Ekonomi

Otomotiv için organize sanayi talebi

Otomotiv için organize sanayi talebi
08-03-2018 09:08
Gaziantep

İşadamı Tayfun Aygın, Gaziantep'e otomobile yönelik Organize Sanayi bölgesi talebinde bulunarak, siyasetçi ve sivil toplum örgütlerine çağrıda bulundu.

Tayfun Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Tayfur Aygın, Gaziantep Ticaret Odası önderliğinde başlatılacak bir çalışma ile Ar-ge ağırlıklı, teknik donanımlı ve yeni nesil, okumuş gençlerin önünü açacak, desteklere hazır, otomotive yönelik bir Organize Sanayi Bölgesi planlanabileceğini belirtti. Aygın, "Gaziantep Ticaret Odası önderliğinde başlatılacak bir çalışma ile kentin tüm siyasileri ile el ele vererek otomotiv sektörüne yönelik, ar-ge ağırlıklı teknik donanımlı ve yeni nesil okumuş gençlerin önünü açacak, desteklere hazır, otomotive yönelik bir Organize Sanayi Bölgesi planlanabilir. Bu sayede Gaziantep, önümüzdeki 5-10 yılı planlayarak, ekonomik sıkıntılar azaltılıp yeni fırsatlar yakalanabilir. Ve Gaziantep’e yaşanacak olan kaliteli beyin göçünde artış sağlanır” dedi. Gaziantep’in çok önemli bir lokasyon olduğunu ifade eden Aygın, "Gaziantep, otomotiv sektöründe büyük bir potansiyel barındırıyor, bu farkındalığı çağımız şartlarında iyi planlayıp, otomotiv ve otomotiv yan sanayinde ülkemizin önemli bölgelerinden biri haline gelebiliriz. 3. ve 4. nesil yetişmiş kuşakları işin içine katıp, planlı ve ülke ihracatına katkıda bulunan projeler oluşturmalıyız. Küsget’ teki yaratıcı ustalarımız, şanzıman motor karoseri konusundaki uzmanlaşmış firmalarımız var. Yedek parça konusunda yıllarca toptan ve perakende satış yapan firmalarımız, bisiklet ve motosiklet konusunda üretici firmalarımız, iş makinesi ve forklift alanındaki üretici firmalarımız, Otomotivciler Derneği, Oto Center merkezimiz ve diğer sektörlerdeki, yan sanayideki üretici firmalar da hesaba katıldığında, büyük bir potansiyel olduğu gerçeği aşikar. Bunu Gaziantep olarak iyi değerlendirip, fırsata çevirmemiz lazım” İfadelerini kullandı

"Hibrit araçlar konusunda mevcut potansiyeli yapılandırmalıyız"

Kentteki hibrit araçlar konusndaki potansiyele de dikkat çeken tecrübeli işadamı, "Gelecek elektrikli ve hibrit araçlarda, mevcut potansiyel iyi yapılandırılıp bazı sektörel ve tüm kenti kapsayan projeler üzerinde çalışmalar yapmalıyız. Mesela elektrikli bisiklet ve motosiklet üzerine bugün Gaziantep’te 3-4 firmanın montaj anlamında ciddi yatırımları var. Bu firmalara eleman, ar-ge ve pazar desteği sağlanıp, sermaye yapıları güçlendirilip kapasiteleri artırılabilir. Yan sanayi konusunda yatırımlar yapılabilir.

Özellikle elektrikli araçlarda sektör dinamikleri bir araya gelip üretim startı verilebilir. Buna sektorün yanısıra şehrin önemli firmaları da dahil edilerek güç birliği yapılabilir. Özellİkle; maliye, ssk, zabıta, belediye, sağlık bakanlığı, emniyet ve diğer kamu kuruşlarına yönelik 2-3 tip elektrikli araç projesi ile başlanıp sonrasında öğrenciler ve düşük gelirli vatandaşlar için; küçük, kaliteli elektrikli araçlar üzerine yoğunlaşılabilir. Bunları yapmak için önce farkındalık sonra kararlılık gerekir. Bunun için de, başta Gaziantep Ticaret Odası olmak üzere, sektör oyuncuları ve şehrin siyasi büyükleri ile iletişim halinde olup, elimizi taşın altına koymalıyız" şeklinde konuştu.

"Yan sanayi mevcut makine üretim sektörünü de ayağa kaldırır"

Aygın, mevcut ilkokul ve ortaokul mezunu yetenekli ustaların en az 2-3 yabancı dil bilen genç nesillerle yol yürümelerinin sağlanması gerektiğini de vurgulayarak, “Şu anda birçok ürün ve yedek parça küçük hacimlerle de olsa Gaziantep’te olsa üretiliyor. Neden daha büyük ve önemli otomotiv fabrikalarına direkt -çalışan firmalarımız olmasın ki? Böylelikle, üretici makine sektörüne de canlılık kazandırmış olur. Kentimizi bir adım daha ön plana çıkarmayı başarmış oluruz" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER