Gaziantep’te özellikle ana cadde güzergahlarında yer alan kafeteryaların önemli bölümü kaldırım işgalleriyle gündeme geliyor. Yeşil alanlarda da aynı işgal yönetimiyle gündeme gelen kafeteryalar yayaların geçişini engelliyor. Bu kadar keyfi uygulama karşısında ise yetkililerin duruma sessiz kalmaları ise tepkilere neden oluyor.
YETKİLİLER HAREKETE GEÇMELİ
Kentin neredeyse her tarafında yer alan kafelere her gün yenileri ekleniyor. Yaya kaldırımlarına ve yeşil alanları bile işgal eder hale gelen kafeler karşısında yetkililerin sus-pus olmalarına vatandaşlar isyan ediyorlar. Kaldırımlara ve yeşil alanlara gelişi güzel masa ve sandalye koymaları özellikle engelli vatandaşların yaya kaldırımlarında zorlanmalarına neden oluyor. Kentte ünlü kafe markalarının bile aynı şekilde davranmaları karşısında yerel yönetimlerin sessiz kalması ise diğer yandan önemli bir eleştiri konusu oldu. Gazi Muhtar Paşa Bulvarı başta olmak üzere çok sayıda bilinen caddede yer alan kafelerin bu yönde yarattığı olumsuzluklar her geçen gün artıyor.
FİYAT TARİFELERİNE UYMUYORLAR
Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, kent genelinde yer alan kafelerin fiyat tarifelerinin dışında hareket ettiklerini dile getirdi. Faaliyet gösteren kafelerde fiyat tarifelerinin olması gerektiğine dikkat çeken İsabeşe, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin fiyat tarifelerini görmek istediklerini kaydetti. Diğer yandan ise yerel kaynaklar Bey Mahallesi’nde yer alan kafelerin sıkı bir denetim altında tutulmasının zorunluluk olduğuna dikkat çekiyorlar.
EN FAZLA ŞİKAYET KAFELERDEN
Odaya kayıtlı 600 civarında kahvehane,100 civarında kafe, çay ocakları ve internet kafelerin de odalarına bağlı olduğunu söyleyen Mustafa İsabeşe, en fazla şikayeti kafelerden aldıklarını söyledi. Kimsenin fiyat tarifesine uymadığını belirten İsabeşe, "Normalde tarifeye uymak zorundalar. Uymuyorlar, yeni tarife çıkartsak almıyorlar. Tarife uygulanmalıki çıkartmalıyız. 500'e yakın kafeterya var. Bize kayıtlı 100 tane kafe var. Kiram yüksek diye çayı yüksek fiyata satamazsın. Benim kendi kahvehanem ve çay ocağım var ben işyerimde çayı 1 liraya, çay ocağında 75 kuruşa veriyorum" dedi.
“BENDEN BAŞKA TARİFEYİ UYGULAYAN YOK”
Fiyat tarifelerini belediyelerin kontrol etmesi gerektiğini söyleyen İsabeşe, "Hiçbiri uymuyor, tarifeyi asmıyor. Asmamanın da cezası var. Cezası var ama bizim yazma yetkimiz yok, ceza yazma yetkisi zabıtalarda. 6-7 senedir kafelerin üzerine çok ciddi şekilde düştüğümüz halde hiç birinden bir sonuç alınamadı. Hiç bir tarifeye uyulmuyor. Zorunlu söylediğimiz halde fiyat listesini gelip almıyorlar. Uyan yok benden başka tarifeyi uygulayan yok. Fiyat tarifemiz biraz düşük olabilir, bunun içinde gelin konuşalım dedik. Allah için 3 tanesi bir araya gelmedi. Tarifeyi veriyoruz almıyorlar bile. Burada en büyük görev belediyemize düşüyor" şeklinde konuştu.
GENÇLERİMİZİN DİKKATLİ BİR ŞEKİLDE
KAFELERDEN YARARLANMASI GEREKİYOR
Uyuşturucuyla mücadelede etkin şekilde mücadele sürdüren yetkili kurumlar özellikle gençlerin sosyal faaliyetlerinde gittikleri yerlere dikkat etmeleri konusunda uyarıyorlar. Bazı kafeteryaların amacı dışında kullanıldığına dikkat çeken yetkililer, kafeteryaların açılmasına yönelik yönetmeliklerin titiz bir şekilde uygulanması ve açılan kafeteryaların sıkı şekilde denetime tabi tutulması gerektiği görüşünde birleşiyorlar. Kentte kafeteryaların yoğun olarak bulunduğu Bey Mahallesi’nde yaşanan adli olayların artması ve kafeteryaların amacına uygun kullanılmadığı yönünde ki ihbarların bu denetimi kaçınılmaz kıldığı yönünde görüş belirtildi.