Manşet

İŞÇİ-İŞVEREN BU PROJEDE BULUŞTU

İŞÇİ-İŞVEREN BU PROJEDE BULUŞTU
08-02-2017 17:57
Gaziantep

ADAPTESK projesi kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri devam ediyor. Proje kapsamında esnaf temsilcilerine sadece iş sağlığı ile güvenliği değil iş ve işveren arasında ki çalışma koşulları anlatılıyor.


İş Güvenliği Uzmanı Arzu Güceylioğlu, proje kapsamında bugüne kadar binlerce esnaf temsilcisinin eğitim aldığına dikkat çekti. Güceylioğlu, Türkiye’de her gün 172 iş kazası olduğunu ve bu kazalarda en az 4 kişinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

23 AY SÜRECEK PROJEDE ŞU ANA KADAR 3 BİNİN ÜZERİNDE ESNAFA ULAŞILDI

İş Güvenliği Uzmanı Arzu Güceylioğlu, projenin 8 il baz alınarak sürdürüldüğüne dikkat çekti. Güceylioğlu açıklamasında, “31 Temmuz 2015 tarihinden başlayarak, 23 ay süresince Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Manisa, Mersin, Ordu, Şanlıurfa illerinde yürütülmektedir. Gaziantep, belirlenen 3180 kişiye hedefini tamamlamış ve Ocak 2017 ayında 3150 Esnaf ve Sanatkara eğitim vermiştir. Operasyon esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ’lerin ülkenin ekonomik gücünün büyük bölümünü oluşturdukları halde ekonomiye katkılarının az olması ve başta küreselleşme ve ekonomik krizlerin bunların üzerinde etkilerinin daha büyük ve yıkıcı olması temeline dayandırılmıştır. Bu kapsamda KOBİ’lerin dezavantajlı olduğu alanlar Operasyonun çıkış noktasını oluşturmaktadır. Operasyonun genel hedefi; Yaklaşık 2 milyon esnaf ve sanatkarın hizmet aldığı eğitim ve danışmanlık merkezleri aracılığı ile insan kaynaklarının desteklenmesi ve iş hayatında ve istihdamda yarattıkları kapasitenin arttırılması amacıyla bir model kurulmasıdır Operasyonun özel hedefi ise; esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşlarının üyelerine sundukları eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin yaşam boyu öğrenme yaklaşımı esas alınarak çeşitlendirilmesi, ihtiyaç odaklı olmasının sağlanması, böylece öncelikle pilot illerden başlamak üzere esnaf ve sanatkarların kendileri ve yanlarında çalışanlar için girişimciliği, var olan işletmelerin uyum yeteneğini ve istihdamı arttırmaya odaklanan eğitim ve danışmanlık merkezi modeli geliştirilmesidir” şeklinde konuştu.

HER GÜN ONLARCA İŞ KAZASI YAŞANIYOR

Güceylioğlu açıklamasını daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Operasyon ile ilgili bazı olumlu varsayımlarda bulunulmuştur, Bunlar; TESK’in tüm ülkeye yayılan alt teşkilatı ile iyi bir koordinasyon sağlayabileceği; hedef grupların katılımda istekli olacağı, esnaf ve sanatkarların teşkilatımızdan hizmet alma isteği olduğu, TESK’in projeye bağlılığıdır. Türkiye’deki işyerlerinin yüzde 99’u 250’nin altında çalışan istihdam eden KOBİ’lerden oluşmakta, çalışanların %84’ü bu işyerlerinde istihdam edilmektedir. İş kazalarının yüzde 80’ini KOBİ’lerde meydana geliyor. 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu; ülkemizde büyük-küçük işletme, kamu veya özel sektör ayırımı gözetmeksizin tüm çalışanları kapsamaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ne kanun ne kadar iyi olursa olsun, kanunun amacına ulaşması ancak ilgili bütün paydaşlarca benimsenmesi ve uygulamaya geçirilmesi ile mümkün olacaktır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de her gün; 172 İş Kazası meydan gelmektedir. Her gün 4 çalışanımız İş kazaları nedeniyle hayatını kaybetmekte ve 6 çalışanımız Sürekli iş göremez hale gelmektedir. İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarının, ekonomimize olumsuz katkılarını hem maddi hem de manevi olarak görmekteyiz.”

“YENİ İŞ GÜVENLİĞİ YASASI OLDUKÇA ÖNEMLİ İYİ ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Güceylioğlu, “6331 Sayılı İş Güvenliği tüm çalışanlar sağlık ve güvenle çalışacak. Yeni yasada kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındı. Kişinin bulunduğu işyerindeki çalışan sayısı ve işyeri türü kanundan yararlanmasına engel olmayacak. Kanun aynı zamanda çırak ve stajyerler için de geçerli olacak. Her çalışan, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uygulamalardan faydalanacak. Yeni yasa her şeyden önce kuralcı değil, önleyici yaklaşımlar sergileyen maddelerden oluşuyor. Kanunla işyerlerine, risk değerlendirmesinde tespit edilen hususları da göz önünde bulundurarak, genel bir önleme yaklaşımı getirildi. Tüm sorumluluk işverene ait olmakla birlikte; iş sağlığı ve güvenliğinin işyerinin bütününde benimsenmesi ve uygulanması sağlanacak. Risk değerlendirmeleri sürekli olarak gözden geçirilecek. Kanun, iş sağlığı ve güvenliğinde en iyi koşulları hedefleyerek işyerlerinin mevcut durumunun sürekli iyileştirilmesini amaçlıyor. İş kazası veya meslek hastalığı ortaya çıktıktan sonra neler yapılacağı değil, iş kazası ve meslek hastalığının önlenmesi için atılacak adımlar esas olacak. Bu kapsamda işveren; çalışanları ile birlikte işin her aşamasında işten kaynaklı tehlikeleri sürekli olarak tespit ederek, muhtemel risklere karşı tedbir alacak” şeklinde konuştu.

“GAZİANTEP TÜRKİYE’NİN GÖZBEBEĞİ KONUMUNDA”

ÇASGEM A Sınıf İş Güvenliği Uzmanı Arzu Güceylioğlu, Arz Danışmanlık ve Mühendislik Hizmetleri olarak turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere İş Güvenliği Danışmanlık Hizmeti Ve İş Sağlığı İle Güvenliği Eğitimi Hizmetleri sunduklarını kaydetti. Gaziantep’in UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağı listesine Gastronomi alanında Türkiye’den girmeyi başaran tek şehir olduğuna dikkat çeken Güceylioğlu, ”Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Merkezi konumunda olup Zeugma, Dülük ve Yesemek gibi önemli tarihi turistik değerlere sahiptir. Gaziantep’e gelen turist sayısını arttırmak adına son yıllarda önemli çalışmalar yapılmıştır. Bey Mahallesi, Kale çevresi ve Şehreküstü Konakları gibi tarihi dokuların ön plana çıkarılmasını sağlamak adına yapılan restorasyon çalışmaları da bunlardan bazılarıdır” dedi.

6331 SAYILI KANUN ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Güceylioğlu, Arz Danışmanlık ve Mühendislik Hizmetleri olarak turizm sektöründe faaliyet gösteren işletme ve firmalara her konuda desteğe hazır olduklarının da altını çizerek, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun, işletme ve firmalar arasında farkındalık oluşturma, müşteriler tarafından tercih edilebilirliğin arttırılması, çalışan personellerde moral, motivasyon ve verim artışı, ilgili tarafların memnuniyeti ve marka değerin oluşmasında önemli rol oynadığını söyledi.

“ESNAF VE SANATKAR DOĞRUDAN MESLEKİ EĞİTİM ALACAK”

ADAPTESK (Esnaf ve Sanatkârların Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi). Avrupa Birliği Destekli bu büyük proje. M.İhsan Ercan, “Proje kapsamında Türkiye genelinde 23 bin 250 esnaf ve sanatkar doğrudan mesleki eğitim alacaklar. Bu toplam 23 bin 250 Türkiye geneli esnaf ve sanatkar içerinden yalnızca Gaziantep’te 3 bin 180 kişi esnaf ve sanatkar doğrudan bu eğitim programlarından yararlanacak. Hedef bu, planlamamızı da bunun üzerinde yapıyoruz” dedi. Kısa adı GESOB olan, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği MEKSA Vakfı İşletmeler Üstü Eğitim Merkezi Müdürü M. İhsan Ercan, “ADAPTESK olan Esnaf ve Sanatkârların Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi, Avrupa Birliği Destekli hibe bir program. Bu program kapsamında Türkiye’de içinde Gaziantep’inde bulunduğu 8 ilde Esnaf ve Sanatkarın güncel teknolojilere uyumunu geliştirmek, teknoloji bilgilerini edinmek ve kendilerini geliştirmelerine yönelik bir proje bir program. Bu programın uygulanacağı 8 pilot il var. Bunlardan bir tanesi Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum, Ordu, Ankara, Bursa, Manisa ve Mersin illeri. Bu illerde mevcut Esnaf ve Sanatkarlara ait birliklere ait mevcut Mesleki Eğitim Merkezlerinin hem imkanlarının geliştirilmesi hem de insan kaynaklarının personel niteliklerinin mesleki anlamda geliştirilmesine yönelik 23 ay süreli bir proje” dedi.

“GAZİANTEP’TE EĞİTİM ALMAYAN MESLEK KOLU KALMAYACAK”

Ercan’ın verdiği bilgiye göre, “Eğitim programları kapsamında iki farklı alan var. Bir tanesi genel eğitim programları. Bunlar kişisel gelişim programları, Hayat ve öğrenme kapsamında eğitim programları, iş dünyası ile ilgili, iş organizasyonu ile ve yönetim ile ilgili programlar, e ticaret bilgisayar kullanır gibi eğitim programları. Bunların dışında Gaziantep için öne çıkan mesleklerden olan metal, makina, otomotiv, ahşap işleri ile ilgili mesleklerde de doğrudan mesleki eğitim programları uygulanacak. Bunlar içerinde de saydığımız meslek alanlarında kaynakçılık, operatörlük, ahşap işleri ile ilgili operatörlükler, metal ve makina ahşap sektörlerine ilgili tasarım programları olmak üzere esnaf ve sanatkarı doğrudan ilgilendiren gelişimi ve uyumu hedefleyen eğitim programı bunlar. Bu programlar kapsamında katılacak olan kursiyerlerimiz eğitim programları sonunda belgelendirilecek. Alacakları belgeler Avrupa Birliği ve Türkiye’deki yetkililerin imzaladığı belgeler olacak. Bu belgelendirme ve eğitim ile geliştirme faaliyetleri 23 ay sürecek. Bu proje kapsamında Gaziantep’te daha önce hiç ilimizde bu tür bir merkezde bulunmayan ahşap işleri sektörüne yönelik bilgisayar destekli tezgah dahil tüm ahşap işleri sektörüne yönelik tezgahlar hibe olarak atölyemizde kuruldu. Bunun dışında eğitim imkanlarını, eğitim ortamlarını geliştirmeye yönelik 30’ar kişilik iki tane komple masasını, sandalyesini bilgisayarları ile beraber derslik oluşturuldu. Bunların diğer masası, sandalyesi vs. Yani eğitim merkezimiz tamamen bu proje kapsamında yenilendi. Bu projenin hedeflerinden bir tanesi de eğitim merkezlerinin geliştirilmesiydi. Böylece Türkiye genelinde pilot illerdeki esnaf ve sanatkarlar günümüz teknolojilerine ve gelişime ayak uydurmaya hazır hale getirilecek. Böylece eğitim merkezinin çalışmaları da faaliyetleri de çeşitlendirilecek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER