ve düzenli bir şekilde uygulayarak sonucu beklemektir. Ayrıca cihazımızın hiçbir yan etkisi olmamakla birlikte kalp pili, gebe ve 6 aya kadar emziren annelerimiz hariç tüm kişilerde rahatlıkla güvenli olarak uygulanmaktadır

Dünyada da bir ilk olan Hot Cold High Slimming soğuk-sıcak lipoliz yapabilen cihazla ilgili bilgi verebilir misiniz?

--Bir diğer yağ hücrelerini yok eden cihazımız Hot cold high slimming teknolojisi olup dünyada soğuk ve sıcak lipoliz aynı anda yapabilen tek cihaz ve tek teknolojidir. Bu cihazda problemli bölgedeki yağ hücreleri tespit edilerek özel bir sıvı yoluyla yağ hücresi öncelikle -5°’de dondurulur. Belirli bir süre -5 derecede bekleyen yağ hücre çeperi soğuk lipoliz ile öncelikle büzüşerek küçülmektedir. Sonrasında aynı bölge +45°’ye kadar ısıtılarak sıcak lipoliz ile  yağ hücresi ısı farkından dolayı parçalanmakta ve lenfatik sisteme gönderilmektedir. Lenfatik sisteme atılan yağlar ter ve idrar yoluyla vücut dışına atılmaktadır. Hot cold High Slimming  sıcak ve soğuk lipoliz yaparken aynı süre zarfında çok üst düzey bir ödem atma teknolojisi ile hücre dışı sıvıyı vücuttan uzaklaştırarak o bölgede hem yağları yakmakta hem de o bölgeye ait yüksek ödemi yok etmektedir. Yine onaylı olan Hot Gold High Slimming cihazımızın hiçbir yan etkisi olmamakla birlikte kalp pili, gebe ve 6 aya kadar emziren annelerimiz hariç tüm kişilerde rahatlıkla güvenli olarak uygulanmaktadır

Vücut estetiğine kavuşma, sıkılaştırma, kas güçlendirici cihazınızla ilgili bilgi verebilir misiniz?

 

--Yine son teknoloji cihazlarından biri olan cihazımız 20 dakikada 30.000 mekik etkisi ile kullanılan bölgedeki kasların yüzde 80’ini uyararak kas stimülasyonu ile zayıf kasları güçleştirmekte; sıkılaşmayı ve kas kütlesini arttırmayı ciddi desteklemektedir. Bu cihazımızı özellikle iç bacak, popo altı ve popo kaldırma,  üst kol bölgelerinde sıklıkla diğer cihazlara kombin olarak kullanmaktayız.Bu cihaz ayrıca özellikle kas kütlesini korumanın çok önemli olduğu sporcularda ciddi pozitif etki göstermektedir. Ayrıca ideal kilosunda olup daha fit görünmek isteyen ya da sarkmalardan şikayetçi kilolu kişilerde sıkılaşmayı ciddi destekleyen bir mekanizmaya sahiptir. Kas kütlesini koruyan ve veya arttıran bu cihaz, dolaylı yoldan yağ yakımını ve enerji harcanmasını arttırarak kilo vermeyi de hızlandırmakta ve desteklemektedir.

Hizmetleriniz sadece merkezinizle mi sınırlı? online hizmetleriniz de var mı?

---Dünyanın her yerine yıllardır online diyet hizmeti vermekteyim. Danışanlarım, hizmeti ya telefon aracılığıyla ya da benim web sitem aracılığıyla  paket olarak satın alabiliyorlar. Diyete başlamadan önce danışana özel bir bilgilendirme formu, istediğim bazı kan tetkikleri ve kişinin sağlık öyküsünü de barındıran gerekli tüm bilgileri alıyorum. Sonrasında WhatsApp ya da telefon aracılığı ile kişilerle haftada bir olmak üzere iletişime geçiyorum. Danışan, görüntülü olarak  sadece telefon konuşması ile de danışmanlık alabilir. Online diyette de tıpkı klinikte uyguladığım  gibi danışanımı haftada bir takip ediyorum. Aynı zamanda kişinin vücut analizi ,sağlık durumu, kan tahlilleri ve yaşam tarzına uygun olmak üzere en uygun olan  diyet programlarını danışanımla düzenliyoruz. Yakında da olsak uzakta da olsak kişi ne istediğini biliyor ve benim programıma uyum sağlıyorsa mutlaka yüzümüz gülüyor ve sonuçlarımız tatminkar oluyor.

 

Diyet yaparken mutlaka egzersiz yapmalı mıyız? Egzersiz yapmadan da zayıflamak mümkün müdür?

---Son yıllarda üretilen yüksek teknolojili cihazlar, diyet ve egzersize rağmen verilemeyen kiloları hedef alır. Dolayısıyla diyet veya egzersiz yapıp sonuç alamayan ya da bunları yapmaktan sıkılmış bireyler merkezimize başvurarak üst düzey teknolojiye sahip kalıcı ve kesin sonuçlu klinik cihazlarımızdan faydalanabilirler.

Mesleki anlamda uzmanlaşmanın ve güncellenmenin öneminden bahsediyorsunuz. Bununla ilgili yaptığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

---Lisans düzeyinden beri mesleğimle alakalı tüm detaylara hakim olabilmek, bazı alanlarda daha da uzmanlaşabilmek ve sağlık alanında hizmet ettiğim için özellikle kişinin sağlık durumuna uygun etik, kişiye özel  ve de güncel olabilmesi adına bir çok kongre, bir çok sempozyum, bir çok mesleki eğitime katıldım. Aynı zamanda bazılarında organizatör kadrosunda da yer aldım. Bunun yanı sıra mesleğimle alakalı olarak akademik makalelerim dışında Hürriyet aile , diyetkolik gibi çeşitli önemli platformlarda yayınlanmış mesleki yazılarım mevcut. Halihazırda hala birçok sosyal medya platformlarında düzenli aralıklarla mesleki yazılarıma yer verilmektedir.  Böylece mesleki anlamda her zaman güncel kalabiliyorum. Akademik beslenme ile ilgili çoğu gelişmeden haberdar oluyorum ve mesleki donanımımın gereği olarak da hastalıkların diyet tedavisinde uygulamam gereken yolu, eklemem gereken besin takviyelerini ve hastaya vermem gereken tüyoları belirliyorum.

Okurlarımıza mesajınız var mı?

---15 yıllık tecrübe, akademik ve mesleki donanım  ile ideal kilonuza, hayalinizdeki bedene ve sağlıklı yaşam standartlarına güvenilir şekilde ulaşmanız için buradayız.

@nutritionistdoctoryi

@dryesimisguzarsym

RÖPORTAJ: Merve Tanrıöver

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER