Güncel

LOJİSTİK KÖY PROJESİNDE SONA GELİNDİ

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu basın kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. GTO Başkanı Tuncay Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu

LOJİSTİK KÖY PROJESİNDE SONA GELİNDİ
05-08-2018 10:34
Gaziantep

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ile GTO Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Taymur, düzenledikleri basın toplantısında oda çalışmaları ve geleceğe dönük projeler hakkında basın kuruluşlarının temsilcilerini bilgilendirdiler. Toplantıda GTO Başkanı Yıldırım, Lojistik Köy Projesinde sona gelindiği müjdeledi. Yıldırım, “Odamızın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hayata geçirmeye çalıştığı bu proje ile bölgede iç ve dış ticarette tedarik zinciri yönetiminde verimliliği sağlayacak, Gaziantep bölgesini tercih edilir bölgesel bir lojistik üs haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

GAZİANTEP VE BÖLGESİ İÇİN PRESTİJ PROJE

Uzun süredir çalışmaları süren ve Gaziantep adına oldukça önemli bir proje olarak görülen Lojistik Köy Projesinde sona gelindi. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Geçmiş dönemde başlatılan ve hayata geçmesi için büyük çaba sarf ettiğimiz bir proje de bildiğiniz gibi Lojistik Köy Projesi. Bu hedef ile hazırlanan sürdürülebilir Lojistik Köy konsepti ayrıca, il genelinde ve bölgede sürekli artmakta olan lojistik faaliyetlerin şehrin ve bölgenin istihdamına, yaşam şartlarının iyileştirilmesine ve artan lojistik faaliyetlerin şehir yaşamına ve sosyal yaşama olan olumsuz etkisinin azaltılmasını sağlayacaktır. Odamız bu doğrultuda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile 2016 yılında Gaziantep Lojistik Köy Projesi fizibilite çalışmalarını tamamlamıştır. Lojistik Köy arazisinin mera vasfından çıkarılması talebimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı. Artık Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa projenin hayata geçirilmesi kapsamında ulusal ve uluslararası kaynaklardan faydalanılmaya çalışılmakta, yatırım finansmanı vb. konularda hazırlıklarımız devam etmekte” diye konuştu.

“YENİ DÖNEMDE YOĞUN VE HIZLI GEÇEN 4 AY”

4 ay önce gerçekleştirilen seçimlerde iş başına gelen GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, 4 aylık süreçte yoğun ve hızlı bir çalışma temposu yaşadıklarını kaydetti. Yıldırım, “Bildiğiniz üzere Nisan ayında tüm Türkiye’de yapılan Oda – Borsa seçimleri neticesinde ülkemizin en köklü Odalarından birinin yönetimine geldik. Öncelikle bizi bu göreve layık gören tüm GTO üyelerine sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Göreve başlayalı yaklaşık 4 ay oldu. Ama hem Odamız, hem de ülkemiz adına oldukça yoğun ve hızlı geçen bir 4 ay. Geçen 4 aylık süre zarfında ben ve ekip arkadaşlarım göreve talip olurken belirlediğimiz hedeflere ulaşmak adına büyük bir heyecanla çalıştık. Görev süremiz boyunca da heyecanımızı kaybetmeden, uyum içerisinde çalışmaya devam edeceğimizden şüpheniz olmasın” dedi.

YILDIRIM GTO ‘NUN GELECEĞE DÖNÜK HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

Düzenlediği basın toplantısında Gaziantep Ticaret Odasının geleceğe dönük projelerini ve hedeflerini anlatan Tuncay Yıldırım, “Gaziantep Ticaret Odası’nın 120 yıllık kültürüne, gelenek ve göreneklerine göre hareket etmek. Yeni projelerle ve yeni bakış açıları ile üyelerimize hizmet etmek. Odamızın 120 yıllık tarihi boyunca biriktirdiği kurum hafızasını, kültürünü sahiplenmek. Attığımız her adımda ahengi yitirmemek. Ama öncelikle ekip olarak ajandamızda var olan Gaziantep’in geleceğini şekillendirecek, yenilikçi bir bakış açısı kazandıracak projelerimizden bahsetmek istiyorum. Yönetim olarak kurum hafızasına ve kültürüne sahip çıkma ilkemizden hareketle öncelikle bizden önceki yönetimlerin başlattığı projelere sahip çıktık. Teslim aldığımız bayrağı daha ileriye taşımak için, şehrimizin geleceğine yön verebilmek için, Gaziantep’in bugünkü başarısının mimarları üyelerimiz başta olmak üzere Gaziantep ve bölge iş dünyasının hizmetine sunmak üzere de GTO’nun uzman kadrosu ile birlikte yeni projeleri başlattık” şeklinde konuştu.

