Röportajlar

“Halkla aramıza perde koymadık”

“Halkla aramıza perde koymadık”
16-09-2015 19:12
Gaziantep

İl Genel Meclisi Başkanı Menderes Karaduman, 30 Mart’a kadar devam edecek olan görev süresince yaptıkları ve yapacakları çalışmaları Hakimiyet Gazetesi’ne anlattı. Karaduman, özel idaresi hizmet sınırı içerisinde yapılan çalışmalarda önemli başarılara imza attıklarını, fakat yapılan hizmetlerin kamuoyunda bilinmediğine dikkat çekti. Karaduman ayrıca göreve geldikleri günden bu yana halkla aralarına perde koymadıklarını anlattı.

5 yıllık hizmet sürecinde sona gelmenin ve özel idarelerin kapatılacak olmasından dolayı burukluğunu yaşadıklarını anlatan İl Genel Meclisi Başkanı Menderes Karaduman, telefonlarının 24 saat aralıksız şekilde hizmet için açık tuttuklarını anlattı. Mecliste gurubu bulunan tüm siyasi partilere mensup üyelerin ortak kararlarıyla Gaziantep’e hizmet etmenin mutluluğunu her zaman yaşayacaklarını anlatan Karaduman, toplum olarak öz eleştiriye açık olmadıklarını anlattı. Kent gündemini meşgul eden bir çok konuda görüşlerini Hakimiyet Gazetesi’ne anlatan Karaduman, köy hizmetleri alanından, Kamil Ocak Stadının alanına kadar önemli gündem konularında görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

“ BAŞARILI BİR DÖNEM GEÇİRDİK”

“Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarla başarılarla dolu bir dönem geçirdiğimizi düşünüyoruz. Sadece eğitime yaklaşık 2 bin 200 derslik kazandırdık. Çalışmalarımız tabi sadece eğitim alanıyla sınırlı değil. Sağlık, altyapı, ulaşım ve kültür alanında da hizmet verdik. Hizmetlerimiz pek görünmüyor. Çünkü biz halkın yaşamını kolaylaştıracak çalışmalarda reklam yapmadık. İl Özel İdarenin yaklaşık 600 milyon bütçesi var ve bunun tamamına yakını yatırımlara gidiyor. Cari harcamalarımız bu bütçenin çok az bir yerini teşkil ediyor. Bir yerin hizmeti yatırım bütçesiyle ölçülür. Gaziantep’te en büyük yatırım bütçesi İl Özel İdaresine aittir. Biz bu bütçeyle kapalı yüzme havuzları, yollar, kilit taşları, alt yapı, kanalizasyon ve okullar yaptık yapmaya devam ediyoruz.”

 “TÜM KARARLARI ORTAK ALMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

  “Hizmet alanımıza giren her yerde çalışmalar yapıyoruz. Köylerin kilit taşları ve kanalizasyon çalışmaları alanında da ihtiyaç duyacak köylerimiz kalmadı. Semt sahaları, spor alanları yapıyoruz. Bütçemizin tamamına yakınını yatırıma ayırıyoruz. Özel idare kapanacak olmasından bir burukluk var ama sevincimizde şu, 5 yıl boyunca görevimizi başarıyla yaptığımıza inanıyor, vicdanımız rahat. Tüm grup arkadaşlarımızla en iyi şekilde çalışarak Gaziantep’in faydasına olacak tüm çalışmaların altına imza attık. En büyük başarımız şeffaflığın olmasıydı. Kararlarımız yönetimin iyi çalışmasıyla kısa sürelerde alınıyordu. Mecliste farklı partiler olmasına rağmen hemen hemen her konuda oy birliği içinde karar alıyorduk. Bu da tüm arkadaşlarımızın hizmet sevdasından kaynaklanıyordu.”

 “BÜROKRASİDE TIKANIKLIK YAŞADIĞIMIZ DÖNEMLER OLDU”

 “Bazen önümüzü tıkayan bürokratlar oldu ama biz bunu aştık. Çünkü işi doğru ve halkın yararına olan her şeyde ısrar ederek hizmet ettik. Ak Parti olarak bu bürokratik engelleri düzelttik ama çokta düzeldi sayılmaz. Bürokrat ve sivil çalışma tarzları farklıdır, önümüz açılınca da daha kolay kararlar aldık. Kararların kolay alınması hizmetin daha çok yapılmasına sebep oldu. Köy hizmetleri yerinin satılmamasını enteresan buluyorum. Bazı engeller var tabi yoksa şimdiye kadar satılmış olurdu. 118 bin metre kare alan toplu olarak satılmak istenildi. Alacak kişiler arsa parselinin yapılmasını istiyorlardı. Çünkü alacak kişi veya kurumlar ellerine ne kadar metre kare alanının kalacağını bilmedikleri için parselasyonda yapılması istenildi. Parselasyonda olmayınca da alıcı çıkmadı. Hâlbuki arsa alanıyla ilgilenen kişi sayısı çoktu ama bu dediğim sorunlardan dolayı alıcı çıkmadı. Milli Emlak Müdürlüğü bu arsanın niçin satılmadığı ile ilgili açıklama yapmalıdır. Neden satılmadı veya bunun satılmasını engelleyen birileri mi oldu?  Varsa bu açıklanmalıdır. Engel koyanlar Gaziantep’e kötülük etmişlerdir. Şehrin en gözde yeri satılmıyorsa bunun hesabı sorulmalı ve yetkililer bunu açılayarak kamuoyunun merakını giderilmelidir. Şehrin en gözde alanı satılamıyorsa veya satılması istenilmiyorsa bunun hesabı verilmelidir. Eğer bu alan satılmıyorsa burada bir engel var diye düşünüyorum. Net bir sonuç olmadığı için satış gerçekleşemedi. Gaziantep’te konut alanı ihtiyacı bu kadar çokken buranın parselasyonun yapılarak satılmak istenilmemesi sanki birilerinin bu arsa alanından çıkarı var. Bu nedenle insanda şöyle bir düşünce oluşuyor, bu arsa birileri tarafından satılmak istenilmiyor.”

