Röportajlar

Renk kat; hayata kendine ve dünyaya..

Renk kat; hayata kendine ve dünyaya..
24-10-2015 07:18
Gaziantep
“Her zaman kendi memleketimde hizmet etmeyi amaç edindim”
ŞAHİNBEY LİONS KULÜBÜ BAŞKANI SAYIN SİBEL OCAK HANIMEFENDİYLE SİZ OKURLARIMIZ İÇİN ÇOK GÜZEL BİR SOHBET YAPTIK.

rop

Bizlere Lions Kulübünü tanıtır mısınız?

SİBEL OCAK: İsmimiz sizi yanıltmasın. Biz sadece insanlara yardım etmek amacıyla bir araya gelmiş, başka hiçbir amaç taşımayan, gönüllü hanımların bir araya gelmesiyle oluşmuş bir hayır kulübüyüz. Biz hiç durmadan 31 senedir çalışıyoruz ve halka hizmet ediyoruz. Nerede bir mağdur var, düşkün var, eğitime muhtaç insanımız var? biz bunlara odaklı hizmet götürmeye çalışıyoruz. Başka da bir niyetimiz yok.

Lions Kulüp 1917 de dünyada ve Amerika’da, 1963 te de Türkiye de kurulmuştur. Ve o günden beri de vardır. Gaziantep’ te de 31 yıldır var olmakta. Esas kurucu başkanımız Nükhet Ersoy Hanımefendi ilk olarak Liones olarak kurdu. Liones, Lionun bir öncesidir. Şimdi ise Lions olduk.

Neden Lions deyince insanlar farklı şeyler düşünmekte?

SİBEL OCAK: Uluslararası bir kuruma bağlı olduğumuz için bizleri masonlukla suçluyorlar. Halbuki en sağlam, dini bütün bir kulübüz inanın. İnsanın dini kendi özelindedir. Göstermelik dine sadece karşıyız .İnsan dinini içinde yaşar,yaşamalıdır da. Din ıslahtır. Güzel duygularının ortaya çıkarılmasıdır, paylaşmadır. Zaten bizler burada, içimizdeki yardım ve insani duyguları yaşama adına bir araya gelmiyor muyuz?

Katılmamak mümkün değil. Sizi tanıyabilir miyiz?

SİBEL OCAK: Gaziantep’in yerlisiyim. Kamil Ocak’tan itibaren de ailemizde siyasi ve topluma yönelik çalışma hayatımız başlıyor. Bizler siyasetçi eşleriyiz. Tabi zaman içinde hepsi rahmetli oldular. Kamil Ocak Bakanlık yaptı.Milletvekillerimiz de oldu.Ben de otuz bir senedir Lions Kulübünün kurucu üyesi de olarak aktif olarak çalışmaktayım.Banka emeklisiyim.İki çocuğum var; kız ve erkek. Eşimi kaybettim ve şimdi güzel derneklerde insanlara hizmet için çalışıyorum. Yardımlarımız sadece derneğimizle de sınırlı değil. Bize ihtiyacını bildiren kim olursa elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Kulübünüze üye olmak için kriterleriniz var mı?

SİBEL OCAK: Kulübümüze üye olmak kolay olmuyor. Seçici davranıyoruz. Önce yeni bir üye öneren arkadaşımızla adayı yemeğe çağırırız.Ve tanımaya çalışırız.Bizimle çalışabileceğine,uyum sağlayabileceğine ve etkinliklerimizde çalışabileceğine kanaat getirirsek,kendi aramızda etüt edip değerlendiririz.Uygun görülen aday bütün üyelere bir yemekle tanıştırılır, ama kırmamak adına kendisine karar öncesinde belli edilmez.

Bütün bu aşamalardan sonra Lions Kulübü üyesi olunuyor demek ki?

SİBEL OCAK: Hayır öncesinde bir senelik deneme süresi vardır. Aday üyenin görev ve sorumluluklarını nasıl yerine getirdiği dikkatlice takip edilir.Sonrasında basamak basamak görevlendirmeler de yer alır ve bu süreç başkanlığa kadar gider.

Neden bu kadar aşırı titizlik gösteriyorsunuz?

SİBEL OCAK: Biz öncelikle elit bir gurubuz ve kendi alanlarında seçkin hanımlarımız vardır. Herkes sırasıyla başkanlık yapmak mecburiyetinde olduğundan; bu yüzden de konuşma, temsil kabiliyeti gerektiğinden, üye seçiminde titizlik göstermek zorunda kalıyoruz. Bu yüzden de herkesi alamıyoruz. Seçici olmak zorundayız ve uygun olmayan insanların bu yapıyı bozmasına müsaade edemeyiz.

Saygıdeğer bir derneğiz. Gaziantep’in yerlilerinden oluşuyoruz.Üye sayımızda 33 kişiden oluşmakta.

Neden belli bir yeriniz, binanız yok?

