Röportajlar

LEZZETLERİMİZİ UNUTAMAYACAKSINIZ

Gastronomi kenti Gaziantep’e yakışacak bir şekilde ,Panorama Müzesinin büyülü çekiciliğine yakışan ve farklı dekorasyonu ile Dünyada tek olma özelliği taşıyan “HAVARA” kafe-restoranın koordinatörü başarılı iş kadını Esin Çayırağası ile HAKİMİYET okurları için çok zevkli bir röportaj gerçekleştirdik.Birbirinden maharetli kadınlarımız ve kendine özgü dekorasyonu ile ziyaretçisini içine çeken bu eşsiz mekanı sizlere tanıtmakta mutlu olduk.

LEZZETLERİMİZİ UNUTAMAYACAKSINIZ
22-10-2023 22:36

“Antebin daşı havara, 
Al borca yaz duvara;”

Öncelikle sizi tanıyalım

--Ben Esin Çayırağası. Gaziantepliyim. Turizm sektöründen geliyorum. Uzun zamandır çalışma hayatında aktif olarak yer almaktayım. Sevgili mimarımız Erden Güven farklı ve etkili bir projeyle özellikle de kadına yönelik  projesi olduğunu söyleyince çok etkilenerek kabul ettim. Ve böylesine güzel, anlamlı  bir projenin içinde yer aldığım içinde çok mutluyum.

Tüketimden geri dönüşüm fikri nasıl doğdu?

---Dünyada sadece tüketiyoruz. Ve kaynaklarımızı da etkileyen bu tüketim çılgınlığı  nereye gidiyor? Diye sorgulamıyoruz. İşte bizde tam bu nokta da tüketip atık haline getirdiğimiz materyallere yeniden hayat verip hayata katmayı benimseyip bu fikrin mimarı ile böylesine güzel bir işte bizde varız dedik. Beni heyecanlandıran tarafı kesinlikle hem cinslerimle birlikte olmak aynı zamanda böylesine anlamlı bir ambiyans içerisinde bulunmak oldu. Ben hümanist bir insanım. Ve insanları çok seviyorum. Onlarla birlikte olup sohbet etmek, hizmette bulunmak beni gerçekten de çok mutlu ediyor.

Neden “ HAVARA” ?

--Öncelikle “Havara” isminin anlamına açıklayacak olursak, Havara  Gaziantep’e özgü bir taştır. Beyaz renkte ve çok çabuk şekil alabilen eski dönemlerde ev yapımında da kullanılan özel bir taştır.Bizde Gaziantep’e özgü bu özel taşın günümüzde de tanınması için Havara adını tercih ettik.

Dünya bu konseptte teksiniz değil mi?

---Kafe restorantımız dünya da bir ilk ve eşi olmayan geri dönüşüm projesidir. Bu projeyle birlikte  aynı zamanda kadınlarımıza yönelik sosyal sorumluluk projesi olarak düşünülmüştür. Bu projeyi hayata geçiren EG mimarlık hizmetleri sahiplerinden mimar Erden Güvendir .Ayrıca bu anlamlı projeyi şehrimize kazandıran destek veren Gaziantep Büyük Şehir Başkanımız Sayın Fatma Şahin’dir. Kendilerine teşekkürlerimizi bir borç biliriz.

Projenin yola çıkış amacı neydi?

--Projemizin amacı;2015 senesinden günümüze Gaziantep ili Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Fatma Şahinin önderliğinde gastronomi alanından sahip olduğu değer ve bilgileri katma değer oluşturmak ve sürdürülebilen bir mutfak haline getirebilmekti. Mimarımızın geri dönüşüm çalışmasıyla da birleşince ortaya çok güzel bir çalışma çıktı.

Ne tür atık malzemeler kullanıldı?

--Kafe restorantımız tamamen geri dönüşüm atık materyallerden bir araya getirilerek tamamlanmıştır.

Örneğin masa ve aydınlatmalarımız elektrik kablolarının sarıldığı makaralar, doğal  vitray olarak görsellenen 54.000 adet soda şişesi, tavanlarda ise 20 ton hurdaya ve erimeye giden atığı cnc, oturduğumuz sandalyeler kalorifer borusu, minderlerimiz toplama istasyonlarına atılan pantolonlar, iç dolguları konfeksiyon kırpıntılarından oluşuyor. Duvarlardaki dekoratif amaçlı tahtalar, mobilyacılardan ve fide fırınlarından yakacak olarak kullanılan tahtalardır. Bu tahtaları Hitit rölyeflerini referans alarak duvarlarımızı uyguladık.

Şişe kapaklarını ise mozayik sanatını örnek alarak bar masalarının yüzeyleri kaplandı.Bütün bu güzelliklerin yanında bizleri mutlu eden sosyal sorumluluk projemizin uygulanmaya başlamasıdır.

Bu konsepti görüp başka fikirlerle de gelen oluyor mu?

--İnsanlar bu ortamı görüp hayran kalıyorlar, heyecanlanıyorlar. Projenin özellikli olması ve dünyada tek olması bizleri olduğu gibi misafirlerimizi de çok mutlu ediyor.Daha farklı fikirlerle gelenler de oluyor ama biz her türlü atıl materyali en güzel şekilde değerlendirdiğimizden nu konuda yeterli olgunluğu yaşadığımızı düşünüyoruz.

İkinci el kitaplardan oluşan kütüphane de çok heyecan verici bir çalışma olmuş

--Bu uygulamanın amacı insanların okuma alışkanlıklarını tekrar hatırlatmak, tekrar kitap sevdirmek ve bunu özel bir mekan eşliğinde sunmak. Askıda kitap projemizle ki hepsi ikinci el olup okunmuş, incelenmiş kitaplardır. Çünkü onlarında geri dönüşüm kapsamında ve yaşanmışlıkları var. Buraya gelen ziyaretçiler istedikleri kitapları alıp okuyorlar ve burada işlerini de yapıyorlar.  Ayrıca kitap bağışları alıyoruz.

Restoran bölümündeki mutfağınızı  özel kılan  nedir?

--Restoran kısmımız ki asıl projemiz burası,16 tane ev hanımı çalışıyor. İki aşamalı seçmeden geçerek buraya geldiler. Değerli gurmelerimizin titizlikle değerlendirdikleri sınavlarından geçerek işe alındılar. Antep’in yöresel ev yemeklerini yapıyorlar. Gaziantep te unutulmuş lezzetleri tekrar canlandırmaya ve hatırlatmaya çalışıyoruz. Elleri lezzetli maharetli kadınlarımız aynı zamanda ekonomik güçlerini de elde etme imkanı buluyorlar. Zaten burada amaç onlarsa birlikte aile bütçelerine yardımcı olmak, üretkenliklerini arttırmak ve ayakları üzerinde durmalarına destek olmak.

Burada en temel amaç, eli lezzetli maharetli ev hanımlarımızın günlük yaşamındaki rollerini attırmak üretkenlik değerlerini yükseklere çıkarmaktır.Ayrıca yarı zamanlı çalıştıkları için de evlerine ve çocuklarına zamanda ayırabiliyorlar.

Büyükşehir bünyesine bağlı değil mi?

--Sayın Erdem Güven bu projeyi Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin’e sunduğu zaman, başkanımız çok beğenip olumlu karşılayarak destekleyeceklerini belirtmiş. Sonrasında ise  zaten başkanımızın destekleriyle burası oluşturuldu.

Müzeye gelen ziyaretçilerin ilgisi nasıl?

--Herkeslerin görmesinin önemli olduğu müzemize gelen ziyaretçiler oradan hayranlıkla çıktıklarında bize geldiklerinde bambaşka bir ambiyansla karşılaşıyorlar. Dünya da atıktan yapılan tek restoran kafe olmamız hem beğeni hem de övgü vesilesi oluyor. Ayrıca dondurulmuş gıdalardan da satın olup kendi şehirlerine götürenlerde oluyor. İsteyenlere yine kargo ile dondurulmuş gıdalardan gönderebiliyoruz.

Yemek ücretleri dışarıya göre nasıl? Herkesler gelebilir mi?

--Burası belediyeye ait olduğu için şuan da fiyatlar orta seviyede. Ama kullanılan malzemeler çok kaliteli olduğunu ve gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini düşünürsek piyasa şartlarının altında bile diyebiliriz.

Herkeslerin gelip bu eşsiz mekanı keşfedip ,lezzetli yemeklerimizde tatmalarını ve yedikleri yemeklerinde iyi bir yerlere gittiğini bilmeleri çok önemli.

En çok talep kimlerden geliyor?

--Kafe kısmını daha çok gençleri ve öğrenciler dolduruyor. Restoran  bölümümüz ise yemekten anlayan,yemeyi seven ilimizin değerli insanları ve müzeye gelen ziyaretçilerimiz geliyorlar.Aynı zamanda özel gurupların, STK’ların  toplantıları da burada rahatlıkla yapılabiliyor.

İleriye yönelik projeler var mı?

--Aşçılarımızın sayılarını arttırmak ve sürdürülebilir bir mutfak haline getirmeyi hedefliyoruz. İnovatif mutfak yani farklı tatlarda yapmak istiyoruz.Ve çok değerli Gazianteplileri maharetli kadınlarımızın ellerinden çıkan enfes yemekleri tatmaları ve muhteşem dekorasyonu görmeleri için Havara’ ya bekliyoruz.

Havara: Gaziantep yapılarında kullanılan taşlardan tebeşire yakın bir cinsin adıdır ki beyaz ve yumuşacıktır.

Röportaj: B.MERVE TANRIÖVER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER