Ülke genelinde ilaç yokluğu giderek büyüyor. Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, yaşanan sorunun giderek büyüdüğüne dikka çekti. Demirci; "Hasta ilaca ulaşmıyor, eczacı hastaya ilacı sunamıyor. Sağlık Bakanlığı da ilaç yokluğu sorununu kabul ediyor ve çözeceğiz diyor ama kronikleşen ilaç yokluğu bir günde çözülecek bir sorun değil" şeklinde konuştu.
"İLAÇTA YOKLUK KADAR FİYATTA SORUN"
"Her şeyin temelinde hiç şüphesiz ekonomi var. Son dönemde sadece Türkiye’de değil dünya genelinde ilaç yapımında kullanan ham madde konusunda bir sorun yaşanıyor" şeklinde konuşan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;
"Bu sorunlar ile diğer sorunları alt alta sıraladığımız işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. O nedenle kamu otoritesi bir an önce konuya çok ciddi bir şekilde yaklaşıp ilgili taraflarla görüşüp bu sorunu ivedilikle çözmesi gerekiyor. Çünkü ilaç yokluğu bir hak sorunu olduğundan açıklamalarla geçiştirilecek bir konu değil. İlaç sanayicisi emeğinin karşılığını alamıyorlar. Eczaneler, ilaç yokluğu yanı sıra aynı zamanda ekonomik sorunlar yaşıyor. Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu ile gerçek enflasyon birbirinden tutarsız. İlaç sanayisi ilaca yapılan yüzde 36 zam oranını yeterli bulmuyor. O zaman istenilen oran ne ise onun üzerinde uzlaşılmalı."
ECZACILARIN EYLEMLERİ SÜREBİLİR
"Türkiye genelinde ki eczaneler 4-5 yıldan beri ekonomik bir kriz ile karşı karşıya kaldı. İlaç sanayicisi üretim kısıtlamasına giderken, eczanelerin böyle bir şansı yok, ilacı hastaya vermek zorunda" diye konuşan Demirci açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;
"Ülkemizde her şeyin fiyatını üreten firma belirlerken, ilacın fiyatını ise devlet belirliyor. Dolayısıyla İlaç fiyat kararnamesi değiştirilmeli. Sorunlarımızı ve sıkıntılarımızı 27 Kasım tarihinde Ankara’da miting yaparak dile getirdik. Ancak aradan iki ay geçmesine rağmen çözülen hiçbir şey yok. Eğer böyle sürerse eczaneler kapatma eylemi yapabilir."