Yaşam

Profesyonelliğin iş hayatımızdaki yeri

Profesyonelliğin iş hayatımızdaki yeri
03-03-2016 11:28
Gaziantep

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Öğretim Görevlisi Sezer Avcı, iş hayatında önemli bir kavram olan profesyonellik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sezer Avcı, son yıllarda teknoloji, yaşamla eşdeğer bir hız içinde yenilendiğini söyledi. Artan teknoloji ile profesyonelliğin de daha fazla önem taşıdığını belirten Avcı, "Yaşam hızla akarken her an yeni teknik gelişmeler de yaşanıyor. Bu gelişmeleri insan yararına doğru kullanmak içinse çalışılan alanda gerekli olan bilgiye ve mesleki donanıma sahip olunması gerekiyor. Geçmişten gelen birikimlerin ortaya çıkardığı gelişmeler her alanda yeni anlayış ve yaklaşım biçimlerini de beraberinde getiriyor. İnsanlığın gelişiminin yüksek olduğu bu yüzyılda profesyonellik daha da bir önem kazandı. Profesyonellik kavramının tanımı kişiden kişiye ve farklı meslek gruplarına göre de değişmektedir. Günümüzde profesyonellik kavramı daha da önem taşıyarak kişinin yaptığı işte profesyonel olması ve profesyonelliği benimsemesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Belirli bir alanda yüksek oranda uzmanlık, bilgi, beceri, tutum ve davranış biçimine profesyonellik denir. Eğitimi ve deneyimiyle işini gerçekleştirerek karşılığında hak ettiği maddi kazancı sağlayabilen de profesyoneldir. Bir işin profesyoneli olmak, onu en ince ayrıntılarına kadar kavramış olmayı ve uygulayabilmeyi gerektirir. Bir işi en düzgün ve özenli, bununla beraber en az hata ile yerine getirme profesyonelliğin göstergesidir. Profesyonellik, toplumda iş yapan herkesin benimsemesi gereken bir düşünce ve davranış biçimidir. Nasıl göründüğünüz, konuştuğunuz, yazdığınız, hareketleriniz ve nasıl iş yaptığınız toplumca sürekli değerlendirilerek profesyonel olup olmadığınıza karar verilmektedir. Profesyonellik, yalnız yönetici, teknisyen, öğretmen, siyasetçi, sporcu, yazar ya da sanatkara uygun görülen bir sıfat değildir. Tüm çalışanları, tüm insanları kapsayan bir yaklaşımdır” dedi.

“PROFESYONELLİK DİNAMİK VE ÇABA HARCAMAYI İÇEREN BİR SÜREÇTİR”

Her hangi bir bireyin, profesyonel olup olmadığını çalışma alanına yönelik bazı kriterleri yerine getirip getirmediğine bakarak, değerlendirebileceğini Avcı, “Profesyonellik ancak bu kriterlerin yerine gelmesi bağlamında tanımlanabilir. Profesyonellik dinamik ve çaba harcamayı içeren bir süreçtir. Profesyonelliğin değerlendirilmesinde temel alınması gerekenler ise şunlardır, Bireysel sorumluluğun olması, Bilgi bütünü temelinde öğrenilmiş olması, Kuramsal bilginin yeniden üretilebilir olması, Eğitimsel bir disiplin doğrultusunda tekniklerin öğretilebilir olması, Örgütlenmesinin çok iyi yapılmış olması, Alturizm(özgecilik) yoluyla üyelerin birbirlerine yardım etmeye eğilimli ve toplum yararına çalışmaya istekli olması” şeklinde konuştu.

“MESLEKİ PROFESYONELLİĞİN ÖNEMİ”

Her insanın doğuştan getirdiği kendisine özgü yetenekleri, potansiyeli, farklı gizli güçleri olduğunu savunan Sezer Avcı; “İnsanlar yaşamları boyunca bunları ortaya koymak, kullanmak ve geliştirmek ister. Bu gelişimi sağlayacak olan meslektir. Doğuştan getirilen yetenekler, potansiyeller ve daha sonra öğrenme yolu ile kazanılan bilgi ve becerilerin en iyi şekilde kullanılabilmesi doğru meslek seçimiyle mümkündür. Meslek, insanların hayatlarını kazanmak için, belirli bir eğitim yoluyla kazandığı bilgi ve becerilere dayalı sürdürdükleri etkinlikler bütünüdür. Her meslek kendine özgü görev, rol ve işlevlerin yanı sıra genel bazı işlevlerde de yer alır. Bunlardan mesleğe özel, spesifik rol ve işlevler o mesleğe profesyonel nitelik kazandırır. Günümüzde yaşanan hızlı toplumsal değişme ve teknolojik gelişmeler, mesleki profesyonelliği zorunlu kılmaktadır. Mesleki profesyonelliğin gelişmemiş olması önce bireyi ardından da kurumu etkileyecektir. Bu da hizmet kalitesinin düşmesine ve kurumsal sorunlara yol açacaktır” diyerek profesyonellikle ilgili açıklamalarda bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER