Gaziantep’ten, uzun bayram tatilinin de etkisiyle Eylül ayında yapılan ihracat yüzde 17 düşüşle 513 milyon 563 bin dolar oldu.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, yaptığı değerlendirmede, bu yıl Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 azalışla 513 milyon 563 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını bildirdi. İlk dokuz aydaki seyrin daha olumlu bir tablo sergilediğini belirten Konukoğlu, “Ocak-Eylül 2015 dönemi dikkati alındığında Gaziantep ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 gerileyerek 4 milyar 586 milyon 659 bin dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılı dokuz aylık dönemde ise Gaziantep’ten 4 milyar 846 milyon 226 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı” bilgisini paylaştı. İhracatta yaşanan kayıpta özellikle paritenin yanı sıra bayram tatilinin de etkili olduğuna işaret eden Konukoğlu, şunları kaydetti:
“Bildiğiniz üzere geçen yıl Kurban Bayramı, ekim ayının ilk haftasına denk gelmişti. Bu yıl Eylül ayına rastlaması ve uzun bir bayram tatili olması rakamları olumsuz etkiledi. Bayram öncesinde ihracat artı yönde seyir izliyordu. Ancak önemli bölümü bayram tatili kaynaklı işgücü kaybı, ihracattaki artış temposunu aşağı çekti. Bu kayıplar olmasa, daha fazla ihracat yapmış olacaktık.”
Türkiye ihracatının ilk dokuz aylık değişiminin eksi 10 olduğunu ifade eden Konukoğlu, Ocak-Eylül döneminde en fazla ihracat yapan ilk 10 şehir içinde sadece Gaziantep’in ihracat kaybı yüzde 5,4 düzeyinde kalırken, diğer bütün illerin 2015 toplam ihracatının yüzde 10’un üzerinde düşüş gösterdiğinin altını çizdi.
"DAHA ÇOK ÇALIŞMAK, DAHA ÇOK İHRACAT YAPMAK ZORUNDAYIZ’’-
GSO Başkanı Konukoğlu, dünya ekonomisinin beklenenin altında büyüdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bizler ülke olarak 2023 hedeflerini yakalamak istiyorsak daha çok çalışmak, daha çok üretim ve ihracat yapmak zorundayız. Her şehir, her işletme ve sektör ihracattaki rolünü artırmalıdır. Önemli bir sanayi ve ticaret merkezi olan Gaziantep de bu unvanlarına ‘yüksek teknoloji ürünlerin üretim ve ihracat üssü’ unvanını da eklemelidir. Ancak o zaman ihracatı artırma çabalarımız daha hızlı meyvelerini verecek ve çıta arzu ettiğimiz seviyeye yükselecektir. Sürdürülebilir ihracat için en önemli şartlardan birisi ise istikrardır. Biz işadamları önümüzü göremezsek hedeflerimize ulaşamayız. Bu nedenle ülkemizde seçimin ardından siyasi istikrarın yeniden sağlanması ve ekonomi politikalarına devam edilmesi en büyük beklentimizdir.”
Ekonomi