Mobil

“KAYNAK KİTAPLAR VATANDAŞA YÜK”

“KAYNAK KİTAPLAR VATANDAŞA YÜK”
07-11-2016 12:08
Gaziantep

Gaziantep Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Eşref Savaş, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılının başlamasına rağmen okullara kitapların tam anlamıyla dağıtılmadığını söyledi.

Okullarda kitaplar tam olarak dağıtılmadığı için öğretmenlerin öğrencilere kaynak kitaplar aldırdığını belirten Savaş, “Kaynak kitaplar vatandaşa büyük külfet oluyor” diye konuştu.
2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı 19 Eylül’de başladı. 19 Eylül’de ders başı yapan öğrenciler yaklaşık 2 aydan bu yana ders kitaplarının eksiksiz olarak dağıtılmasını bekliyor. Okullarda görev yapan öğretmenler, ders kitapları eksik dağıtıldığı için öğrencilerden kaynak kitap almasını istiyor. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Eşref Savaş, “Ders kitaplarının bir kısmının dağıtımı bazı okullarda yapıldı. Ancak bazı kitapların yeniden yazılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Bu nedenle kitap dağıtımında sıkıntılar oldu. Kitapların dağıtımında yaşanan sıkıntı okulları, velileri ve öğrencileri yeni kaynak arayışlarına yönlendirdi. Devlet okullarına dağıtılan ders kitaplarının yetersiz olduğunu geçmişte de dile getirdik. Geçtiğimiz yıllarda merkezi yerlerde okullarda ders kitapları dağıtılmış olmasına rağmen öğretmenler öğrencilere kaynak kitaplar aldırtıyordu. Bu durum eğitimde kaynak kitaplara ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Ancak taşrada ikamet eden ve kaynak kitaplara para ayıracak bütçesi olmayan yerlerde bu kitaplardan istifade ediliyor” diye konuştu.

“KAYNAK KİTAPLAR VATANDAŞIN BÜTÇESİNE YÜK”

Kaynak kitapların vatandaşların bütçesine yük olduğunu ifade eden Savaş, “Yeni baskılı kaynak kitapların fiyatı 20 liradan başlıyor.  Bu kaynak kitapların sayısı arttıkça vatandaşa olan maliyeti artıyor.  Vatandaş 20 liradan 5 kitap alsa 100 lira masraf oluyor. Eğitime daha önem veren bazı okullar, her bir ders için birden fazla kaynak talep ediyor. İyi bir okulda öğrencilere 500 lira değerinde kaynak kitap satın alıyorlar. Eğitime önem veren merkezi okullarda bu kitaplar yerine kaynak kitaplar kullanılıyor. Alınan kitaplar kapakları dahi açılmadan yılsonunda iade ediliyorlar. İyi niyetli eğitimciler kaynak kitapların daha etkili olduklarını düşünüyorlar. Öğretmenler bu kitapların ticari kaygılarla hazırlandığını bildiği için öğrencileri kaynak kitaplara yönlendiriyor.  Bu durum da geliri az olan çok çocuklu ailelere büyük bir külfet oluyor” şeklinde konuştu.

 !#**h10081**#! 

“KİTAP İÇERİKLERİ DAHA KALİTELİ HALE GETİRİLMELİ”

Devlet okullarında dağıtılan kitapların içerik olarak kaliteli hale getirilmesiyle birlikte kaynak kitaplara olan ihtiyacın ortadan kalkacağını söyleyen Savaş, “Ne yazık ki dağıtılan kitaplardan öğretmenler istifade edemiyor. Sadece bu yıl değil geçmiş yıllarda da öğretmenler öğrencilerine kaynak kitaplar aldırtıyorlardı. Bu sorunun ortadan kaldırmak için ticari kaygılardan uzak şekilde hazırlanacak ders kitaplarının öğrencilere verilmesi gerekiyor. Böylelikle ailelerin bütçelerine katkı sağlanabilir. Önümüzdeki günlerde öğrencilere ulaştırılacak olan kitapların daha kaliteli olmasını umuyorum” diye konuştu.

“EĞİTİMDE TİCARİ KAYGILAR OLMAMALI”

Eğitimde ticari kaygıların olmaması gerektiğini savunan Savaş, “Eğitimde ticari kaygıların olmaması gerekiyor. Eğitim çocuklarımızın, geleceğini şekillendiren önemli bir unsur. Gelecek nesillerin sağlıklı eğitim alabilmeleri için içerik olarak nitelikli ders kitapları hazırlanması gerekiyor. Öğrencilere ticari bir meta olarak bakılmamalı. Öğretmenlerin, idarecilerin ve yetkililerin bu noktada hassas olması gerekiyor. Diğer yandan bazı okullarda öğrencilere kaynak kitap alımları belli noktalara yönlendiriliyor. Bu durum ticari rekabeti engelliyor. Ticari anlamda rekabet olması vatandaşlar ve esnaflar için önemlidir. Okullarda toplu alımların engellenmesi gerekiyor.  Okulların yakınlarında bulunan kırtasiyelerden kitap alınmıyor. Başka bir yerden toplu olarak kitap getirtiliyor. Bunun önlenmesi için çalışma bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER