Seçimden hemen sonra buğday fiyatlarına gelen yüzde 10’un üzerindeki zamdan sonra ekmek fiyatlarında da yeni bir artış gündeme geldi. Ancak piyasadaki haksız rekabetin önüne hala geçilmedi.
Seçimlerden sonra peyderpey artmaya başlayan buğday fiyatları ekmeğe yeni bir fiyat artışını gündeme getirdi.
Buğday ve un fiyatlarındaki artışın otomatik olarak da ekmek fiyatlarına yansıyacak olması esnafı tedirgin etti. Önceki gün yerel bir gazeteye demeç vererek fiyat artışına taraftar olmadıklarını belirten Somuncular Odası Başkanı Mehmet Sevimli ile Pideciler Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Abdullah Sarı, un fiyatlarından esnaflarının da şikayetçi olduğunu, ekmeğe yapılacak bir zamma istemediklerini belirttiler.
Buğday fiyatlarında bu şekilde bir artışın yaşanması ve piyasada “Suriye Ekmeği” denilen poşetlerde yufka şeklinde satılan ekmek fiyatlarında ise hala bir denetlenme ve düzenlemenin olmaması ise somuncu ve pidecilerde haksız rekabet nedeniyle zarara yol açtığı gibi, tedirginlik de yaratıyor.
Olası bir ekmek zammı ile aradaki fiyat farkının daha da açılması haksız rekabeti kızıştıracak.
PARA KAZANAMIYORLAR
Pide ve francala imalatı yapan fırınlar, para kazanamamaktan yakınırken Suriye ekmeği adıyla piyasaya sürülen ve gramaj olarak daha fazla olmasına rağmen daha ucuza satılan açma ekmekler yerli imalatçının tepkisine neden oluyor.
Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp yurdumuza sığınan Suriyeli mülteciler tarafından üretilen ve kısa sürede bizim halkımızın da arada sırada tüketmeye başladığı Hıbıs denilen Suriye ekmeği fiyatının düşüklüğü ve adet olarak çokluğu nedeniyle tercih edilebiliyor.
Ancak, 150 gramlık pide rayiç bedelinin 75 kuruş, 250 gramlık francalanın 1 liradan perakende satışa arz edilirken, 700-750 gramlık paketlerde 10’ar adet bulunan ve piyasada kendi rekabet ortamına göre 1.50 lira ile 2 lira arasındaki değişken fiyatlarla tüketime sunulan Suriye ekmeğinin ucuzluğu yerli üreticiyi zora sokuyor.
Bizdeki sıcak ekmek tüketme alışkanlığının tam eksine, soğutulup poşetlenerek, bakkal ve marketlerde satışa arz edilen Suriye ekmeği, plastik sepetlerde ve gelişigüzel dükkân önlerine ve kaldırımlara yığılarak tüketiciye sunuluyor.
Özellikle Suriyelilerin tükettiği bu ekmek, poşet içindeki sayısının çokluğu ve fiyat olarak da düşük olması nedeniyle şehrimiz insanına da cazip geliyor. Fakat, fiyatlar arasında uçuk bir fark olması yerli üreticiyi tedirgin ederken, akıllara da “Bu haksız rekabet hala önlenmeyecek mi?” sorusunu getiriyor.
Bilindiği üzere, 1 adet pide 150 gram ve 75 kuruş, 1 adat francala 250 gram ve 1 lira.