Söz konusu düzenlemelerin kanunlaşmasıyla birlikte kooperatiflere ilişkin işleyişin daha da güçlenmesini sağlayacağız. Kanun teklifinde yer alan hükümlerle birlikte kooperatiflere ilişkin bilgilerin dijital dünyanın bir gereği olarak elektronik ortama aktarılmasına yönelik süreçte mağduriyetlerin önüne geçiyoruz’’ dedi.
İhracatımızın önemli ögelerinden serbest bölgelerimize yönelik hükümlerle birlikte bölge içi doğal gaz satış ve dağıtım faaliyetlerinin düzenlenmesi öngörülüyor. Ticari uygulamalarımızdaki haksızlıkların günümüz gelişmelerine uygun bir şekilde tanımlanarak ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin orantılılık, ölçülülük ve caydırıcılık ilkeleri kapsamında etkin bir şek ilde önüne geçilmesini hedefliyoruz.
Dünyada her 10 kişiden 1'inin ortak olduğu kooperatiflerin, nitelikli üretimimizin lokomotifi olan serbest bölgelerin daha bütünlüklü bir şekilde altyapısının hazırlanması ve vatandaşlarımızın çıkarlarını koruyarak haksız ticari eylemlerin engellenmesi, hazırlamış olduğumuz bu kanun teklifinin genel olarak ana hedefleridir.
Ülke genelinde yaklaşık 60 bin kooperatifin ortaklarına ait verilerin girişinde yaşanacak sorunları en aza indirmek ve yönetim kurulu üyelerinin cezai sorumluluklarının doğmasını önlemek amacıyla bilgi aktarımına ilişkin sürenin uzatılması sağlanmaktadır. Ülkemizde aktif olarak faaliyet gösteren 19 serbest bölgede 530'u yabancı olmak üzere 2.050 firma faaliyet göstermekte ve 90 binin üzerinde çalışana istihdam sağlanmaktadır.
2022 yılı sonu itibarıyla serbest bölgelerin yurt dışına ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında artarak 11,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Serbest bölgelerin planlı yatırım planı hüviyetinde kurulabilmesi için en önemli kriter altyapının tüm bölgeye hizmet edecek şekilde bütüncül bir yaklaşımla projelendirilmesidir. Doğal gaz, elektrik, su, haberleşme, yol, sosyal tesisler gibi altyapı yatırımlarının tek elden ve süratle yapıldığı serbest bölgelerde altyapı maliyetlerinin mümkün olan en asgari seviyeye indirilmesi amaçlanmaktadır. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'na göre verilen lisansların geçerlilik süresi iki yıldan üç yıla çıkarılmaktadır.
Askıya alınan borsa üyeleri mükellefiyetleri kapalı olmasına rağmen ticaret sicili ve borsa sicil kayıtlarını kapatmamaktadır. Bilhassa takibi imkânsız gelen ve alacak tutarından daha fazla maliyet gerektiren alacaklar üyeleri ile oda ve borsaları karşı karşıya getirebilmektedir. Düşük tutarlı bu alacakların tahsil edilememesi veya zaman aşımına uğraması ise kişisel sorunlara yol açmaktadır.
Tarım ürünleri, lisanslı depoculuk; kanuna göre Bakanlıkça verilen lisansların geçerlilik süresi iki yıl olup süre bitiminde ilgili mevzuatla ve lisansla belirtilen kurallara uygun olarak aynı süreyle Bakanlıkça lisansların geçerlilik süresi uzatılmaktadır diyen Erdoğan TBMM’de yasalaşan Kanun Teklifimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum’’ dedi.
Gündem
"Mağduriyetlere son vereceğiz"
AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Sanayi, Ticaret Enerji Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Mehmet Erdoğan; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine TBMM Genel Kurulunda yapmış olduğu konuşmada;