Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gaziantep Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı ile Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nin işbirliğiyle VI. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama Kongresi gerçekleşti.
!#**h10790**#!
Divan Otelde gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Anadolu coğrafyasının insanlık için göç geçiş merkezi olduğunu kaydederken, bu nedenle Anadolu’da eskiden beri göç yolları olduğu için şu anda da bu travmanın ana mekanı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
BU BÖLGEYE GÖÇ BİTMEZ
“Bugün Suriye biter, yarın Irak başlar öbür gün Libya, Lübnan derken bu coğrafya hep göçe ev sahipliği yapacak. Bu aynı zamanda Anadolu insanının kadirşinaslığıdır. Ve travmalar karşısında toplumsal rehabilitasyonun en önemli de çıktısıdır. Gaziantep bu açıdan çok büyük bir kadirşinaslık göstermiştir. Gaziantep Üniversitesi bu işin büyük yükünü çekiyor. Biz 3 bin 700 yabancı öğrencisi olan 108 ülkeden Birleşmiş Milletler ’in küçük bir nüvesini taşıyoruz. Dil, din, ırk, kültür farklılığı demeden 108 ülkenin çocukları burada barışık yaşıyor. Bin 900 Suriyeli öğrencimize ev sahipliği yapıyoruz. İngilizce, Türkçe ve Türkiye’de tek olan Arapça eğitimiyle nadir bir üniversiteyiz. Uluslararasılaşmış, kültür, dil, din, renk farklılığı gözetmeden barışık bir ruh haletinde yaşatan bir üniversitenin merkezindeyiz. Gaziantep’te bu kadar zengin bir kültürel yapı üzerinde, hazinede bulunduğumuz için mutluyum. Sizleri de bu hazineleri birlikte paylaşma adına çok mutlu olacağınızı düşünüyorum” dedi.
UYGULAMALARI MESLEKTAŞLARIMIZLA PAYLAŞIYORUZ
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Filiz Bilge de konuşmasında, derneğin bir meslek örgütü olarak 1989 yılında kurulduğunu hatırlatarak, psikolog danışmanların eğitim, adalet, sağlık alanlarda uygulamalarının bulunduğunu vurgulayarak, “Bu uygulamaların meslektaşlarımızla paylaşılmasına da ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla bunu sağlamak için geleneksel bir şekilde Altıncı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulamaları Kongresi’ne gelmiş olduk. Derneğimizle ilgili bilimsel etkinliklerimiz çok önemli bir yer kapsıyor” dedi.
GAZİANTEP GÖÇ MERKEZİ
Kongrenin ana temasını göç ve psikolojik danışma olarak belirlediklerini kaydeden GAÜN Gaziantep Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Hamamcı ise, göçün Türkiye’nin özellikle Güneydoğu’nun ve Gaziantep’in en önemli sorunlarından birisi olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Hamamcı “Gaziantep son beş yıldır hem göçle gelen kişileri ağırlamaları, onlara uygun yaşam koşulları sağlamaları, onların travmalarına şahitlik etmesi ve acılarıyla empati yapabilmesi açısından çok özel bir şehirdir. Bu şehirde yaşayan uygulamacılara ve alanda çalışanlara katkı sunmak amacıyla kongremizin temasını göç ve psikolojik danışma olarak belirledik” şeklinde konuştu.
KATKIDA BULUNANLARA PLAKET
Açılış konuşmaları sonrasında Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Filiz Bilge ve Rektör Prof. Dr. Ali Gür, karşılıklı olarak birbirlerine plaket verdi. Prof. Dr. Zeynep Hamamcı ayrıca, etkinliğe katkılarından dolayı GAÜN Genel Sekreteri Doç. Dr. Ayhan Doğan, Genel Sekreter Yardımcıları Burhan Akyılmaz ve Mehmet Ali Eminoğlu’ya plaket sundu. GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Gürsoy’un da katıldığı törende, Vize Yayıncılık adına Ferit Resuloğulları, Pegem Akademi Yayıncılık adına Sunay Karadağ, Nobel Akademik Yayıncılık adına Taner Cevizli ve Anı Yayıncılık adına Sevda Karakaya’ya Prof. Dr. Filiz Bilge tarafından plaketleri verildi. Ayrıca bu yıl altıncısı düzenlenen 2016 Empati Ödülü’nü almaya hak kazanan Eryaman Şehit Rıfat Çelik İlkokulu Müdürü Aykut Gültekin’e ilkokul adına Prof. Dr. Filiz Bilge tarafından takdim edildi.
3 gün sürecek kongre, Uz. Dr. Tahir Özakkaş’ın, “Ruhumuzun içindeki ve bedenimizin dışındaki göçlerde bütüncül psikolojik danışmanlık” konulu sunumuyla başladı.