Gaziantep Elektronikçiler Odası Başkanı Mehmet Kaplan, çanak anten montajında dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Uzman bir elektronikçi tarafından montajlanmayan bir uygu anteninin bazen can kaybına yol açtığını anlatan Kaplan, vatandaşları bu konuda uyardı.
Mehmet Kaplan konuya ilişkin açıklamasında, çanak anten montajı yapmanın tecrübeye dayalı bir iş olduğuna dikkat çekti. Kaplan, “Birazda iş güvenliği açısından riskli yanları bulunmaktadır. Tecrübeli kişiler çatı balkon gibi yerlerde kendi dengelerini sağlayabilecek bir takım önlemler almaları gerekir. Daha sonra çanak antenin kurulacağı yönün, uydunun, frekanslarının bilgileri elinde olmalı veya tecrübeli ise hafızasında olmalı. Bu montajı yapacağı, uydunun yönünü bulacağı ölçüm cihazlarının olması gerekir. En iyi yönü ayarlamak ölçüm cihazları sayesinde mümkündür” şeklinde konuştu.
“EN ÇOK NELERE DİKKAT EDİLMELİ?”
Kaplan açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Anten direğinin sağlam bir şekilde tespit edilebileceği bir zemin bulunması. (Beton platform, çatı terası, asansör makine dairesi üstü türü zeminler bu iş için özellikle uygun olmaktadır.) Sabit antenler için zeminin düşey veya yatay, hatta eğimli olması sorun değildir. Çelik dübel ankorajının uygun şekilde yapılabileceği tercihen beton zemin aranmalıdır. Böyle bir zemin bulunamaması halinde çelik konstrüksiyon veya betonarme olarak bu zemin hazırlanır. Kiremit çatılarda çatı mahyası anten montaj ayağı ve matkap girecek kadar kiremitler söküldükten, tahtalar kesilip açıldıktan sonra, ayak çatıtavan betonuna çelik dübeller ile monte edilir. Antenin ve direğinin büyüklüğüne göre 8-16mm arası çaplı dübeller kullanılır. Esnemesi olmayan ahşap konstrüksiyon üzerine veya balkon demirlerine de montaj yapılabilir. Montaj noktasının söz konusu uydu azimut ve elevasyonunda gökyüzünü engelsiz görebilir durumda olması. ( Hareketli antenler için bu tüm sabit uyduların bulunduğu Clarke kuşağını görebilmesi demektir.) Ayrıca montaj noktasının yerel mikrodalga linklerinin veya kuvvetli manyetik alanların güzergahı üzerinde de bulunmamasına dikkat edilmelidir. Montaj noktasının servis ve ayar işlemleri sırasında, ya da daha sonra başka bir uyduya ayar değişikliği yapmak istendiğinde çanağın döndürülebilmesini veya LNB'ye elle erişilebilirliği engeller bir konumda olmaması. Çanağın mekanik olarak hasar görebileceği şiddetli rüzgarlar, atılan, uçuşan objeler, konaklayan iri kuşların güzergahında bulunmaması. Şiddetli is, kurum, çamur, böcek istilası, veya kimyasal kirlenmelere maruz kalınacak yerlerin seçilmemesi gerekir. Antenin görüş alanı önüne daha sonra geçebilecek konstrüksiyon,i nşaat, veya büyüyen ağaçlar antenin çalışmasını engeller. Yıldırım çekebilen açık alanlarda özel tertibat gerekir. Ayrıca çanak anten güneş ışınlarını da LNB üzerine odakladığından güneşin öğlen saatlerinde tam da uydunun bulunduğu pozisyondan geçtiği durumlarda oluşacak yüksek hararet LNB yi tahrip edebilir.”