SİBEL OCAK: On beş günde bir Tuğcan Otel de toplanıyoruz. Toplanma süremiz çok sık olmadığından özel bir yer alıp ta fuzuli masraf yapmak istemiyoruz. Bunun yerine, mekan için yapacağımız masrafları yardıma muhtaç olan insanlara harcamayı yeğleriz. Zaten öyle bir yer için büyük yatırım yapmayı gerektirir ki gerek görmüyoruz.Hem toplandığımız yerde öğlen yemeğimizi de yiyoruz.Toplantılarımızı da rahatlıkla yapıyoruz.Ayrıca toplandığımız mekana da bir faydamız oluyor.Orayı da kazandırmış oluyoruz.

Çalışmalarınızı nasıl organize ediyorsunuz? İhtiyaç sahiplerini nasıl belirliyorsunuz?

SİBEL OCAK: Lions Kulübünün küçük bir şubesiyiz. Projelerimiz için daha büyük Lionslara müracaat ederiz.Büyük Lionslar daha geniş imkanlara sahip olduklarında daha güzel organizasyonlar yapabiliyorlar.Biz daha küçük olduğumuz için daha sınırlı işler yapabiliyoruz.Bizlere gelen talimatlar da programlarımızı belirliyoruz.

DSC_0012

Belediyelerden yardım alabiliyor musunuz?

SİBEL OCAK: Belediyelerde önceleri zaman zaman yardım alıyorduk. Ama onlar da kendilerine göre çok yoğun olduklarından, şimdi sadece çok sıkıştığımızda yardım talep ediyoruz.Aslına bakarsanız biz kendi yağımızda kavrulmayı seviyoruz.Sadece konferans gibi etkiliklerde bina açısından yardım gerekirse iletiyoruz.Yoksa maddi açıdan hiçbir beklentimiz şimdiye kadar olmadı.

İlkeleriniz nelerdir?

SİBEL OCAK: Bizim amacımız; insana ve düşküne hizmettir.

Sloganımız; “özgürlük, anlayış, ulusumuzun güvenliği..”

Bundan yola çıkarak hizmetlerimizi yapıyoruz.

Kadınlarımızın yardım programlarınıza ilgisi nasıldır?

SİBEL OCAK: Kadınlarımıza düzenlediğimiz organizasyonlar da çok özenli ve titiz olduğumuz için, programlarımıza katılan hanımlar  daima çok beğenirler ve yoğun ilgi gösterirler. Bu yüzden de sık sık talepleriyle karşılaşırız.

Yaptığınız işler hep ses getiren nitelikte gördüğüm kadarıyla..

SİBEL OCAK: Tabiki de öyle olmalı. Mesela; Eski Başkanımız Nükhet Ersoy Hanım, 24 Kasım Öğretmenler Gününün Amerika’nın yedi eyaletinde kutlanmasını kabul ettirdi.Halen kutlanmaya devam ediyor

145 dönüm bir araziye ağaçlandırdık Ve o ormanımızın sayesinde bir Lions okulumuza sahip olduk. Okulumuza gereken yardımları ve destekleri yapıyoruz. Eğitim bizim öncelliğimizdir.

Benim bir yıllık başkanlık dönemimde yaptığım hizmetler;

Eğitim çalışmaları, sağlık alanında yaptığımız çalışmalar, yaşlılarımız için yaptığımız organizasyonlar,hanımlarımız için düzenlediğimiz ve gelirini yine okulumuz ve yadıma muhtaçlar için harcadığımız gezi , eğlence programları..

Çocuklar Üşümesin Projeniz de çok güzel bir projeydi..

SİBEL OCAK: Evet bu sene “Çocuklar Üşümesin” projesini gerçekleştirdik. Genel yönetmenimizin bir projesi olan “çocuklar üşümesin ” beni de çok heyecanlandıran bir çalışma oldu. Bizde başkanlık bir yıldır. Herkes sırayla başkanlık yapmak zorundadır. Seçiciliğimizde bu yüzdendir. Bize çalışma olarak “bere atkı örülüp, muhtaç çocuklara dağıtılsın” denildi. Biz acaba yapabilir miyiz? diye biraz endişeye düştük açıkçası. El becerilerim gelişmiştir ama yine de tereddütler yaşadım. Canan İplik’ ten bir ricamızla tahminen iki bin liralık ip yardımında bulundular. Bir üyemizde yün satışıyla ilgileniyor. Oda bizim için bağış yünleri ayarladı. Arkadaşlarımız o kadar fedakarlık yaptılar ki, iki ay gibi kısa bir sürede ortaya harika işler ortaya çıktı. 800 adet, iki mağaza açılacak şekilde atkı ve bereler örüldü. Akabinde biz bunları çocuklara dağıttık. Ayrıca mağdur hanımlara da parayla yaptırarak onlarında kazanmasını sağladık. Ayrıca gelen talepler doğrultusunda okullarımıza iç çamaşır, çorap ve atkı bere dağıttık.

Anlatırken heyecanınız ve mutluluğunuz gözlerinizden okunuyor.İnsanın güzel ve anlamlı işlere zaman ayırması, gönüllere ulaşması çok özel duygulardır, bilirim.Keşke kadınlarımızın çoğu hayır işlerine daha çok vakit ayırabilseler..

SİBEL OCAK: Hele de huzurevindeki yaşlılarımızın sevgiye ve ilgiye o kadar çok ihtiyaçları var ki..

Onlarla ilgili faaliyetler yaptınız mı?

SİBEL OCAK: Tabi ki de onları sık sık ziyaret ediyoruz. En son ziyaretimizde onlara bereler, battaniyeler hediye ettik. Çok mutlu oldular. Onların sevinmesi bizlere de çok huzur veriyor. Nisan ayında da huzurevi sakinlerimiz için bir şehir turu düzenleyip, hem onları eğlendirip, hem de tarihi Tahmis Kahvesinde ağırlayarak güzel bir gün geçirmelerine vesile olmak istiyoruz.

DSC_0024

Dolu dolu bir başkanlık dönemi geçirmişsiniz.Bütün bunları gerçekleştirebilmek çokta kolay şeyler değildir..

SİBEL OCAK: Bakın anlattıkça daha da aklıma geliyor; okullarımıza Atatürk köşeleri hazırladık.”KEP” dediğimiz meslek edindirme projemizi gerçekleştirdik. Ayrıca Oğuzelin’ de açılmış olan dikiş nakış kursuna bize gelen talep doğrultusunda dikişlik kumaş ve iplik hediye ettik. Sene sonunda da sergileniyor ürünler.

Takip ettiğim kadarıyla engellilerimizi de unutmamışsınız..

SİBEL OCAK: Hiç unutur muyuz. Engelli vatandaşlarımıza da güzel hizmetlerimiz oluyor. En son onlara yirmi adet engelli sandalyeleri hediye ettik.Otelde hem ağırlayıp ikramlarda bulunduk hem de sandalyelerini hediye ettik.Bağışlarımız da oluyor ve bizde bunları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.

Engelliler için çok yeni ve güzel bir projemiz daha var. İş yerleri ve hastaneler için galoş dikimi çalışması. Ankara’dan bizi aramışlardı. Fakir ve zihinsel engellilerimizin geçimlerini sağlamaları için çok verimli bir proje. Antep’te Naksan’dan galoşluk kumaş talep ettim. Galoşluk kumaş Gaziantep’ten başka hiçbir yerde de yokmuş. Ben de bize iletilen bu ricayı kızıma ilettim. Oda görüşmeleri yaptı ve bize beş yüz kiloya yakın kumaş gönderdiler.Bizde malzemeleri hemen Ankara’ya gönderdik.

Bizim yaptırdığımız Lions Okulumuz var.Oranın tadilat ve eksiklikleriyle ilgileniyoruz.Baharda okula yardım amaçlı bir panayırımız olacak.Fatih Sultan Mehmet Okulunda bir engelli sınıfı açma hazırlıklarımız var.3 engelli ve sesi güzel çocuğumuzu belirledik.Çalışmalarını tamamlattırıp, Ankara’ya ses yarışmasına göndereceğiz.Dereceye girenler altınla ödüllendirilecekler.Her yıl 15 çocuğumuza burs veriyoruz.Bahar ayında kahvaltı programlarımız var..Daha sayayım mı Merve Hanım…

Emeklerinize sağlık.Böylesi güzel hizmetlere imza attığınız için bir teşekkür de bizden sizlere gelsin.Ve hayırsever kadınlarımızın sayısı her geçen gün daha da artsın..Sizden yardım talepleri olanlar nasıl iletişime geçebiliyorlar?

SİBEL OCAK: Öncelikle şunun iyi bilinmesini isterim ki, bizler farklı meslek gruplarından bir araya gelmiş, ilkesi tamamen insana hizmet olan bir hayır derneğiyiz.Bağış yapmak isteyenler, yardım talepleri olanlar arayıp buluyorlar. İnternette sitemiz ve adresimiz mevcut. Mesela ihtiyacı olanlar için kitap topluyoruz. Düztepe’ de gönüllülerin kurduğu bir kütüphaneleri var. Bizden yardım istediler.Elimizden geldiğince toparlayabildiğimiz kitapları ayarlayıp kendilerine götürdük.Bu daha yaptığımız hayırlardan sayabildiklerimiz.Biz elimizden geldiğince talepler doğrultusunda yardım yapıyoruz.Gücümüz yettiğince de yardımlarımız devam edecektir.

Parolamız “Hizmettir

Sizi tanımak çok güzeldi Sibel Hanım. Sizin gibi hayırsever işlerine gönlünü vermiş hanımlarımızın sayılarının artması dileğiyle…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER