Yaklaşan şeker bayramı öncesinde lokanta, pasta ve baklavacılar Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinden (GESOB) zam talebinde bulundular. Gaziantep Lokanta, Pasta ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, 1,5 yıldır zam talebinde bulunmadıklarını dile getirerek, “Esnafımızın içinde bulunduğu zor şartları göz önünde bulundurarak zam talebinde bulunduk” açıklamasını yaptı.
“ZAM TALEBİMİZ HENÜZ KABUL EDİLMEDİ AMA BAKLAVAYA ZAM YAPILDIĞINI DUYUYORUZ”
Ramazan bayramının vazgeçilmez tatlılarının başında gelen baklavaya zam talebinin henüz kabul edilmemesine rağmen bazı işletmelerde zam yapıldığına dikkat çeken Gaziantep Lokanta, Pasta ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı şu açıklamalarda bulundu;
“GESOB’a zam talebimizi ilettik ama henüz sonuçlanmadı. Esnafımızdan uzun süredir bazı ürünlere zam yapılması yönünde şikayetler alıyorduk. Bizde yönetim kurulu olarak değerlendirme yaparak baklava ve kebap ürünlerinde zam talebinde bulunmayı doğru bulduk. Fakat zam talebimiz henüz kabul edilmedi. Bazı işletmelerde normal baklava 75 liradan 85 lira olurken kare baklava ise 95 lira iken 105 lira oldu. Biz bu zam oranlarını doğru bulmuyoruz. Vatandaşlarımızdan bayram sonrasına kadar belirlenen fiyat tarifesi üzerinden alış verişlerini yapmalarını istiyoruz.”
GAZİANTEP’TE YUVALAMA HAZIRLIKLARI BAŞLADI
Gaziantep Lokanta, Pasta ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, UNESCO tarafından Gastronomi Kenti seçilen Gaziantep'te Ramazan Bayramı'na özel olarak yapılan yuvalama yemeğinin hazırlıkları başladı. Mahallelerde imece usulü yapılan yuvalamanın Gaziantepliler için bayram sabahlarında olmazsa olmazlar arasında yer aldığına dikkat çekti. İmece usulü yapılan bayram yuvalamasının mahallerde sosyalleşmeyi arttırdığını ifade eden Bayrakçı sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Gaziantep'in bayram sofralarının en güzel özelliklerinden bir tanesi de, lezzeti tartışılmaz yemekler yarında yuvalamanın da yer almasıdır. Bayram yemekleri ve tatlılarının yapımı aşamasında bireyler ve aileler arasında yardımlaşma ve dayanışma beraberinde sosyalleşmeyi de getirir. Hazırlıkları bir hafta önceden başlayan ve Ramazan'ın verdiği rehavete rağmen ailelerin bir araya gelmesi, akrabaların, komşuların bir araya gelmesi ve her aile için ayrı ayrı bu yemeği hep birlikte imece usulü ile hazırlamaları çok önemli. Özellikle hanımlar bayram yemeklerinin hazırlık aşamasında dertlerini sevinçlerini paylaşıyorlar, hasret gideriyorlar. Bu nedenle bayram yemeklerimizin en büyük özelliklerinden biride sosyalleşmedir. Gaziantep'te bayram yemeği coşkusu 1 hafta önceden başlar. Ne yapılır' Bayramdan 1 hafta önce bütün komşular ve akrabalar bir araya gelir. Geleneksel bayram yemeğimiz yuvalama, zerde ve kurabiye yapımı için çalışmaya başlarlar.”