“TAŞRADA ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK”

“Köyler artık bizden su, kanalizasyon gibi ihtiyaçlarla gelmiyorlar çünkü biz hepsini yaptık bitirdik. Köyler artık bizden internet ve arazi yollarının yapılmasını istiyor. Bu çalışmalardan dolayı halktan çok olumlu mesajlar ve dualar alıyoruz. Kültür yolları yapıyoruz Yavuzeli ve Rum Kale arasında ki yol bitti. Araban – Yavuzeli – Adıyaman yolu hizmete açıldı. Karayollarının yaptığı çoğu çalışmayı biz yaptık tabi parasını karayolları ödedi biz bunların reklamını yapmadığımız için kamuoyu bizim yaptığımızı bilmiyor. Gaziantep’in etrafında bir çevre yolu var yapmış olduğumuz Yavuzeli – Araban yolu bu yoldan daha uzun ama reklam yapmadığımız için kamuoyu bilmiyor.”

“BURUKLUK YAŞIYORUZ”

“Mart sonu itibariyle İl Genel Meclisi Türkiye genelinde kapatılacak olması nedeniyle tüm partilerle görüştüğümüzde İl Genel Meclisinde bulunan arkadaşlarımıza Büyükşehir Meclisi çalışmalarında yer verilmelerini istedim. Büyükşehir meclisinde bu arkadaşlara yer verilmeli çünkü bu arkadaşların köylülerle iletişimi çok iyi ve alanı çok iyi bilen arkadaşlar başka arkadaşlar bu kadrolara getirilse sorunu bilmedikleri için çalışmalarda aksaklıklar olur. Meclis olarak bizim kapımız her zamana halka açıktı, numaralarımız her köylü vatandaşımızda var, istedikleri saatte arıyorlardı. Çat kapı geldiklerinde bizimle rahatlıkla görüşebiliyorlardı. Halk ile aramıza perde koymadık. Daha önce bu uygulama farklıydı. Yerel yönetimlerin kapıları halka açık olmalı bundan sonra bu görüşmeler halkın istediği gibi olmazsa halk ve yönetenler arasında bir duvar konulursa ciddi sorunlar olur. 440 köy 180 mezra ve 620 üniteden oluşan büyük bir yapıyı sorunsuz bir şekilde Büyükşehir İl Meclisine bir İl devrediyoruz.”

“TOPLUM OLARAK ÖZ ELEŞTİRİYE AÇIK DEĞİLİZ”

“Şimdiye kadar yapılan çalışmalardan halk memnunsa yerel yönetim seçimlerinde yine oy verecektir. Eğer bir parti önceki dönemde aldığı oy oranın üstüne ekleme yapamazsa başarılı olduğu söylenilemez. Biz toplum olarak öz eleştiriye açık bir toplum değiliz. Eğriye eğri demeyi bilmeliyiz. Milletin hassas olduğu noktalarda daha dikkatli bir şekilde hareket edilmeli. Örneğin Kavaklı olayında inatlaşmadan başka bir yer önerdik ve bu sorunu İl Genel Meclisi olarak çözdük. Halk ile inatlaşma restleşme doğru değildir.”

“SARIGÜL İLÇE BELEDİYE BAŞKANI BİZ ONDAN DAHA ÇOK HİZMET YAPTIK”

“Türkiye siyasetine yön veren iki il var, doğuda Gaziantep, batı da ise İstanbul’dur. Bu iki ilde çıkan tablo seçimlerde Türkiye genelini temsil ediyor. Yerel seçimlerde Gaziantep’te Ak Parti açısından sorun yaşanılacağını düşünmüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayı gösterilmesi söz konusu olan Mustafa Sarıgül sonuçta bir ilçe belediye başkanı İstanbul Büyükşehir Belediyesini yükünü kaldıramaz. Gaziantep il özel idaresi genel meclisinin yaptığı çalışmalar, Mustafa Sarıgül’ün yaptığı çalışmalarından daha çok hizmet yapmıştır. İnsanlar bir beklenti içerisine konuluyor sonuçta bu bir ilçe belediye başkanı daha fazlasını yapamaz. Sarıgül varoşlardan bir ilçe yaratmadı, zaten hazır kurulu bir düzen vardı onu yönetiyor. İl özel idaresinin yaptığı hizmet kadar İstanbul Şişli Belediyesi halka hizmet etmemiştir.”

Necmettin GÖRGÜN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER