Mobil

KISA ÇALIŞMADA ÇALIŞAN MAĞDUR EDİLMEDİ!

Gaziantep’te devletin 68 bin 845 kişiye pandeminin görüldüğü ilk günden bu güne kısa çalışma, işsizlik maaşı ve nakdi ödemelerin toplamı 506 milyon lira verildi.

KISA ÇALIŞMADA ÇALIŞAN MAĞDUR EDİLMEDİ!
09-12-2020 10:07
Gaziantep

Koronavirüs salgını döneminde hem işvereni hem de işçiyi rahatlatan kısa çalışma ödeneği araştırmaları hız kesmiyor. İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulama çerçevesinde Gaziantep’te 68 bin 845 kişiye bugüne kadar 306 milyon liralık ödeme yapıldı.

TOPLAMDA 506 MİLYON LİRA DAĞITILDI

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması (Covid-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştiriliyor. Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklamada, “7016 işyerindeki 68.845 kişiye 306 Milyon TL Kısa Çalışma ödeneği, 42610 kişiye 89 Milyon TL nakdi ücret desteği, 23761 kişiye 111 Milyon TL işsizlik ödeneği, ödemesi olmak üzere toplam 506 Milyon TL ödeme yapılmıştır.

PANDEMİ DÖNEMİNDE KISA ÇALIŞMA
ÖDENEĞİ İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkede tesirini gösteren yeni tip Koronavirüsün (Covid-19) olası etkileri dikkate alınarak "dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep" kapsamında kısa çalışma uygulaması başlatılmıştır.
Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle işveren; e-Devlet üzerinden kısa çalışma başvurusu yapabilir. Başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için koronavirüsten olumsuz etkilenildiğine dayanak teşkil eden aşağıda sayılan belgelerin başvuru ekranına eklenmesi önem taşımaktadır. Kısa çalışma ödeneğine başvurmak için yapılması gereken şu şekilde sıralandı;

“• Çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen/tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler (örneğin: ücret bordroları, puantaj kayıtları, üretimin, hizmetin ve/veya ihracatın azaldığına, siparişlerin ve/veya sözleşmelerin iptal edildiğine dair vb. belgeler) ile

• Resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair diğer belgeler.
Kısa çalışma uygulamasından yararlanılabilmesi için işyerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler dışında bir gerekçeyle işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekmektedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER