Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakülteleri ile Gaziantep’teki Mühendis Oda Başkan ve temsilcileri bir araya geldi. GAÜN Mühendislik Fakültesi ile TargeT Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğiyle düzenlenen, Mühendis Odaları Kampüste Zirvesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda mühendis yetiştirme süreci ele alındı.
Zirvenin moderatörlüğünü yapan GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram açılışta yaptığı konuşmasında, kampüste ilk defa üniversitenin, oda başkanlarının ve öğrencilerin biraya geldiğine dikkat çekerek, odaların mühendisliğin en önemli argümanlarından biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bayram, “Sizin ne kadar mühendislik yapacağınız ve bu mühendislik formasyonuna ne kadar uygun olup olmayacağınızı odaların karar vermesi gerekiyor. Dolayısıyla odaların örgütlü olarak teslim aldıkları mezunları mühendislik hayatında işlemeleri ve bunların onayını vermeleri gerekiyor. Yurtdışında bu iş böyle yürüyor ve bu durumu çok önemsiyorum. Türkiye’nin her yerinde üniversiteler olup bu üniversitelerde mühendislik fakülteleri var. Bu rekabet ortamında mezun olacak mühendislerin gelişebilmesi üniversitelere ve odalara için çok önemli görevler düşüyor” diye konuştu.
“Odaların yönetimleri aktif olmalı”
Gaziantep Makine Mühendisleri Odasına bağlı 2 bin 100 civarında üyesi olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası Başkanı Gürcan Ülgey, “Mühendislikler yıllara münhasır geliştiği için bünyemizde mekatronik ve endüstri mühendisliği gibi paydaşlarımız yer almakta. Odaların yönetimleri aktif olmalı. Her zaman demokratik, eşit, paylaşımcı yapıdan yanayız ve bilim her şeyin üzerinde olmalı” dedi.
“Umudunuzu yitirmeyin”
Türkiye’de İnşaat Mühendisleri Odasına bağlı 110 bin kayıtlı mühendisin olduğuna dikkat çeken Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Siz öğrencilerin geçtiği yollardan bizde geçtik. Çalışarak, azmederek ve zamandan fedakârlık ederek öncelikle mesleki tecrübelerimi geliştirmeye çalıştım. Herkese bir iş imkânı var. Önemli olan umudunuzu kaybetmeden, moralinizi yüksek tutmanız ve tecrübe kazanmak için gayret etmeniz. Gaziantep Üniversitesine ve hocalarınıza güvenin” diye konuştu.
“Gıda Mühendisliği yeni bir dal”
Türkiye’nin ilk gıda mühendislerinden ve Gaziantep’inde ilk gıda mühendisi olduğunu ifade eden Gıda Mühendisliği Gaziantep Onur Üyesi Ergün Uğurluer, “Gıda Mühendisliği yeni bir dal, 1975 yılından bu yana ülkemizde var. Oda olarak ise 1996 yılında TMMOB bünyesine katıldı. Daha önce kimya mühendisliği içindeydik. Yakın zamana kadar odanın il temsilcisiydim. Fakat son genel kurulda onur üyesi seçildim. Şu an 325’e yakın üyemiz ve tüm Türkiye de odaya kayıtlı 15 bin üyemiz var. En az bu kadar da bu kayıtsız gıda mühendisi bulunmakta” ifadelerini kullandı.
“Mesleki tecrübeler Odalarda olur”
Bir mühendisin meslek sahibi olduktan sonra alacağı eğitimler, çalışma hedefleri, neler üretebileceğini ve tecrübelerini odalarda edindiğini aktaran Gaziantep Elektronik Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Başkanı Nahit Eser, “Mühendis hesap adamıdır. Mezun olduktan sonra öğrendiğiniz bu hesapların icra etme yoluna bakarsınız. Okulda aldığı bilimsel eğitimden sonra bu eğitimleri nerelerde, nasıl, hangi usul ve kanuna göre uygulanacağınızı, tatbik edeceğinizi odalarda öğrenirsiniz. Yine bir iş ile ilgili olarak dünyada hangi standartlar uygulanıyor konusunu da odalar vasıtasıyla öğreniyorsunuz” diyerek, odaların çok önemli görevleri ve yetkileri bulunduğunu söyledi.
“Etkili iletişim ve sürekli öğrenim becerisi kazandırıyoruz”
Fizik Mühendisleri Oda Temsilcisi ve GAÜN Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmettin Yazıcı” Sahipsiz mühendisliğin sahibi olarak buradayım. Bazı kanunlar sosyal olarak toplumun hayatını şekillendirir. İnsanoğlu kendi eliyle hayatına şekil verir. Fizik Mühendisliği tabi kanunu olup sosyal kanunu olmadığı için çok fazla hayatımıza girmemiştir. Ancak hayatımızın her evresinde olan bir olgudur” diyerek, Fizik Mühendisliği Odası ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.
“Fakültelerimizin gençlik kollarına teşekkür ediyorum”
Makine Mühendisler Odası çatısı altında meslek dalı komisyonu olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getiren Endüstri Mühendisliği Oda Temsilcisi Özge Renkli Dağ, “Makine Mühendisleri Odası ile sıkı bir işbirliği içinde çalışıyoruz. Endüstri Mühendisliği uzmanlığına yönelik ana komisyonumuzda yatırım hizmetleri ve stratejik planlama yetkilendirme eğitimlerimiz var. Bunun yanında verimlilik, enerji yönetimi, bilirkişilik, işçi sağlığı ve güvenliği, tedarik, lojistik yönetimi gibi konularda da eğitim seminerlerimiz oluyor. Öğrenci arkadaşlarımızı odamıza davet ediyorum. Odaya gelip, gitmek onlara tecrübe kazandıracaktır” şeklinde konuştu.
“Odalarınızı sahiplenin”
Kahramanmaraş Tekstil Mühendisleri İl Temsilcisi ve Sütçü imam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasemin Aydoğmuş Korkmaz da konuşmasında şunları söyledi “Bilinçli bir tüketici kitlesi var. Bu bağlamda üretmeden Türkiye’nin var olmayacağını düşünerek, siz sevgili gençler odalarınızı sahiplenin, dallarınıza destek verin ve bu bayrak yarışını sizler sürdürmeniz gerekiyor” dedi.