Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekiplerinin kent genelinde dilencilere yönelik sürdürdüğü çalışmalar kapsamında Ramazan ayının başladığı günden bu yana yüzlerce dilenci yakalandı.
10 AYRI EKİP HALİNDE ÇALIŞIYORLAR
Dilencilerin, manevi atmosferi yüksek olan Ramazan ayında insanların duygularını sömürdüğünü belirten vatandaşlar ise duruma tepki gösteriyor. Dilencilerden bazılarının zorla para almaya çalıştığını kaydeden vatandaşlar, polis ve zabıta ekiplerince yapılan denetimlerin yeterli olmasına rağmen artırılması gerektiği görüşünde birleşiyorlar. Durumdan şikayetçi olan Gaziantepliler, “Her köşe başında birileri elini açıp para istiyor. Adım başı dilenci oldu. Para vermek istemeyince ya da duymazdan gelince de küfrediyorlar. Çocuk dilenciler ise, para vermeniz için ısrar ediyor ve peşimizi bırakmıyor” diye konuştular. Gelen bu şikayetler üzerine çalışmalarını artıran Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri Ramazan ayının ilk gününden bu yana yüzlerce dilenci hakkında işlem yaptı.
GENELDE ÇOCUKLARI KULLANIYORLAR
Dilencilerin en fazla görüldüğü yerlerin başında Gaziler Caddesi geliyor. Gün içinde on binlerce insanın geçtiği bu bölgelerde be Atatürk Bulvarı üzerindeki iş merkezlerinin önü, üst geçitler, bina girişleri ve Balıklı Parkı dilenciler tarafından mesken tutuluyor. Her gün belli noktalarda konuşlanan dilenciler, en çok sabah ve akşam saatlerinde görülüyor. Yaşları 3 ila 10 arasında değişen çocuklar avuç açarken, yaşlılar da önlerine mendil açarak dileniyor. Bazı dilencilerin ise para isterken, 4-5 yaşlarındaki çocukları kullandığı görülüyor. Sayılarının azaldığı görülen Suriyeli dilenciler de, Ramazan ayıyla birlikte tekrar ortaya çıkmaya başladı.
SAKATLIK VE HASTALIKLAR KULLANILIYOR
Polis ve zabıtalara yakalanmak istemeyen dilencilerin, gün içinde sürekli yer değiştirmesi de dikkat çekiyor. ‘Eşim öldü’, ‘ okul harçlığı’, ‘Gaziantep’i bilmiyorum’ gibi bahaneler uyduran dilencilerden bazıları da para almak için sağlık sorunlarını ve fiziki engellerini kullanıyor. Kimisi olmayan bacağını ya da kolunu ön plana çıkarırken, kimisi de kucağındaki bebeği öne sürüyor. Yoldan geçenlerin önünü çevirip dilenenler kadar, trafik ışıklarına konuşlanan fırsatçılar araçların camını silerek, zorla para istiyor. Dilencilerle ilgili denetimler hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Cafer Yılmaz ise şunları söyledi:
“Çalışmalarımızı ‘yerli’ ve ‘Suriyeli’ dilenciler diye iki ayrı kategoride sürdürüyoruz. Suriyeli dilenciler konusunda AFAD ve Emniyet Yabancılar Şubesi ile koordineli çalışıyoruz. En büyük problem ışıklarda duran dilenciler. Onlarla ilgili olarak da emniyet ile birlikte kavşaklarda denetim yapıyoruz. Yerli dilencilerle ilgili de 3 tane araçlı dilenci ekibimiz var. Kabahatlar Kanunu’nda ‘Dilenciler, dilenmekten men edilir’ diyor. İlçe zabıta ekiplerimizle koordineli olarak bu dilencileri yakalıyoruz ama sosyal sığınmaları olmadığı için akşam bırakıyoruz. Ertesi gün yeniden dileniyorlar. Yerli dilenciler konu daha toplumsal bir konu. Ankara’yı daha yaşanılabilir hale getirmek için çalışıyoruz.”