Gündem

İnşaat mühendisleri odasında deprem masaya yatırıldı

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi deprem konusunda söz sahibi iki büyük...

İnşaat mühendisleri odasında deprem masaya yatırıldı
23-03-2017 04:23
Gaziantep

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi deprem konusunda söz sahibi iki büyük profesörü ağırlayarak Eğitimlerine bir yenisini daha ekledi. İnşaat Mühendisleri Odası Şube Konferans Salonunda düzenlenen eğitimde Prof. Dr. Uğur Ersoy ve Prof. Dr. Tuğrul Tankut konuşmacı olarak yer aldı. “Ülkemizin Deprem Sorunu Üzerine Bir İrdeleme Ve Değişen Dünyada İnşaat Mühendisliği” konulu seminer üyelerden büyük ilgi topladı.

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası konferans salonunda düzenlenen ve üyelerin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen “Ülkemizin Deprem Sorunu Üzerine Bir İrdeleme Ve Değişen Dünyada İnşaat Mühendisliği” konulu seminerde Prof. Dr. Uğur Ersoy’un teknik bilgiler ve gözlemlerinden derlemiş olduğu sunumuyla başladı. Ersoy, Ülkemiz dünyanın önemli deprem kuşaklarından birisi üzerinde yer aldığını belirterek “Deprem gerçeği ile birlikte yaşamak durumundayız. Son elli yılda oluşan depremlerde can ve mal kaybı, bu büyüklükte depremlerde beklenenlerin çok üstündedir. Bu sürede “Deprem Yönetmeliği” birkaç kez değişmiş ve yeni yasalar çıkarılmıştır. Buna karşın can kaybı ve mal kaybı azaltılamamıştır. Bunun en önemli nedeni soruna hala doğru teşhis konulamamış olması ve etkili denetim sağlanamamasıdır. Denetimin etkili olamamasının nedeni, deneticinin ücretinin yapımcı tarafından ödenmesidir. Ülkemizde mühendislik düzeyinin düşük olması da hasar ve göçmelerde önemli rol oynamaktadır.  Gerekli alt yapı oluşturulmadan açılan üniversitelerde eğitimin yeterli olması mümkün değildir. Mevcut yasa mühendislik diploması alan her gence mezun olduğu anda imza yetkisi vermektedir. İyi yetişmemiş, deneyimsiz olan bu mühendislerin yaptıkları projelerin doğru ve sağlıklı olması olası değildir. Deneyim, inşaat mühendisliğinde diğer mühendisliklere oranla çok daha önemlidir. Gelişmiş her ülkede imza yetkisi, belirli bir sürede deneyim kazanan ve ortak bir sınavı geçen mühendislere verilmektedir. Bunlara Yetkin Mühendis denmektedir. Kanımca ülkemizde “Yetkin Mühendislik” oluşturulmadığı sürece deprem sorununa çare bulmak mümkün değildir” dedi. Yetkin mühendisliğin önemine dikkat çeken Ersoy seminerde aynı zamanda büyük bir depremde betonarme bir yapının ayakta kalabilmesi için  gerekli koşullar, sistem seçimlerindeki hatalar ve donatı hatalarının da üzerinde durarak Ülkemizde yaşanan depremlerde gözlemlenen hasarın sebeplerini büyük oranda donatı ve taşıyıcı sistem elemanı yetersizliği olduğunu ifade ederek, inşaatların sıkı bir denetimden geçirilmesini ve beton kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Diğer konuşmacı Prof. Dr. Tuğrul Tankut güncel bilgiler ve gözlemlerle ‘Değişen Dünyada İnşaat Mühendisliği’ni’ ele aldığı konuşmasında İnşaat Mühendisliği kavramını anlatan ve dünyanın en eski mesleklerinden biri olduğunu vurguladı. Tankut, bilgisayarlı dünyanın mühendisler için avantaj ve dezavantajlarından bahsederek, mühendislik mesleğine olan etkilerini anlattı. Mühendisliğin temel işlevi üzerinde durarak, değişmeyecek gerçek mühendislerin özgün çözüm üretebilen mühendisler olduğuna dikkat çekti.

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk Gaziantep’in deprem kuşağında olduğuna dikkat çekerek oda olarak bu tür seminer ve bilgilendirmeleri aralıksız sürdüreceklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER