Gaziantep’in en önemli tarihi camileri arasında yer alan Ali Nacar Cami geçmişten günümüze kent kültürünün önemli yansımalarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Cami ve çevresinde sabah namazıyla birlikte başlayan canlılık gecenin geç saatlerine kadar devam ediyor.
İnsanların sabah namazını kıldıktan sonra kendi aralarında sohbet ettiği ve kente özgü cağırtlak kebabı yediği cami çevresi yerli ve yabancı turistlerinde ilgi odağı oluyor. Özellikle Ramazan aylarında vazgeçilmez mekanlar arasında yer alan ve canlılığın 24 saat devam ettiği Ali Nacar Cami ve çevresinde kenttin yerli halkı bir fiil esnaf olarak vatandaşlara hizmet veriyor.
ALİ NACAR CAMİSİ'NİN TARİHİ
Tabakhane semtinde Yaprak Mahallesi Alleben deresinin kuzeyinde yer alan Ali Nacar Camisi'nin belgelerde, Ali adında bir marangoz tarafından yaptırıldığı belirtiliyor. Müezzin mahveline çıkan merdiven üzerinde 1213 hicri tarihi yazmaktadır. Bu tarihin, caminin onarım tarihi olduğu ifade edilmektedir. Cami ve minaresinin Antep savunmasından zarar gördüğü kurşun izlerinden anlaşılmaktadır. Bu caminin ne zaman yaptırıldığı bilinmemekle birlikte ilk yapımının XIV. yüzyılda olduğu sanılmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde ''Alüyyün Nacar'' olarak söz etmesinden ötürü bu caminin bir marangoz tarafından yaptırıldığı ileri sürülmektedir. Minarenin eğikliği nedeniyle Ali Nacar Camisi'nin minaresi halk arasında ''Pizza Minare'' veya Eğik Minare olarak bilinmektedir.