Özel Haber

Kayıt dışı çalışan baklavacı var mı?

Kayıt dışı çalışan baklavacı var mı?
30-01-2020 10:02
Gaziantep

Gaziantep Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, baklava kutusuna yönelik başlatılan denetimlerde çok sayıda işletmeye ceza yazıldığını anlattı. Bayrakçı, devam eden denetimlerde kayıt dışı çalışan işletmelerinde belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

DENETİMLER SÜRÜYOR CEZALAR OLDUKÇA AĞIR

Gastronomi kenti Gaziantep’te baklava satışında kullanılan ambalaj kutularının ortalama 150-200 gram arasında olması yetkilileri harekete geçirmişti. İlgili kurumlar 1 Ocak 2020 itibariyle ambalaj kutularını gramajdan düşmemesi üzerinde çok sayıda işletmeye yüklü para cezaları uygulamıştı. Gaziantep Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren baklava satışında ambalaj kutularında gramaja dikkat etmeyen işletmeler hakkında cezai işlemlerin başlatıldığına dikkat çekti. Bayrakçı, diğer yandan ise işletmelerin girişinde fiyat tarifelerini bulundurmayan işyerlerinin bir an önce kendilerine çeki düzen vermelerini istedi. Diğer yandan yapılan denetimlerde kayıt dışı çalışan baklavacıların tespit edilmesini isteyen Bayrakçı, kentte kaç tane kayıt dışı çalışan baklava işletmesinin olduğuna dair net bilginin bulunmadığını anlattı.

“VATANDAŞ ZATEN BAKLAVA YİYEMİYOR”

Gaziantep Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Vatandaş 1 kilo baklava alacak ama aldığı baklavanın gramajı konulduğu kutudan dolayı 1 kilo yerine 800 grama düşecek” diye konuşan Gaziantep Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, baklava kutularının normal gramajlı hale getirilmesi için tüm işletmelerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Bayrakçı, “Ticaret İl Müdürlüğü ve diğer yetkili kurumların daha önceleri üst üste gerçekleştirdikleri toplantılarda baklava kutularının ağırlığına dikkat çekilmişti. İşte bu nedenle tüm işletmelerimizin bu uygulamadan haberleri var. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren baklava satıcılarına yönelik denetimler başladı ve denetimlerde kusurlu görülen işletmeler hakkında cezai işlemler uygulandı.”

“FİYAT TARİFELERİNE DİKKAT EDİLECEK”

Gaziantep’e her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist akını yaşanıyor. Gastronomi unvanını aldıktan sonra kente gelen turist sayısında önemli artış gözlenirken, şehre gelen turistler lokanta ve tatlıcılarda çoğu zaman hoş olmayan fiyat tarifeleriyle karşılaşabiliyor. Yasa gereği işletmelerin hemen girişinde asılı olması gereken fiyat tarifelerine Gaziantep’te ne yazık ki uyan çok fazla bir işletme yok. İşletme girişinde fiyat tarifelerinin olmaması nedeniyle işyeri sahipleri önemli oranda gelişi güzel fiyat tarifelerini uygulamaya sokuyorlar. Özellikle lokanta ve tatlıcılarda görülen bu uygulamadan vazgeçilmesi ve yetkililerin sorun karşısında gerekli önlemleri almaları bekleniliyor. Kente gelen yerli ve yabancı turistler işletmelerin girişlerinde fiyat tarifelerinin olmamasından dolayı şikayetçi olurken, fiyatların gelişi güzel şekilde belirlenmesi karşısında ise şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Yasada, “Tüketici kanununun fiyat etiketi başlıklı maddesine göre düzenlenen yönetmeliğe göre, lokanta veya benzeri gıda ürünü satan işletmelerin mekanın girişine yani dış cephesine tüm fiyat listesinin bulunmasının zorunlu” deniliyor. Yasa tanımaz şekilde işletmelerin keyfi tutumları ise çoğu tüketiciyi çileden çıkartıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER