Özel Haber

Hamza Ağca, “ÇÖZÜM AİLE HEKİMLİĞİ”

Hamza Ağca, “ÇÖZÜM AİLE HEKİMLİĞİ”
16-12-2016 13:13
Gaziantep

Gaziantep’te bulunan kamu hastaneleri ve acillerde meydana gelen yoğunluğun azaltılması için Koruyucu Hekimlik hizmetinin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, “Vatandaşlar hastanelere ve acillere gitmeden önce Koruyucu Hekimlik hizmeti veren Aile Hekimlerine başvurmalı” diye konuştu.

“GAZİANTEP’TE 500 AİLE HEKİMİ HİZMET VERİYOR”

Gaziantep 2 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye’nin en büyük kentleri arasında yer alıyor. Kentte vatandaşlara 18’in üzerinde kamu ve özel hastane hizmet veriyor. Son yıllarda özellikle hastane acillerinde yaşanan yoğunluk dikkat çekerken konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, acillerde meydana gelen yoğunluğun önlenmesi için Aile Hekimliği hizmetlerin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Türkiye genelinde 22 bin Aile Hekimi’nin görev yaptığını söyleyen Ağca, “Gaziantep’te 500 Aile Hekimi hizmet veriyor. Hastalanan vatandaşlarımızın ilk başvuracakları yer aciller olmamalı, Aile Hekimlerine başvurmaları gerekiyor. Vatandaşlarımız ciddi rahatsızlıkları olmadığı sürece öncelikle Aile Hekimlerine başvuruda bulunmalı. Aile Hekimleri, vatandaşların tedavi ve bilgi almak için başvuracakları ilk yer olmalı. Aile Hekimi sorunun hastanede çözümleneceğini düşündüğü takdirde vatandaşı hastanelere yönlendirecektir. Bu durumda da Gaziantep’te bulunan 8 kamu, 10 özel olmak üzere 18 hastanede çözüm aramaktansa, Gaziantep’te görev yapan Aile Hekimlerine başvurulursa hastalar paylaşılmış olur. Hastaların Aile Hekimlerine yönlendirilmesiyle hastanelerde ve acillerdeki yoğunluk azalmış olur” diye konuştu.

 “AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ HASTANELERİN YÜKÜNÜ AZALTIR”

Sağlık hizmetlerinin 3 basamakta verildiğini söyleyen Ağca, “Burada basamağı belirleyen nokta içinde sağlık çalışanlarının bilgi seviyesi ve donanım seviyesidir. Birinci basamak daha önce Sağlık Ocağı olarak anılan Aile Sağlığı Merkezleridir. Hastalar öncelikle Aile Sağlığı Merkezlerine başvurursa, sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşır, sağlık ihtiyacının yüzde 90’ını burada karşılar. Aile Hekimlerinin yardımcı olmayacağı bir durum olursa hastaları hastanelere yönlendirecektir. Sağlık hizmetinin ikinci basamağı olan hastanelerde yardımcı olunamayacak bir durum olursa hastanelerde hastaları üçüncü basamak olan Araştırma Hastanelerine yönlendirir. Türkiye’de maalesef bu uygulamaya dikkat edilmiyor. Sağlık sisteminde yanlış olan nokta bu basamaklandırma sistemine uyulmuyor olunmasıdır. Vatandaşların bu sisteme uyması sağlanırsa hastanelerde yaşanan yoğunluklar azalmış olur” şeklinde konuştu.

“SEVK ZİNCİRİ UYGULANMALI”

Aile Hekimliği konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Ağca, “Aile Hekimlerinin hangi hizmetleri verdiği ve hangi şartlarda sevk yaptığı bilgisinin vatandaşlara verilmesi gerekiyor. Bu noktada ‘Sevk Zinciri’nin uygulanması gerekiyor. Hastalar önce Aile Hekimlerine gitmeli, gerekli hallerde hastanelerine Sevk Zinciri sistemi ile yönlendirilmelidir. Uygulamanın hayata geçmesi için Gaziantep’te bulunan 500 Aile Hekiminin sayısı arttırılarak bine, Türkiye genelinde ise 22 bin olan Aile Hekimi sayısının 45 bine yükseltilmesi gerekiyor. Bunun için Aile Sağlığı Merkezlerinin alt yapısının Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Aile Sağlığı Merkezlerini inşa ederek, gerekli teknolojik malzemeleri sağlayacak. Öte yandan hemşire, psikolog, röntgen teknisyeni ve diyetisyen gibi gerekli sağlık personeli sağlayarak hastanelerde oluşan yükü azalmış olacak. Bu sistemin oluşturulması halinde Türkiye’de sağlık sektöründe yaşanan sıkıntıların önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER