Özel Haber

İstiklal Marşımız bu para dilimine yazıldı

İstiklal Marşımız bu para dilimine yazıldı
11-03-2019 11:12
Gaziantep

1981 yılında basılan ve üzerinde İstiklal Marşımız ile yazarı Mehmet Akif Ersoy’un yer aldığı 100 Liralık bankonot Gaziantep Devri Alem Para Müzesi’nde teşhir ediliyor. İstiklal Marşımızın yazılışının 98. Yıldönümü nedeniyle Para Müzesinde ziyaretçilere sunulan 100 liralık bankonot büyük ilgi görüyor.

Gaziantep Devri Alem Para Müzesi İşletme Sahibi Esat Kaplan, İstiklal Marşımızın yazılışının 98. Yılına özel olarak müzede İstiklal Marşının yazılı olduğu 100 liralık bankonoto ziyaretçilerin beğenisine sundu. 1981 yılında bazılarak tedavüle sunulan 100 lira Gaziantep Devri Alem Para Müzesi’nde ay sonuna kadar sergilenecek.

Gaziantepli Esat Kaplan, uzun yıllar yaşadığı Hollanda'dan, 18 yıl önce Türkiye'ye kesin dönüş yaptı. Hollanda'da başladığı para koleksiyonuna memleketinde de devam eden Kaplan, onlarca ülkeye ait banknot ve madeni paraları 10 yıl önce kurduğu Devri Alem Para Müzesi'nde sergilemeye başladı. Elinde yaklaşık 3 ton para bulunan Kaplan, hedefinin 4 tonluk bir koleksiyona sahip olmak olduğunu belirterek, vatandaşları paraları görmek için müzesine davet etti. Paraların büyük çoğunluğunu uluslararası uçuşlar yapan havayolları pilotlarının katkı amaçlı getirdiğini ifade eden Kaplan, topladığı koleksiyonun dünyanın en büyüğü olduğunu iddia ederek şunları dedi:

"Para koleksiyonumu ilk olarak 2002 yılında Gaziantep Ticaret Odası'na hediye amaçlı getirdim. Hollanda'da sıkıntılar yaşayarak Gaziantep'e geldikten sonra böyle bir işe kalkıştım. Kendi iş imkânımı yaratmaya çalıştım. Şimdi dünya borsası bile buradan daha ağır işliyor. 3 tonu geçtik, hedefimiz bu yıl 4 tona ulaşmak. En son bize gelen para da bir ada ülkesi olan Macau'dan. Türkiye'de sağ olsun pilotlarımız bu konuda çok duyarlılar. Sosyal medyada kendi sayfalarında paylaştıkları için Gaziantep'e gelen pilotlar bize para getiriyorlar. Ülkeleri bitirdik, artık adalardan para gelir oldu. Sayıyı bilmiyoruz, yani şimdi sayı olarak kaç ülke olduğunu bilmiyoruz. Paranın her şeyden önce tarihi bir kıymeti var. Dünyanın en büyük tarihi para arşivi buradadır. Çünkü para, bir ülkenin sosyokültürel yaşam tarzını anlatır. Paralarını sergilediği müzede yaşayan Kaplan, Burası 18 odadan oluşan bir ev. 2 şöminesi ve 2 şadırvanı olan cennet gibi bir yer. Buraya gelen misafirler buranın huzurlu olduğunu söylerler. Ben diyorum ki; 'ben cennette yaşıyorum ve bu cennete herkesi davet ediyorum.”

HABER//AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER