Kitap satıcıları, Gaziantep'te kitap okumaya fazla ilgi gösterilmediğini açıkladılar. Gaziantep'te en fazla kitap kütüphanede ilgi görüyor. Gaziantep Kitap Satıcıları Derneği Başkanı Eşref Savaş, kent genelinde kitap okuma alışkanlığının çok düşük olduğunu kaydetti.
Kitap okumayan Türkiye gerçeği her geçen gün artarak sürekli kanayan bir yara olarak karşımıza çıkıyor. Televizyon izlenmesi ve internetin yaygınlaşması okuma alışkanlığımızın dibe vurmasına sebep oldu. Televizyon izleme oranının yüzde 94 olduğu ülkemizde kitap okuma oranı yüzde 4 seviyelerinde. Gaziantep’teki kitap satıcıları halkın kitap okumayı fazla sevmediğini belirterek, kitap okunmamasının sınav sonuçlarına da yansıdığını açıkladılar.
Gaziantep Kitap Satıcıları Derneği Başkanı Eşref Savaş, “Kentimizde kültürel kitaplar hiç okunmuyor. Türkiye’deki istatistiklerde en az kitap okunan şehirlerden birisi Gaziantep. Bu durum ÖSS ve SBS sınavlarına yansıyor. Kitap okuyan iller sınavlarda daha başarılı oluyorlar. İyi kitap okuyucusu iyi bir kelime hazinesine sahip olduğu için çabuk anlıyor ve soruya daha çabuk cevap veriyor. Kitap okumayan illerdeki öğrencilerin kelime dağarcığı az oluyor, bunun neticesinde de başarısızlık geliyor. Sürekli kitap okunmasını tavsiye ediyoruz, kitap okumak için her fırsat değerlendirilmelidir. İnsanlar ‘zamanımız yok, okuyamıyoruz’ diyorlar ama televizyon seyretmeye ve internette sörf yapmaya zaman buluyorlar. 100 temel eser arasında yer alan John Steinbeck’in ‘Fareler ve İnsanlar’ kitabını çok fazla soran olmuyor” diye konuştu.