Özel Haber

İlaçta tehlike çanları

Birçok eczane kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Eczanelerin kazançlarının düştüğü tespitini yapan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, İlaç Fiyat Kararnamesi’nin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

İlaçta tehlike çanları
03-06-2022 12:02
Gaziantep

 Demirci, “Kasım, Aralık ve Ocak ayındaki gibi ilaç krizine ve yokluğuna gidiyoruz. Bu gidişle ilacı yokluk krizi bekliyoruz” uyarısında bulundu. Demirci, “Ülkede ki ekonomik kriz kriz olmaktan çıktı, buhrana doğru gidiyor. Eczacılarda bu buhrandan fazlasıyla nasibini aldı. İlaçlara yapılan zam oranı diğer ürünlere yapılan zamların altında kaldı. Yani akaryakıta yüzde 200, elektrik yüzde 150 ve diğer ürünlere yüzde 100’ün zam yapılırken, ilaca son iki yılda sadece yüzde 36 zam yapıldı. Dolayısıyla eczaneler enflasyon karşısında ezildi. Bu şekilde işler sürdürülemez hale geldi. Bu sorun bir an önce çözüme kavuşturulmalı. Çünkü 100 binden fazla insanın evine ekmek götürdüğü önemli bir alan” açıklamasında bulundu.

İlaçların parasının büyük bölümünü devletin ödediğini dolayısıyla fazla para ödememek için ilaçlara zam yapmadığını kaydeden Demirci, “Devlet ilaç bütçesinin artmasını istemiyor. Bu da eczacıları ciddi anlama sıkıntıya sokuyor. Sonuç olarak birçok eczane kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Ülkeyi yaşadığı ekonomik buhrandan bir an evvel çıkarmak gerekiyor” diye konuştu.

İthal edilen ilaçlarda kriz yaşanacağı uyarısında bulunan Başkan Demirci, “İlaçlara zam yapılmasını istemiyoruz, ama yeni bir ilaç fiyatlandırması gerekiyor. Çünkü sürdürülemez bir hal aldı. Enflasyonun yükselmesinden ve doların artmasından etkilenmemiz mümkün değil. İlaçlara yılda bir defa zam yapılıyor, ama bunun artık değişmesi lazım. Ekonomide yaşadıklarının bunun gerekli olduğunu bize gösterdi. Bunun için hükümetin İlaç Fiyat Kararnamesini değiştirmesi yeterli” dedi.

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ARGE çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sanayimizi geliştirmediğimiz sürece her türlü olumsuzlukta etkilenmeye devam edeceğiz. Şu anda ülkemizde ilaca ayrılan pay yüzde 1’in altına düştü. Dolayısıyla sağlığa ve ilaca ayrılan payın yükseltilmesi lazım. ‘İlaca çok ayrılıyor’ deniliyor, ancak Avrupa ülkelerine göre ayırdığımız pay çok az.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER