Gazianteplilerin beğenerek yediği kelle paça çorbasının porsiyonu 22 liradan satılıyor. Kelle fiyatının 35 lira olduğu Gaziantep’te her kelleden ortalama 6 porsiyon çorbanın çıktığı dile getirildi. Buna rağmen kelle paça çorbasının porsiyon fiyatının 22 liradan satılması tepki çekiyor. Diğer yandan Gaziantep Et Pazarı’nda kuşbaşı etin kilosu 60, kıymanın kilosu 40, karaciğerin kilosu ise 52 liradan satılıyor. Bu rakamlar karşısında tüketicisi ise et ürünlerini artık gramajla almaya başladılar.
KELLE PAÇA ÇORBASI FİYATIYLA CEP YAKIYOR
Gaziantep’in en önemli damak zevklerinden biri olan kelle paça çorbası fiyatı ile cep yakıyor. Kellenin 35 liradan satıldığı Gaziantep’te, kellenin yanında karın 9, ayak ise tanesi 4 liradan satılıyor. Her kelleden 6 porsiyon çorbanın çıktığına dikkat çekilirken, her porsiyonun 22 liradan satılması tepkilere neden oluyor. Kelle paça çorbasından fiyatına rağmen vazgeçemeyen Gaziantepliler ise çoğu zaman kasaplardan aldıkları kelle ve karınları kendi evlerinde pişirmek zorunda kalıyorlar. Gastronomi kenti Gaziantep’te beyran çorbasının porsiyonu ise ortalama 22 liradan satılıyor. Yerli ve yabancı turistlerin gözde damak zevki arasında yer alan beyran çorbası da porsiyon fiyatıyla cep yakıyor. Gaziantepliler maliyetinin çok çok üzerinde fiyata satılan kelle paça ve beyran çorbalarında fiyat indirimine gidilmesini ve bu güzel çorbaların tüm vatandaşlar tarafından tüketilmesini istiyorlar. Kente gelen yerli ve yabancı turistlere en çok ikram edilen yemekler arasında yer alan kelle paça ile beyran çorbaları kentte yaşayan vatandaşlar tarafından fiyatları nedeniyle çok fazla tüketilmiyor.
CİĞER KEBABININ FİYATI DA ARTTI
Gaziantep Ciğer Kebapçıları Odası Başkanı Mehmet Gül, ciğere yapılan son zamla birlikte esnafın sıkıntı içerisinde girdiğine dikkat çekti. Gaziantep’te vatandaşların özellikle kış aylarında ciğer kebabına daha çok rağbet gösterdiğini anlatan Gaziantep Ciğer Kebapçıları Odası Başkanı Mehmet Gül, esnafın ciğere gelen son zamla birlikte sıkıntı içerisine girdiğini belirtti. Gül açıklamasında, “Ciğer kebabı Gazianteplilerin en büyük damak zevklerinden birisi. Özellikle kış aylarında daha çok tüketilen ciğer kebabı son gelen zamlarla birlikte dürümü 10 ile 13 lira arasında satılacak. Ciğer kebabı satışının bu son zamla birlikte düşmesini bekliyoruz. Diğer yandan kuyrukta bugün itibariyle kilosu 45 liradan satılıyor. Artan bu rakamlar karşısında yine de esnafımız yüksek zam oranlarından uzak durmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
“CİĞER KAVURMASINI GÜVENDİĞİNİZ YERDEN TÜKETİN”
Yine kış aylarında yoğun olarak tüketilen ciğer kavurmasının da tüketiciler tarafından güvendikleri yerlerinden alınmasını isteyen Gaziantep Ciğer Kebapçıları Odası Başkanı Mehmet Gül, “Ciğer kavurması da Gaziantep’te vatandaşlarımızın yoğun şekilde tükettiği yiyecekler arasında yer alıyor. Kış aylarında vatandaşların yoğun şekilde rağbet gösterdiği ciğer kavurmasının da vatandaşlar tarafından güvendikleri yerlerde tüketmelerini öneriyoruz. Ciğer kavurmasının taze olması ve günü birlik servis edilmesi oldukça önemli. Dondurulmuş ciğer kavurması insan sağlığı açısında çok zararlı değil ama sık şekilde tüketilmesi halinde sağlığı bozabilir” diye konuştu.
FİYATLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR
UNESCO’nun gastronomi dalında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil ettiği Gaziantep mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan Antep baklavası, Antep fıstığında yaşanan fiyat artışı nedeniyle zamlandı. Fıstık fiyatlarında daha sonra düşüş oldu ama baklavaya üst üste yapılan zamlar geri çekilmedi. Halk arasında en çok tercih edilen fıstıklı baklavanın kilogramı 80 liraya yükseldi.
Gazianteplilerin baklava tüketiminde geri planda yer almasının oldukça üzücü olduğuna dikkat çeken Tatlıcılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, daha önce yaptığı bir açıklamasında kentte yaşayan her bir vatandaşın rahat bir şekilde uygun fiyata baklava yiyebilmesi gerektiğinin altını çizmişti. Tatlıcılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Gastronomi kenti unvanını aldık. Bu hem bizleri hem de kentte yaşayan herkesi büyük bir sevince boğdu. Dünyada mutfağıyla artık adından bahsettiren Gaziantep’te yaşayan her bir vatandaşımızın baklavayı rahat bir şekilde yemesini istiyoruz. Şu an meslek odamızın tarifesi baklava konusunda son 1 yıldır aynı. Bu tarifenin dışında satış yapanlar meslek odamızın üyesi değiller. Tüm Gazianteplilerin sadece baklava değil coğrafi işarete kavuşmuş tüm yemeklerimizi uygun fiyatlarla yemesinden yanayız.
”ESNAF TEMSİLCİLERİ GELİŞİ GÜZEL ZAMLARDAN RAHATSIZLAR
Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Gaziantep’te yemek kültürü oldukça önemseniyor. Gastronomi kenti olma unvanını elde eden Gaziantep’te baklava fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı olarak gelen tepkilerin ardı arkası kesilmiyor. Diğer yandan baklava gibi beyran, kelle paça çorbası ve kebap fiyatlarının eleştirildiği kentte yaşayan vatandaşların önemli bölümü baklava yemiyor, beyran çorbasının tadına bakamıyor. İşte bu eleştiriler karşısında daha önce açıklama yapan Tatlıcılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, “Biz oda yönetimi olarak son 1 yıldır hiçbir ürüne zam yapmadık. Baklavanın kilosu halen 53 lira. Diğer yandan kelle paça ile beyran çorbasının fiyatı ise 17 lira. Bu fiyatların dışında satış yapan esnafın önemli bölümü meslek odamızın değil. Mesela bizden zam talep eden esnafımıza şu soruyu soruyoruz, “Hangi girdiye zam yapıldı ki bizden zam istiyorsunuz?” diye. Bu soru karşısında bazı esnaf temsilcisi arkadaşlarımız cevap veremiyorlar. Fakat 1 yıldan fazladır ürünlere zam yapmıyoruz. GESOB bünyesinde devam eden çalışmalar kapsamında ürünlere tüketiciyi üzmeyecek şekilde zam yapmak için çalışmalarımızda son aşamaya geldik” diye konuşmuştu.
BÜLENT ÖNER