Gündem

Mahmut Toğrul “Güçlü muhalefet yapacağız”

Mahmut Toğrul “Güçlü muhalefet yapacağız”
03-11-2015 07:58
Gaziantep

1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Güçlü bir muhalefet yaparak, Türkiye’ye nasıl muhalefet yapılacağını göstereceğiz” diye konuştu.

HDP’nin Gaziantep özelinde oylarının azalmasında en önemli faktör, ekonomik istikrarın tek başına iktidarın yönetime gelmesiyle olacağı gibi kamuoyunda yanlış bir inanç var. Türkiye genelinde de bu algının etkili olduğunu düşünüyorum. ‘Tek parti eşittir istikrar’, ‘Muhalefet partileri koalisyon oluşturamıyorlarsa AK Parti’ye oy verelim, tek parti hükümeti kurulsun. Ülkede var olan ekonomik kriz atlatılabilsin’ anlayışlarının etkili olduğunu düşünüyorum. Bir diğer önemli etken ise Türkiye’de son dönemde bir korku ve terör estirildi. Çok ciddi baskı altına alındık, toplu bir şekilde seçim çalışması yapamadık. İnsanlarla evlerinde ve küçük toplantılarda bir araya gelebildik. Kampanya yürütme şansımız olmadı. Toplum korkutuldu, toplum cendereye alındı. Vatandaşlarda, ‘Verelim oyu AK Parti’ye kurtulalım’ algısı ile AK Parti’ye yönelimler olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“KAYBA UĞRADIK”

Tam anlamıyla bir seçim kampanyası yürütemediklerinin altını çizen Toğrul, “Son dönemlerde bombalı saldırılar, Gaziantep’te insanların bir araya gelmekten çekinmeleri etkili oldu. Bir tarafta devletin tüm olanakları ile bir seçim kampanyası yürütülüyor diğer taraftan siz değil kampanya yürütmeyi insanları bir araya getirmekten imtina ediyorsunuz. Çünkü orda yaşanabilecek olumsuz bir olayın sorumluluğunu alamazdık. Toplumda ve bizde böyle bir kaygı vardı. Tüm bunlar birleşince HDP olarak bir kayba uğradık. Biz daha öncede 20 milletvekili ile güçlü bir muhalefet yapmıştık. Bu seçimde iktidar olmak ya da iktidarın bir köşesinde olmak gibi bir hedefimiz yoktu. Biz 60 milletvekili ile de çok iyi bir muhalefeti ortaya koyabileceğimizi düşünüyorum. Dolayısıyla Türkiye muhalefetin nasıl davranabildiğini, nasıl muhalefet yapılabileceğini önümüzdeki süreçte görecektir” diye konuştu.

“CELAL DOĞAN MARKA BİR İSİM”

Celal Doğan’ın Gaziantep’ten aday gösterilmemesini değerlendiren Toğrul, “Celal Doğan’ın etkisini doğrudan ölçmek imkansız ancak Celal Doğan bir markadır. Celal Doğan’ın burada olması bir etki yaratacaktır. Fakat Türkiye geneline baktığımızda bunu doğrudan Celal Doğan’a bağlamak, eksik kalır diye düşünüyoruz. Şanlıurfa’da Celal Doğan yoktu ama en büyük kaybı Şanlıurfa’da yaşadık. Gaziantep’teki oy kaybını tamamen Celal Doğan’a bağlayıp diğer faktörleri görmezsek, eksik olur diye düşünüyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER