Geçmişte yeraltı su kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla kurulan kasteller, değişik zamanlarda yapılan restore çalışmalarıyla günümüze kadar ayakta kalmayı başardı. Bu kasteller arasında yer alan İhsan Bey Kasteli uzun süredir kendi kaderine terk edilmiş durumda. Şahinbey Belediyesi kastelin kısa süre içerisinde yeniden turizme kazandırılması için harekete geçti.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün restore ettiği kasteller arasında yer alan İhsan Bey Kasteli çöplüğe döndü. Ertene oğlu Esenbek tarafından 14. yüzyıl ortalarında yaptırılan kastel bir süre önce kafeterya olarak hizmete açıldı. Fakat kafeteryanın iş yapamaması nedeniyle kapatılan kastel adeta çöplüğe döndü. Kültür varlığı olarak tescilli olan kastelin yeniden yaşam bulabilmesi için hizmete girmesi isteniyor. Şehitler Parkı içerisinde bulunan kastel kaderine terk edilmiş durumdaydı. Şahinbey Belediyesi Şehitler Müzesi ile İhsanbey Kasteli arasında yer alan mağara aracılığıyla kasteli yeniden kurtarmayı planlıyor.
İHSAN BEY KASTELİ VE CAMİ
İhsan Bey Kasteli, kıbleye paralel iki bölümlü enine dikdörtgen planlıdır. Kuzey cephesi ve taç kapı siyah-beyaz taşlarla bezelidir. Minaresi camiden ayrı olarak avluda inşa edilmiştir. Şerefe üstü külâhsız, kubbeli ve ahşap saçaklıdır. Şerefe altı mukarnaslarının taş işçiliği dikkat çekici özgün örneklerdendir. Caminin altında eskiden caminin su ihtiyacını karşılayan bir kastel vardır. Kasteller, abdest alınıp ibadetin yapıldığı insanların dinlenme ve susuzluklarını giderme yeri olarak kullanılan Gaziantep’e özgü yapılardır. Kastele avlu kapısının hemen önünden kara taştan yapılma 25 merdivenle inilir. Kastel kısmen kaya oyma, kısmen kesme taştır. Kare biçimli bir havuz, dinlenme sekileri ve özgün su kanalları vardır. 2006 yılı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılmıştır.