Mobil

Konukoğlu, "Rüyamda görsem inanmazdım"

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, aldığı görevleri ve geldiği noktayı “rüyasında görse inanmayacağını ve hayal edemeyeceğini” söyledi.

Konukoğlu,
23-12-2015 06:50
Gaziantep

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, aldığı görevleri ve geldiği noktayı “rüyasında görse inanmayacağını ve hayal edemeyeceğini” söyledi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre Merkezi’nde, KIT Kulübü tarafından düzenlenen “Hasan Kalyoncu Üniversitesi Patronlar & CEO’lar ile Buluşuyor” temalı toplantıda öğrenci ve akademisyenlere başarı hikayesini anlatan ve tecrübelerini paylaşan Konukoğlu, azmeden, merdivenleri birer birer çıkanların başarılı olacağına vurgu yaptı.

Konuklara izlettirilen özgeçmiş görseline değinen Konukoğlu, “Yarım asrı aşan, iş yaşamında, babamın işletmesinde yer süpürmekten genel müdürlüğe ve yönetim kurulu başkanlığına kadar her göreve merdivenleri teker teker tırmanarak, hazmederek geldim. Bu günleri ne hayal edebilirdim, ne de rüyamda görsem inanırdım” dedi.

Merdivenleri, “yaşlıların merdiven çıkması” gibi çıkmak gerektiğine işaret eden Konukoğlu, “Yaşlılar bir merdiven çıkar, dinlenir. Daha sonra yine aynı şekilde tırmanır ve bundan dolayı az yorulur ama çıkacağı yere ulaşır. Merdivenleri birer birer değil, üçer dörder çıkmak için çabalayanlar, bir noktada tıkanır ve tutunamayarak başladığı noktaya döner” diye konuştu.

BAŞARI VE MUTLULUK ÖNERİLERİ

Başarının temelinde mutluluğun, mutluluğun temelinde ise başarının yattığına dikkati çeken Konukoğlu, öğrencilere şu önerilerde bulundu:

“Hırsınız aklınızın önüne geçmesin. Şükretmesini bilin. Başarılı olmak için hırslanın, mutlu olmak için ise sahip olduklarınıza bakın, ona sahip olamayanları düşünerek mutlu olun. Başarınızı hazmedin. Bunun için de merdivenleri birer birer çıkın. Çıktığınız her merdivende soluklanın.

Çalışma arkadaşlarınıza, astlarınıza kızsanız da darılmayın, kinlenmeyin. Birisine kızarsam birkaç dakika sonra olayı unuturum ve kızdığım çalışanın bir şekilde gönlünü alırım. Empati yaparım. Kendimi kızdığım kişinin yerine koyarım, çalışanlarım oğlumdur, kızımdır. Sonuçta biz bir aileyiz.

Müşteriye kızmayacaksın. Küsme olmaz Ticaret yapıyorsan kızma duyguna törpü vuracaksın. Gücünüz oranında hayrınızı, hasenatınızı yapacaksınız, zekatınızı vereceksiniz. Nasıl ki, hamuru kabartmak için una kabartma tozu katıyorsanız, malınızı korumak ve artırmak için de hayır işleri yapacaksınız ve zekatınızı vereceksiniz.”

KIDEM TAZMİNATI ÖDEMELERİ AYLIK OLARAK DEVLETE YAPILSIN

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, kıdem tazminatlarının korunması için sigorta primi gibi “kıdem priminin” de aylık olarak devlete ödenmesini ve kıdem tazminatının işçiye devletçe ödenmesini önerdi.

Fabrikaların, işletmelerin batması halinde kıdem alacaklarının da battığının altını çizen Konukoğlu, “Fabrika batınca çalışan kıdem tazminatının derdine düşüyor. Yıllarca mahkeme kapılarında kıdem tazminatını almanın mücadelesini veriyorlar” ifadelerini kullandı.

Gaziantep sanayisinin esnek yapıda olduğunu ve ekonomideki olumsuzluklar karşısında çok hızlı değişim sağladığını anlatan Konukoğlu, komşu ülkelerden kaynaklanan sorun karşısında 2000’li yıllarda olduğu gibi kısa sürede toparlanacak kabiliyette olduğunu bildirdi.  

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNİN KIYMETİNİ BİLİN

Öğrencilere üniversite eğitiminin kıymetini bilmeleri çağrısını yapan Konukoğlu, “Üniversite ufkunuzu genişletir, zihninizi açar. İçini doldurmak, okulu bitirdikten sonra size düşer” diyerek, öğrencilerin okulda öğrendikleri ile yetinmemelerini istedi.

“Yöneticilik çok farklı bir kazanım ve yetenek. Önemli olan işi bilmek değil, işi bileni işin başına getirmek ve onu yönetmektir” diyen Konukoğlu, Gaziantep’in sanayileşme hamlesinde, Gaziantep Sanayi Odası’nın kuruluşunun “milat” olduğunu kaydetti.

İngilizcesi yeterli olmayanın işletmelerde yönetici olamayacağını, üniversite eğitimi alamaması ve İngilizce bilmemesini hayattaki en büyük “keşkesi” ve eksikliği olarak gördüğüne dikkati çeken Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşletmelerde sistem oluşturulmalı. Kurumsallaşmanın temeli de sistem kurulmasıdır. Lider değişimi sisteme bağlanmalı. Lider değişimi ölümle olursa liderin arkasından sandalye ve miras kavgası başlar, liderin yerine gelen göreve hazır olmayabilir. Bundan dolayı da parçalanma süreci başlayabilir. Ayrıca, ‘elti çekişmesi’ ve kavgası kardeşlere sirayet eder ve bundan dolayı da aile şirketlerinde parçalanma yaşanır.”

Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav’ın da izlediği toplantıda, konuşmaların ardından KIT Kulübü kurucusu olup İnşaat Mühendisliği eğitimini tamamlayan Abdullah Çırak ve Erdem Eryılmaz’a üniversitenin plaketlerini takdim ederken, HKÜ Rektörü Tamer Yılmaz da paylaşımlardan dolayı Konukoğlu’na plaket sundu.

“Hasan Kalyoncu Üniversitesi Patronlar & CEO’lar ile Buluşuyor” temalı etkinlik, sürekli gelişen ve kendini yenileyen teknolojiye uygun eğitim alanlarında, iş gücü piyasasının iş gücü ihtiyacını yalnızca diploma ile kapatılmayacağının farkındalığını oluşturmak, daha nitelikli bir gelecek arayışı içinde sanayi-üniversite işbirliklerinde önemli rol üstlenen patron ve CEO‘ları geleceğin patron ve CEO’larıyla buluşturmayı amaçlıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER