Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, son günlerde boşanma süreci yaşayan kadınlara yönelik şiddet olaylarını kınadıklarını açıkladı. Şarklı, boşanma süreçlerinde en önemli etkenin bugün itibariyle pembe diziler, ekonomik sıkıntılar, hoşgörüsüzlüğün olduğunu söyledi. Eşlerin birlikte zaman geçirememesinden kaynaklı olarak ta boşanma davalarının arttığına dikkat çeken Şarklı, boşanma süreçlerinde kadına yönelik şiddet olaylarının kesinlikle kabul edilemeyeceğine dikkat çekti.
GAZİANTEP BOŞANMA ORANLARINDA BÖLGE BİRİNCİSİ
2018 yılında Türkiye’de iller bazında boşanma sayısının binin üzerinde olduğu diğer iller Marmara Bölgesi’nde Kocaeli, Bursa ve Balıkesir; Ege Bölgesi’nde Manisa, Aydın ve Muğla; İç Anadolu Bölgesi’nde Konya ve Kayseri; Akdeniz Bölgesi’nde Antalya, Mersin, Adana ve Hatay; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise Gaziantep oldu. Gaziantep’te 2018 yılında 2 bin 976 çift boşandı. Gaziantep’i 2 bin 511 ile Hatay, bin 798 ile Kahramanmaraş ve bin 166 ile Şanlıurfa illeri takip etti.
“TOPLUMSAL DUYARSIZLIK GİDEREK ARTIYOR”
Aile yapısında eşlerin pembe dizi, ekonomik sıkıntılar ve benzeri olaylardan dolayı birlikte zaman geçiremediğini ve bundan kaynaklı olarak ta boşanma davalarında ülke genelinde önemli bir artışın gözlendiğine dikkat çeken Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı şu ifadelere yer verdi;
“Türkiye genelinde boşanma oranları hızla artıyor. Türkiye genelinde 2018 yılında 142 bin 448 çift boşandı. Türkiye’de genelinde en fazla boşanma oranı ile İstanbul birinci olurken, Gaziantep’te ise 2 bin 976 çift boşandı. Türkiye’de evlilik oranlarının yanı sıra boşanma oranları da her geçen gün artıyor. 2017 yılında 128 bin 411 iken 2018 yılında yüzde 10,9 artarak 142 bin 448 oldu. 2018 yılında Türkiye’de 142 bin 448 karı-koca boşanmıştır. İstanbul’da 30 bin 336 çift boşanırken İzmir’de 11 bin 994; Ankara’da ise 11 bin 696 çift boşandı.”
“AVUKAT SAYISI ARTIYOR”
Türkiye Barolar Birliği verilerine göre 2018 yılında Türkiye’de barolara kayıtlı 116 bin 779 avukat bulunuyor. Gaziantep, en fazla avukat sayısına sahip iller arasında 9.sırada yer aldı. Şarklı bu konuya ilişkin olarak ta şu açıklamalarda bulundu;
“Türkiye’de Hukuk Fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye genelinde bulunan Hukuk Fakültelerinden mezun olan öğrenciler mesleğe ilk adımlarını artarken, kentlerde de avukat sayılarından bir hayli artış olduğu gözlemlendi. Türkiye Barolar Birliği tarafından Barolara kayıtlı avukat sayıları açıklandı. Açıklanan verilere göre, 2018 yılında barolara kayıtlı 116 bin 779 avukat bulunuyor.
GAZİANTEP 9.SIRADA YER ALDI
Türkiye Barolar Birliği verilerine göre, Gaziantep Barosu’na kayıtlı bin 671 avukat bulunuyor. Gaziantep, Türkiye’de en fazla avukat sayısına sahip iller arasında 9.sırada yer aldı. Kentte bulunan 4 üniversiteden iki tanesinde Hukuk Fakültesi bulunurken, 2019 yılında bu sayının daha da artması bekleniyor.