Gaziantep’te son yıllarda İcra Dairelerinde ki takip dosyalarında önemli artış gözlendi. Pandemi döneminde işsiz kalan vatandaşlar ödemelerini gerçekleştirmekte güçlük yaşadı. 2022 yılının Temmuz ayı itibariyle karşılıklı icra dosyasında patlama yaşandı ve sayı 1 milyonu geçmiş oldu. Bankalar başta olmak üzere çok sayıda kalemde borcunu ödeyemeyen vatandaşlar hakkında açılan icra dosyası sayısında önemli bir artış gözlendi.
MAHALLE MUHTARLARINA "İCRA" KISKACI
Mahalle muhtarları yanlış adres nedeniyle veya adreslerde ki muhataplar tarafından kabul edilmeyen tebligatların muhtarlık bürolarını meşgul ettiğine dikkat çektiler. Muhtarlar, yüzlerce tebligatın arasında beynamaz olduklarını dile getirdiler. Bazı mahalle muhtarları, tebligat kanununun 21. maddesine göre vatandaş mahallede oturmuyorsa veya evde bulunmuyorsa, muhtarların kanunen tebligatı almak mecburiyetinde olduklarını açıkladılar. Muhtarların tebligatı imzalayıp teslim aldığını vurgulayan muhtarlar sözlerine şöyle devam ettiler;
“Muhtarın bu evrakları 3 ay muhafaza etme zorunluluğu var. Vatandaşlarımız genelde tebliği kabul etmiyor, çünkü herkes gırtlağına kadar borcun içindeler. Halk, tebligat kanununu bilmedikleri için tebligatı almıyorlar. İnsanlar zaten ekonomik kriz nedeniyle boğulma derecesine geldiler. Muhtarlar tebligatı aldıktan sonra eve götürmek, telefon açmak gibi hiçbir mecburiyeti yoktur. Sadece benim mahallemde günde 5 postacı tebligat dağıtıyor. Muhtar olarak bunları dağıtmaya ne ömrüm ne de zamanım yeter. Vatandaş muhtarlıktan bile tebligatı almaya korkuyor, ‘Evrakı alırsak evimize icra, haciz gelir’ diyorlar.”
VATANDAŞLAR HARCAMALARINDA DİKKATLİ OLMALI
Hiçbir vatandaşın hacizli duruma düşmek istemediğini kaydeden muhtarlar sözlerini şu şekilde sürdürdüler;
“Vatandaşların birçoğu bireysel kredi, kredi kartı, Gazdaş, Toroslar Edaş borcundan dolayı mahkemelik. Muhtarlar tebligatı aldıktan sonra vatandaşın eline geçmiş sayılıyor. Ama vatandaş bunu bilmediği için burada en büyük sıkıntıyı muhtar çekiyor. Eğitimli insanlar bile ‘benim tebligatımı nasıl alırsın?’ diyorlar. Muhtarın kanuna göre almak zorunluluğu var. O nedenle mahalle sakinleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Asgari Ücretle çalışan bir insan 5 bin 500 liraya yakın alırken lira alırken, 6 bin lira para harcarsa borç sürekli artar. İcra dolayısıyla çok kişinin evi, arabası gitti. Yetkililerden tek ricam bu tebligatlar artık muhtarlara getirilmesin. Torbalar dolusu tebligat geliyor, hem işimizi yapamıyoruz hem de vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz.”