İHRACAT KOÇLUĞU PROJESİ

“Üyelerimize profesyonel ihracat danışmanlığı vereceğimiz bir projeyi bir kez daha hayata geçireceğiz. 2014 ve 2017 yılında da gerçekleştirilen ve katılımcı firmalardan olumlu dönüşler aldığımız İhracat Koçluğu projesini yeniden başlattık” diye sözlerini sürdüren Yıldırım, “İhracat yapmak isteyen veya ihracat hacmini arttırmak isteyen GTO üyelerinin ihracat koçu oluyoruz. Başvuru yapan üyelerimize 2 gün sürecek uygulamalı bir eğitim verilecek.  Eğitime katılanlar arasından belirlenen 10 firmaya da 5 ay GTO uzmanları ve dış ticaret danışmanları aracılığıyla hedef pazar belirleme, müşteri bulma ve satış konularında aktif bir danışmanlık hizmeti verilecek. Bire bir alınacak danışmanlık hizmetinin maliyetinin yüzde 60’ı Odamız, yüzde 40’ı ise projeye katılan firmalar tarafından karşılanacak. Hedefimiz bu hizmeti sürekli ve kurumsal bir biçimde üyelerimize sunmak. Bunun için de Odamız bünyesinde  ‘Ticari İstihbarat ve Dış Ticaret Danışma Merkezi’ kurmaya hazırlanıyoruz” dedi.

ANTEP FISTIĞI VE KURUYEMİŞ SEKTÖRÜ DIŞ PAZARLARA AÇILIYOR PROJESİ

Yıldırım, “Son dönemde sıklıkla fiyatı ile gündeme gelen alamet-i farikamız, yeşil altınımız Antep fıstığımız için bir projeye başlıyoruz. Özellikle sektörün dışa açılmasına odaklandık bu projede. Ticaret Bakanlığımızın destekleri ile Antep Fıstığı ve Kuruyemiş Sektöründe faaliyet gösteren firmalarımızın dış pazarlara açılımına destek olmaya çalışacağız. Bunun için proje kapsamında eğitim, danışmanlık,  hedef pazarlara yönelik yurt dışı heyet programları ve alım heyeti organizasyonları düzenleyeceğiz” diye konuştu.

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ ALIM HEYETİ ORGANİZASYONU

Hazır giyim sektörüne ilişkin görüşlerini de anlatan Yıldırım, “Gaziantep ekonomisi için büyük önem arz eden bir başka sektör de biliyorsunuz ki hazır giyim. Yine Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle bu kez Triko ve Konfeksiyon Sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerimizi destekleyecek olan bir projeyi başlatıyoruz. Gaziantep bu sektörlerde ciddi bir üretim payına sahip. Ancak ihracatı İstanbul’daki firmalar aracılığıyla dolaylı olarak yapıyor. İşte asıl amacımız bu dolaylı ihracatı azaltmak ve firmalarımızı direkt ihracatçılara dönüştürmek. Nisan ayında Polonya, Ukrayna ve Rusya’dan triko alım yapan firmaları Gaziantep’e getirerek, firmalarımızla görüşmelerde bulanacakları bir organizasyon düzenleyeceğiz” dedi.

SEKTÖREL FUAR ZİYARETLERİ

“Oda olarak üyelerimizin sektörleri ile ilgili gelişmeleri küresel düzeyde takip edebilmeleri için gerçekleştirdiği temel faaliyetlerden biri de yurtdışı fuar ve inceleme gezileridir” şeklinde sözlerini sürdüren GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, “Biz de bu geleneksel faaliyete sahip çıktık, hatta bu hizmetten daha fazla sektörün faydalanması için gayret ediyoruz. KOSGEB desteğiyle düzenlediğimiz organizasyonlar ile firmalarımızın yurtdışı pazarlara ulaşımını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Ekranda da gördüğünüz gibi 2019 yılının Nisan ayına kadar 10 farklı program düzenleyeceğiz” dedi.

İŞLETMELERDE DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ VE İHRACATI GELİŞTİRME MERKEZİ

“Artık Endüstri 4.0 dönemindeyiz. Bunun temelinde de dijital dönüşüm var. Daha sağlam adımlarla ilerleyebilmek ve rekabet gücümüzü artırabilmenin tek yolu, çağa ayak uydurmaktır. Gaziantep'te mevcut hizmet ve üretim süreçlerini geleneksel üretim modellerinden kurtarıp teknoloji ve inovasyon ile buluşturmazsak, döviz kurlarının dalgalanmaları karşısında alacağımız pozisyonları düşünmeye mahkûm oluruz” diye sözlerini sürdüren Yıldırım, “Ülke ekonomisinde önemli bir güç haline gelmiş olan Gaziantep sanayi altyapısının geleneksel üretim modellerinden teknolojik üretim modellerine geçişini hızlandırmamız lazım. GTO olarak KOBİ’lere dijital dönüşüm ve ihracat danışmanlığı hizmetleri vereceğimiz bir “Dijital Dönüşüm Merkezi” kuruyoruz. 14 milyon TL bütçeli projemiz için Kalkınma Bakanlığından 5 milyon TL destek almaya hak kazandık. Merkezimizde işletmelerimize ve girişimcilere, dijital dönüşüm ile ihracat danışmanlığı konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti sunacağız” diye konuştu.

GAZİANTEP GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ

Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“İpekyolu Kalkınma Ajansı ile girişimcilik ile ilgili bir proje için protokol imzaladık. “Girişimcilik Ekosistemi Stratejisinin Geliştirilmesine Yönelik Fizibilite Çalışması Projesi" işbirliği protokolü. Proje kapsamında öncelikle girişimciliğin artması ve yaygınlaştırılması için mevcut potansiyeli görmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. İlimizin yeni yatırımlara ve yeni iş alanlarına ihtiyacı var. Oda olarak girişimcilik fikirlerinin hayata geçmesinde nasıl bir rol oynayabiliriz, nasıl bir mekanizma kurabiliriz, bu çalışma bize bunları gösterecek. Kısacası kuracağımız mekanizma ya da Merkez, girişimci adaylarının doğru yönlendirilmesine destek olacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yürütülen bir proje var: "Türkiye Ticaret Merkezleri Projesi". Bu kapsamda Amerika'nın Los Angeles kentindeki gıda firmalarına hizmet verecek bir merkez kurma çalışmalarına başladık. Bu merkezler özellikle yurtdışı pazarlara açılmakta zorluk çeken orta ve küçük ölçekli firmaların uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu merkezler, yurtdışında tek başına şube açma imkânı olmayan şirketlerimize ofis/depo/teşhir salonu alanlarıyla, şirketlerimizin yurtdışı pazarlara girişine yardımcı oluyor. Ofisleri ve teşhir salonlarıyla ülkemizin, ihracatçı firmalarımızın ve Türk ürünlerinin adeta tanıtım üssü. Yıl boyunca sürekli fuar merkezi mantığında işleyen Türk Ticaret Merkezleri vasıtasıyla firmalar ürünlerini sergileme imkânı bulabiliyor. Aynı zamanda bu merkezlerin kira, istihdam, dekorasyon/kurulum ve tanıtım harcamaları için Ekonomi Bakanlığı Hedef ve Öncelikli ülkelerde %75, diğer ülkelerde %60 oranında destek veriyor. Sadece gıda sektörüne hizmet vermesi hedefi ile başlattığımız projeye şu ana kadar 18 firma başvuru yaptı.

“BAKLAVANIN FİYATI SADECE FISTIKLI ÖLÇÜLMEZ”

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım baklava fiyatlarına ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, baklava fiyatlarında yaşanan yükselişin sadece fıstık fiyatlarıyla ilgili olmadığını anlattı. Yıldırım, “Baklavanın ana malzemelerinden biri olan Antep fıstığı fiyatları yıl içinde dalgalanıp değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak baklavanın maliyetini, fiyatını belirleyen tek unsur içine konulan fıstık değildir. Sadeyağ, kaymak, baklavalık un, şeker, işçilik maliyetleri fiyatı belirleyen bileşenlerdir. Antep fıstığı bu şehrin yüz akı, dünyanın her tarafını gezen kültür ve gastronomi elçisidir. Fıstığımız hem taze kabuğuyla hem de kurutulup kavrulmuş haliyle damak çatlatan bir meyvedir. Öyle ki Antep fıstığı dünyanın dört bir yanında gıda endüstrisinde de sıkça kullanılan, çikolatalara, pastalara, kek ve kurabiyelere renk ve lezzet katan önemli bir üründür. Ancak unutulmamalıdır ki fıstığın değerini arttıran en önemli ürün Antep baklavasıdır. Deyim yerindeyse baklava ve fıstık Gaziantep’te âşık ile maşuk gibidir. Birbirinden ayrılamaz, biri olmazsa öbürü de olmaz. Antep baklavasını Antep fıstığı dışında bir malzeme ile (fındık, ceviz) yapmak, onun coğrafi işaret tesciline aykırıdır, kabul edilemez. Son günlerde şehrimizde baklava fiyatının hâlâ tartışılıyor olması her iki sektöre de zarar vermektedir. Şehrimizin ekonomik ve ticari hayatına yön veren, binlerce ailenin geçim kaynağı olan bu iki güçlü sektör bu konularla gündeme gelmemelidir. Şehrimizin adını dünyaya duyuran baklavamız ile fıstığımızı nasıl daha iyi tanıtabiliriz diye düşünmek ve hareket etmek meselenin çözümü için atılacak ilk adım olacaktır. Gaziantep Ticaret Odası olarak bu iki değerli ürünümüzün satış fiyatları ile ilgili bilgi kirliliğinin önüne geçmek, iki ürünün de piyasa değerlerinin korunması, üretilmesi, pazarlanması ve satılması konusunda ilgili komitelerimizle tam uyum ve iletişim hâlinde olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyurur, bütün üyelerimize bol kazançlı ve hayırlı işler dileriz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER