Mobil

Konukoğlu, "İstikrara sahip çıkarak, ekonomiyi güçlü tutmalıyız’’

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), kent ve ülke ekonomisinin büyümesine güç katan sanayicilerini ödüllendirdi.

Konukoğlu,
26-12-2015 16:54
Gaziantep

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), kent ve ülke ekonomisinin büyümesine güç katan sanayicilerini ödüllendirdi.

GSO tarafından düzenlenen ‘’2015 Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni’’, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla, Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, GSO tanıtım filmi gösterilmesiyle başladı. Törene katılan Şimşek ve Hisarcıklıoğlu’na teşekkür eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, konuşmasında, Gaziantep’in emekle, özveriyle ve cesaretle sürdürülen sanayileşme hikayesinin kahramanları olan üyelerine ödüllerini takdim edeceklerini söyledi. Ülke ekonomisine yön veren en önemli şehirlerden birisi olduklarını belirten Konukoğlu, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 130 bin kişiye istihdam sağlandığını ve 925 fabrikanın faaliyet gösterdiğini, 5. Bölgede 117 fabrikanın inşaatının da devam ettiğini anlattı. "İhracatçılarımız, bizlere ayrı bir gurur yaşatıyor" diyen Konukoğlu, dış piyasalarda zor bir yıl geçmesine rağmen Gaziantep’in en fazla ihracat yapan ilk 10 şehir içerisinde 5’inci sıraya yükselmeyi başardığını vurgu yaptı. Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firması listesinde64 firmamız,1000 büyük sanayi kuruluşu arasında 55 firmamız yer alıyor. En fazla endüstriyel tasarım başvurusu yapan 2’inci il ve n fazla marka-patent başvurusu yapan 6’ıncı il konumundayız. Burada sayamayacağımız daha pekçok başarılarımız var. Bütün bunları, bu salonu dolduran işadamlarına borçluyuz. Her birini tek tek kutluyor, yürekten alkışlıyorum."

"SANAYİDE YAPISAL DÖNÜŞÜM YAPILMALI"

Türkiye’nin son 13 yılda, siyasi istikrar ve güven ortamının güçlü bir şekilde tesis edilmesinin en önemli kazanım olduğunu ifade eden Konukoğlu, sanayide yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Konukoğlu, ""1 Kasım sonrasında tek parti hükümeti kurulması, iş dünyamıza yeniden umut vermiştir. Önümüzde seçimsiz 4 yıl var,bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Daha çok çalışarak,ekonomide yeni bir hamle yapmalıyız" diye konuştu. Küresel sistemde ortaya çıkan, politik ve ekonomik değişimlere de hazırlıklı olmak gerektiğine işaret eden Konukoğlu, "Bu yüzden yeni dönem, güçlü reformlar ve hızlı büyüme dönemi olmalıdır" ifadelerine yer verdi. Konukoğlu, Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olabilmesi için büyüme oranını yeniden yüzde 7-8’lere çekmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bu sıçramayı yapabilmek için Türkiye sanayide yapısal dönüşüm yapmalıdır. Yüksek katma değerli üretim, ileri teknolojiye dayalı ihracatı artırmalıdır. Bunun için devletin,yüksek katma değerli sanayi faaliyetlerine özel programlarla destek vermesi gerekiyor.Reel sektörün yatırım iştahı artırılmalıdır. Teşvik sistemi gözden geçirilerek, sektörel bazlı teşvik getirilmelidir. Yeni yatırımların yanı sıra mevcut yatırımlara işletme teşvik sistemi geliştirilmelidir. Ürettiğimizi ihraç etmeden büyüyemez ve cari açığımızı kapatamayız. Bu nedenle şirketlerimizin, yeni ihracat pazarlarına girmesi özendirilmeli,ihracat taşımalarına navlun ve akaryakıt desteği sağlanmalıdır. Diğer yandan Eximbank,siyasi sorunlar yaşanan ülkelere yönelik kredi desteğini artırmalıdır. Yeni ihracat taahhüdü almadan,firmalara ilave kredi verilerek, bu zorlu süreci kolay geçirmeleri sağlanmalıdır" dedi.

"ASGARİ ÜCRETTE DEVLET DE YÜKÜ PAYLAŞMALI’’-

GSO Başkanı Konukoğlu, iş dünyasının en büyük beklentilerinden birisinin vergi reformu olduğunu, herkesten vergi toplanan daha adil bir sistem kurulması gerektiğini söyledi. İstihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesini isteyen Konukoğlu, asgari ücret artışından ortaya çıkacak yükün bir bölümünü devletin üstlenmesi gerektiğinin altını çizerek, ‘’Biz, asgari ücret artışına karşı değiliz. İşçimizin daha fazla almasından mutlu oluruz. Bu konuda işveren, üzerine düşeni yapacaktır. Hükümetimizden bu yükü paylaşmasını, sigorta primi işveren payını düşürmesini istiyoruz’’ taleplerini dile getirdi. İşsizliğin olduğu bir ortamda, sanayinin nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşadığının altını çizen Konukoğlu, GSO’nun, Organize Sanayi Bölgesi’nde kuracağı Mesleki Eğitim Merkezi’nde verilecek eğitimlerle kalifiye eleman ihtiyacını bir nebze de olsa karşılamayı amaçladıklarını vurgu yaptı. Adil Konukoğlu, ‘’Ancak, bu yeterli değil. Hükümetimiz, bu temel sorunu çözmek için mesleki ve teknik eğitime büyük önem vermelidir" diye konuştu.

"GAZİANTEP’TE BİLİŞİM VADİSİ KURULSUN"

Sürdürülebilir kalkınmanın temel unsurlarından birisinin verimlilik olduğunu vurgulayan Konukoğlu, GSO olarak 2016 yılını “Verimlilik Yılı” ilan edeceklerini duyurdu, yeni başladıkları Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi ile atıkların etkin kullanımını sağlayacaklarını, ayrıca Enerji Verimliliği Kuluçka Merkezi’nde firmalara verilecek danışmanlık hizmetiyle girdi maliyetleri düşürüleceğini ifade etti. Kent ve bölge ekonomisine ivme katacak projeleri hayata geçirmeye devam ettiklerini açıklayan Konukoğlu, bazı taleplerini şöyle sıraladı:

"Önemli mesafe aldığımız Hassa-Dörtyol Tünel Projemizin bir an önce tamamlanması için hükümet yetkililerinden destek bekliyoruz. Şahinbey-Polateli OSB projemiz kapsamında ise Gaziantep-Polateli ve Polateli-Kilis yollarının yol ağına alınması ve bölünmüş yol olarak yapılması için desteklerinin devamını diliyoruz. Ülkemizin,teknoloji ve inovasyon temelli kalkınmasına öncülük etmek istiyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan, Gebze’de temelini attığı ‘Bilişim Vadisi’nin bir benzerini Gaziantep’te kurmasını diliyoruz. Gaziantep’te, TÜBİTAK’ın bir şube açmasını ve TPE’nin bölge laboratuvarı kurmasını da talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"YERLİ OTOMOBİLİN, GAZİANTEP’TE ÜRETİLMESİNİ ARZU EDİYORUZ"

Türkiye’de yerli üretimin artırılması çabasından duydukları memnuniyeti dile getiren GSO Başkanı Konukoğlu, "Yerli otomobilin Gaziantep’te üretilmesini arzu ediyoruz. Bunun için şehrimizde gerekli altyapı var. Yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlarız. Projenin mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm yetkili mercilerden bu konuda bize destek vermelerini istirham ediyoruz"’ dedi. Suriyeli mültecilerle ilgili duruma de değinen Konukoğlu, Gaziantep’te 340 bin Suriyeliye evsahipliği yaptığına dikkati çekerek, ‘’Devletimizin,mülteciler konusunda çabalarını takdir ediyoruz. Ancak Suriyeli mültecilerin,çalışma haklarındaki belirsizliğin ortadankaldırılması ve yasal düzenlemenin çıkartılması gerekiyor’’ diye konuştu.

"İSTİKRAR ORTAMINA SAHİP ÇIKARAK, EKONOMİYİ GÜÇLÜ TUTMALIYIZ’’

GSO Başkanı Konukoğlu, çevre ve komşu ülkelerde yaşanan sorunlara işaret ederek, çevredeki ateş çemberinden ülke ekonomisini güçlü tutarak, uzak kalınabileceğini kaydetti. Konkoğlu, "Bölgemiz, ateş çemberi içerisindedir. Bu coğrafyada son yaşananlarla gördük ki,Türkiye’deki istikrar ve güven ortamına sahip çıkmak,ekonomiyi güçlü tutmak zorundayız. Bu doğrultuda hükümetimizin açıkladığı dönüşüm programları ve bunun yapı taşları olan köklü reformları hızla hayata geçirmesi son derece önemlidir. Gücünü birlik beraberlikten alan Gaziantep de Türkiye’nin büyük hedeflerini gerçekleştirmede üzerine düşeni yapmaya hazırdır" diyerek konuşmasını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER