Yaklaşık 50 yıldır meyan şerbeti yapıp satan Halil Gezer, Gaziantep ve bölgede özellikle sıcak yaz günlerinde sıkça tüketilen meyan şerbetinin yazlı- kışlı tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Meyan bitkisi kökünden üretilen ve özellikle yaz aylarında serinlemek için buzla servis edilip içilen şerbete sıcak havalarda talep daha fazla oluyor. Faydası saymakla bitmek bilmeyen meyan şerbetinin sadece sıcak havalarda değil yılın 12 ayında da tüketilmesi gerektiğini söyleyen meyan şerbetçi Halil Gezer, vatandaşlara çok önemli uyarılarda bulundu.
“MEYANI YAZIN SOĞUK SUYLA, KIŞIN SICAK SUYLA İÇEBİLİRSİNİZ”
Gaziantep ve bölgede özellikle sıcak yaz günlerinde ve Ramazan ayında daha çok tüketilen meyan şerbetinin yazlı-kışlı içilmesi gerektiğini belirten Gezer şöyle devam etti: “Serinletici etkisiyle yaz aylarının vazgeçilmezi olan meyan kökünün, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici, ses kısıklığını giderici, ateş düşürücü ve yara iyileştirici özelliği bulunuyor. Faydası saymakla bitmeyen meyan şerbetini halkımız sadece Ramazan ayında ve sıcak havalarda tüketiyor. Halbuki meyan şerbeti 12 ay 4 mevsim tüketilebilir. Yazın soğuk buzlu suyla yaparsın serinletir. Kışında sıcak suyla yaparsın vücudun direncini arttırır. Böbrek taşlarına, idrar yollarına, mideye, mide asidinin yüzde 70 yok etmeye yardımcı olan meyan kesinlikle kışında yazında tüketilmeli” ifadelerini kullandı.