Mobil

Kavurucu sıcaklara dikkat!

Kavurucu sıcaklara dikkat!
04-08-2017 11:34
Gaziantep

Gaziantep’te, vatandaşlar en sıcak günlerin yaşandığı şu günlerde yaşlı, hasta ve çocukların 10 ile 16 saatleri arasında dışarı çıkmamaları uyarıldılar. Uzmanlar, sıcakların beraberinde birçok problemi getirdiğini dile getirerek, “Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda, terleme mekanizması ile vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir” şeklinde konuştular.

Uzmanlar açıklamada, “Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Aşırı sıcaklarda korunmak için yapabileceklerimiz günün en sıcak saatleri olan 10 ile 16 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmamış kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerinden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir" diye konuştular.

“ÇOCUK VE ENGELLİ VATANDAŞLARI ARAÇTA BIRAKMAYIN”

Bebek, çocuk ve engellilerin kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğini ifade eden yetkililer, sözlerini şöyle sürdürdüler:

“Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Evlerimizde güneş gören pencereler perde güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir. Mide kramplarını neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamasında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER