Etin ve kurbanlığın merkezi sayılan ilimizde kurbanlıklara yaklaşılmıyor. Kurban Bayramına bir hafta kalmasına rağmen henüz hiçbir hareketliliğinin olmadığı ilimiz Çıksorut bölgesinde bulunan hayvan pazarındaki satıcılar henüz bekledikleri ilgiyi bulamadıklarını ancak bayrama iki-üç gün kala piyasanın hareketlenmesini beklediklerini söylüyor.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala çadırlar kuruldu, hayvan pazarlarında hareketlilik başladı. Bu yıl hem üreticinin hem vatandaşın Kurban Bayramı’ndan beklentileri büyüktü, ancak şu ana kadar gereken ilgi olmadı. Büyükbaş hayvanın kilosu ortalama 21-22 TL’den satılırken küçükbaş hayvanların fiyatı ise ortalama 18-222 TL’den satışa çıkarıldı.
Hayvancılıktaki izlenen yanlış politikalardan şikâyetçi olan hayvan üreticileri, hayvancılığın her geçen yıl zor duruma gittiğini söyledi.
9 GÜNLÜK TATİL SATIŞLARI ETKİLEDİ
Vatandaşlar, hayvan fiyatlarının yüksek oluşundan dert yakınarak, bu sene kurban almanın zor olacağını söyledi. Her yıl gittikçe kötüye giden kurban piyasasından umudunu kesen hayvancılar, yetkililerin en kısa sürede müdahale etmesi gerektiğini dile getirirken, Kurban Bayramı için belirlenen 9 günlük tatilin de kurbanlık satışını olumsuz etkileyeceğini belirttiler.
MALİYET ARTINCA BESİCİLİK ZORLAŞTI
VAN BEYAZI: 18-19 TL
ANTEP HALLİĞİ: 20-21 TL
DANA: 21-22 TL
Bu sene şehrimizde en çok tüketilen Van Beyazı denilen koyun türü ile Antep Halliği denilen koyun türü arasında kilogramında 3 TL’lik bir fark var. Gaziantep’in yerlilerinin özellikle tercih ettiği 60-70 kilogramlık bir Antep Halliği’nin maliyeti ortalama 1.400 TL’yi buluyor.
Buna göre küçükbaş canlı hayvanın kilogram fiyatı 18-21 TL arasında değişirken, 4-5 hisselik büyükbaş hayvan fiyatı 12 bin TL’den başlıyor.
Geçen seneye göre fiyatlarda biraz artış var. Bunun sebebiyse maliyetlerin artması. Geçen sene 60 TL olan yem çuvalı bu sene 80 TL, geçen sene 700 TL olan arpa fiyatı bu yıl bin TL. Bu fiyat artışları ise otomatik olan hayvan fiyatlarına yansıdığından tüketiciyi zorluyor.
Piyasadaki hareketsizliğin bir nedenini de 9 günlük tatile bağlayan üreticiler, vatandaşın kurban kesmeden direkt tatile gittiğini, 9 günlük bu süreyi dinlenerek geçirmek istediklerini ya da gittikleri tatil bölgesinde bu ibadetlerini geçirmeyi düşündüklerinden Gaziantep piyasasını olumsuz etkilediğini belirtiyorlar.
“HAYVAN İTHAL EDİLMESİN”
Hayvancılığın şu an çok riskli olduğunu da belirten üreticiler, yurt dışından hayvan ithal edilmesine de karşı çıkıyor. Özellikle de Kurban Bayramı öncesinde yurt dışından çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvanın ülkeye sokulduğunu belirten üreticiler, ülkemizdeki hayvanın vatandaşa yeteceğini, yurt dışından hayvan ithal edilmesini doğru bulmadıklarını belirtiyor.
KURBAN KESMEK HER YIL ZORLAŞIYOR
Vatandaşlar ise fiyatları yüksek oluşundan şikayet ederek, ortalama bir kurbanının nakliyesiyle kesim ücretiyle 1.400 TL’yi bulduğunu, her yıl kurban kesmenin daha da zorlaştığını belirtiyorlar ve bundan birkaç yıl sonra kurban kesenin daha da azalacağından kaygı duyduklarını söylüyorlar.