Sabah Gazetesi'nin "İller Buluşması" programı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Programa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarihi, doğal güzellikleri, kültür ve lezzet diyarı Gazi şehri, Sabah Gazetesi yazarlarına anlattı.
YAYMAN: GAZİANTEP’İ KONUŞMAYA GEREK YOK
Teymur Otel’deki programın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Gaziantep’i konuşmaya gerek olmadığını, her yönüyle muhteşem bir kent olduğunu söyledi.
Yayman, şöyle konuştu: “Gaziantep girişimci diplomasisi, asırlardır gelen tecrübesi, zanaatkârlığı, esnaflığı ve insan kaynağı konusunda Gaziantep’le yarışmak mümkün değil. 2023 hedefinin yolu Gaziantep’ten geçiyor. Gaziantep gibi şehirlerin sayısını artırırsak ekonomik olarak daha güçlü bir hale geliriz. Gazi şehirde, eylül ayında uluslararası Gaziantep sempozyumu yapacağız, Gaziantep lezzetin başkenti diyoruz, yemeğin sanata dönüştüğü şehirde gastronomi zirvesi düzenleyeceğiz. Antep’in hikayesini büyüteceğiz. Gaziantep’te; ticaret, tarım ve turizm olmak üzere üç T’den bahsediyoruz. Bu şehir sanayisiyle turizmiyle, Türkiye’nin heyecanı olacaktır, bu konuda başkan Fatma Şahin’in emrindeyiz.”
ŞAHİN: BU ŞEHRİ ANLATMAYA NE KALEM NE DE KELAM YETER
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, Türk ve Dünya tarihinin en büyük gezgini Seyahatnâme’nin yazarı Evliya Çelebi’nin Gaziantep hakkında “Şehri Ayıntap-ı Cihan (Dünya’nın Gözbebeği Şehir Antep), bu şehri anlatmaya ne kalem ne de kelam yeter” sözlerini hatırlatarak konuşmasına başladı.
GAZİANTEP, KARINCALAR GİBİ ÇALIŞARAK ÜRETTİ
Şahin, şöyle konuştu: “Coğrafya kaderdir. Bu kader bizi, akıl ve alın teriyle, tırnak tırnak, karınca gibi çalışarak eserler çıkarmaya mecbur bırakıyor. Bu güzel coğrafyanın ne kadar nimeti varsa o kadar da riskleri var. Büyük bir gayretle, bu coğrafyanın kaderinin yalnızca savaşlar, gözyaşları, kan değil, barış kardeşlik ve sevgi olduğunu herkese gösterdik, bir Gaziantep modeli oluşturduk. Gaziantep’i Gaziantep yapan nedir? 170 ülkeye ihraç yapan bir altyapısı, 5 Organize Sanayi Bölgesi içerisinde parlayan bir Kuzey Şehir Projesi’yle farklı bir şehir. Tarihi İpek Yolu, kalkınma ve kardeşlik yolu oldu. ‘Yerelden Evrensele Gelecekten Geleneğe’ anlayışıyla şehrin rekabetini hep birlikte güçlü tutmaya çalışıyoruz. Artık İngiltere’deki bir yerel yöneticiyle, Londra’daki, Paris’teki Amerika’daki bir belediye başkanıyla yarışıyoruz. Yeni rekabet sistemi içerisinde bizim söyleyecek çok sözümüz var. Bir şehir düşünün, iyi insanların şehri, Gaziantep modeliyle tüm Dünya’ya model oldu. Bir şehir düşünün aynı zamanda gazi, bir şehir düşünün aynı zamanda 500 bin mülteciye ensarlık yapıyor. Buradan da kalkınan bir şehir düşünün. Cumhurbaşkanımızdan aldığımız ilhamla, Ankara’nın gücüyle bu takım, 2023 hedefine en yakın ildir. Bütün olumsuzluklara, tuzaklara, hesaplara rağmen Dünya’nın kalkınmış en büyük 10’uncu kenti biz olacağız. Geçen yıl başlattığımız ‘Şimdi Gaziantep’e Gelme Zamanı’ dedik. Vallahi geldiler. 1 milyon kişiyi şehre getirdik, 3,5 milyon kişiyi Hayvanat Bahçesi’ni gezdirdik. Dünya’nın 4’üncü Avrupa’nın ikinci büyük Hayvanat Bahçesi’nde Safari Park ve Zooloji Müzesiyle iddialıyız. Yeni hedefimiz; ‘Uzaklarda Arama.’ En büyük Safari Parkı, lezzet başkenti Gaziantep’te, uzaklara gitmeye gerek, yok hepsi burada, ekonomi, ticaret, insanlık, kardeşlik, kültürel altyapı bu şehirde. Avrupa Parlamentosu milletvekilleri ayağa kalkarak, ‘Eğer bir şehir kalkınma modeli oluşturduysa biz AB olarak ne yapacağız bu mültecileri’ diyerek birbirimizin yüzüne bakıyorsak biz kendimizden utanmalıyız. Gaziantep’i model almalıyız’ dediler” diye konuştu.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise, Gazianteplilerin büyük bir cesaret örneği sergileyerek ortaya çıkardığı girişimcilik ruhunun bölgenin kalkınmasına vesile olduğunu belirterek, sanayisiyle, insanıyla, ticaretiyle Gazi şehrin farklı bir şehir olduğunu kaydetti.